Schaduwplek in de tuin #coolspot

Pergola met schaduwdoek

Pergola met schaduwdoek

5 tips voor een schaduwplek in de tuin

– Zorg voor je eigen #coolspot 

Zon- en schaduwplek

#coolspot in de tuin
#coolspot in de tuin

Met de hete zomer van 2019 nog in het achterhoofd denken veel mensen na over een koele plek in de tuin. Jarenlang was het belangrijk om vooral een terras in de zon te hebben.

Bij een hittegolf heb je hier niet veel aan. Een leuke #coolspot in de vorm van een vaste of flexibele plek met bijvoorbeeld schaduwdoeken geeft je de noodzakelijke verkoeling.

 

Vast of flexibel

Vaste koele plek
Vaste koele plek

Voor een vaste schaduwplek heb je wat ruimte nodig. Heb je minder ruimte dan zijn er ook tijdelijke oplossingen. Denk er in ieder geval over na voordat de zomer begint.

 

5 Tips voor een #coolspot

  1. Vergroen je tuin
  2. Plant bomen en struiken
  3. Overkapping of pergola
  4. Schaduwdoek
  5. Parasols

 

Vergroen  je tuin of balkon

Verkoeling op balkon
Verkoeling op balkon

 

Een groene tuin of balkon is sowieso al koeler dan een stenen tuin. Zorg in ieder geval voor een goede verhouding groen en steen. Je kunt je voorstellen dat steen warmte enorm absorbeert en weer afgeeft.

Een grasmat zorgt juist voor het tegenovergestelde. Heerlijk met je voeten in het koele gras is een verademing bij warm weer.

Niet alleen de bodem maar ook de muren moeten minder warmte kunnen absorberen. Plant gezellige klimmers langs schuttingen en warme muren.

Kleed je schuttingen aan met groen en plant indien mogelijk een paar bomen. Meer groen trekt ook meer vogels, vlinders en insecten en is ook beter voor de biodiversiteit.

 

 

Plant bomen en struiken

Koel in het gras
Koel in het gras

Door bomen en struiken op de juiste plek te planten creëer je schaduw.  Zgn. “swingbomen” zorgen voor een koel terras. Een boom in parapluvorm ziet er ook nog eens heel gezellig uit.  Het is heerlijk om in de schaduw van een boom een lekker boek te lezen.

Lees ook mijn blogpost “11 tips voor een koel huis”

 

 

 

Boek lezen in de schaduw
Boek lezen in de schaduw van een boom

 

 

Schaduwdoek

Pergola met schaduwdoek
Pergola met schaduwdoek

 

Het voordeel van los schaduwdoek is dat je je #coolspot kunt verplaatsen en gemakkelijk kunt opbergen als je het niet nodig hebt.  En schaduwdoek kun je ook ophangen aan een pergola.

Schaduwdoek is er in veel gezellige kleuren en dessins. Het doek is snel op te hangen. Een goed schaduwdoek is wind- en weerbestendig.

Je kunt ze gerust de hele zomer laten hangen.

Overkapping of pergola

Pergola met fruitbomen

Een overkapping kun je aan je huis maken, maar ook als los element in de tuin zetten. Hiervoor heb je wel ruimte nodig. Als je je overkapping kunt “openzetten” heeft dit voordelen. Je zonneterras bouw je dan om tot een #coolspot.

Laat je goed informeren door leveranciers over de vele mogelijkheden. 

Een pergola staat vast in je tuin en hier kun je mooie klimplanten in laten groeien. Een mooi verticaal element in de tuin, ook in de winter. Pergola’s met bloesem- of fruitbomen zijn prachtig in het voorjaar.

 

 

 

Parasol

Parasol voor verkoeling
Parasol voor verkoeling

De bekende parasol moeten we natuurlijk niet vergeten. Met een verzwaarde voet zet je deze neer waar je wilt. Wel iets meer opslagruimte nodig in de schuur dan een schaduwdoek.

 

 

 

 

Heb jij een leuk idee voor een #coolspot? Stuur ons je foto door ter inspiratie voor anderen: info@tuinhappy.nl

 

Groene foto’s: Iverde

Verkoeling onder de bomen
Verkoeling onder de bomen

Dit artikel is in samenwerking met Tuinmeubelen.nl tot stand gekomen.