Vakantie – denk aan je potten!

Potten in waterbakken

Potten in waterbakken

Vakantie! – Denk aan je potten

Kruiden in potten
Kruiden in potten

Vakantie gaan is heerlijk, maar je wilt niet dat na afloop je planten zijn verdroogt. Een goede buur is makkelijk, maar er zijn ook andere oplossingen.

 

Planten in potten tijdens je vakantie

Zorg er in ieder geval voor dat al je bloempotten, kuipen, bakjes, bloembakken etc. gaten in de bodem hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor overtollig water als het te hard regent maar komt ook goed van pas als je met vakantie gaat. Boor in alle potten een aantal gaten zodat het goed water kan opnemen.

Watertray voor deense kar voor je vakantie
Watertray voor deense kar voor je vakantie

Zet potten in schaduw in watertray in je vakantie

Koop een “watertray voor deense kar”.  Dit is een waterbak die ook wordt gebruikt door professionele kwekers om bloemen en planten bij de veiling af te leveren. Er blijft een laag water in staan en het water wordt door de gaten in je pot opgenomen.
Belangrijk is dat de waterbak op een schaduwrijke plek komt te staan zodat het water niet verdampt.
Voor je vertrek vul je de bak helemaal vol met gieters water. Zet je bloempotten en bakken met gaten in de watertray en vul de tray tot de rand vol met water. Zo kunnen je planten dagenlang tot meer dan een week overleven. Ga ja langer weg, vraag dan iemand om na een week de bakken weer met water te vullen. Ze kunnen vervolgens dan weer wat langer wegblijven.

Potten staan soms op een waterschaaltje of schoteltje. Gebruik deze niet tijdens je vakantie. Het waterschoteltje is al snel uitgedroogt en dan neemt de plant geen water meer op. Plaats dus al je potten zonder het schoteltje in de grote watertray.

Je kunt natuurlijk ook met druppelslangen gaan werken. Je planten worden dan aangesloten op een systeem met watercomputer waarbij ze met regelmaat druppels water krijgen. Ik heb goede ervaringen met de watertrays. De planten blijven een lange tijd voorzien van water.

Vaste planten

Vaste planten kunnen wel tegen een stootje. Ze hebben minder water nodig dan eenjarig perkgoed. Vaste planten wortelen dieper en halen het water dieper uit de ondergrond. Sproei je vaste planten voor vertrek nog een keer goed. Blijf je lang weg en zijn er toch wat planten verdroogt, geen nood, het wortelgestel onder de grond is meestal nog wel in tact. Knip de plant vlak boven de grond af en de plant zal voor het volgend seizoen weer uitlopen.

 

Kuipplanten

Tuinhappy.nl - Agapanthus - africaanse lelie vakantie
Agapanthus – africaanse lelie in pot vakantie

Voor kuipplanten die in hoge potten staan moet je wel een goede oplossing bedenken. Je kunt de plant bijvoorbeeld tijdelijk bij buren of vrienden stallen.
Een hoge pot neemt te weinig water op als je deze in een watertray zet.

 

Vogelbadjes

Vul de vogelbadjes met vers water als je weg gaat en ververs het weer snel na je vakantie. Vogels hebben dan toch nog iets te drinken de eerste dagen.

 

Gazon

Heb je een stukje gras, maai het gazon nog voor vertrek. Als je langer dan 10 dagen wegblijft is het wel slim om iemand te vragen je gras te maaien.
Het wordt anders wel lastig om er nog door te komen als je terug bent. Gazon kan wel tegen een droogte stootje. Als het geel wordt vanwege droogte is dit niet direct een probleem. Zorg wel dat je grasmat voldoende graswortels hebben, dan kan het snel herstellen na een droogteperiode. De graswortels zorgen weer voor nieuwe sprietjes zodra er weer water opvalt.

Hoe zorg je voor voldoende graswortels? Eenvoudig, lees ons blog over het onderhoud van je grasmat. Als je goed bekalkt en bemest dan beschikt je grasmat over de nodige wortels.

 

Lees ook ons tuinblog “Planten oppotten

 

 

Graswortels
Graswortels