Vorst! – denk aan regenton, planten in potten en meer

Zinken teil met planten
Zinken teil met planten

Vorst! – denk aan je planten in potten –

Kruiden in potten
Kruiden in potten

De nachtvorst is weer een feit. Het is nu tijd om maatregelen te nemen. Haal vorstgevoelige planten in potten naar binnen.

Eenjarigen

Eenjarigen zullen nachtvorst meestal niet overleven. Het is zaak deze nu uit de pot te halen en de potten vorstvrij op te bergen.Doe je dit niet dan kan de pot bevriezen en breken. Dit geldt ook voor eenjarige kruiden in potten.

Kuipplanten

Tuinhappy.nl - Agapanthus - africaanse lelie
Agapanthus – africaanse lelie in pot

Meerjarige kuipplanten welke niet vorstbestendig zijn zet je op een vorstvrije plek. Zo kan de plant en de pot niet bevriezen.
Oleander, olijf, alstroemeria’s, agapanthus, etc. kun je het beste vorstvrije bewaren.

Sommige palmsoorten kunnen meer vorst verdragen. Maar zorg ten alle tijde dat de pot niet kapot kan vriezen.

 

Regenton aftappen

Bij flinke vorst kan je regenton bevriezen en barsten. Laat het water eruit lopen. Om het laatste beetje water eruit te krijgen moet je de ton vaak op z’n kop zetten.

Heb je de mogelijkheid om de regenton binnen op te slaan, doe dit dan. Dan weet je zeker dat je ton er zonder kleerscheuren vanaf komt.

 

Vogelbadjes

Haal vogelbadjes met strenge vorst naar binnen zodat ze niet kunnen bevriezen. Zodra het bakje weer ontdooit is zullen de vogels je dankbaar zijn voor een beetje drinkwater. Met vorst gaan ze vanzelf niet in bad.

 

Vogelvoer inslaan

Zorg dat je voldoende vogelvoer heb ingeslagen. Vogels kunnen, vooral met veel sneeuw niet goed zien waar te voedsel kunnen vinden. Een sneeuwvrije voedertafel of -plek is dan belangrijk. Vogels verliezen met vorst veel van hun gewicht. Het is dan belangrijk dat ze voldoende kunnen blijven eten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl