Hond in de tuin

Hond in de tuin

Hond in de tuin

Hoe maak je je tuin hondvriendelijk?

Mens en dier moet kunnen genieten van een tuin. Heb je een hond, zorg dan dat deze kan spelen in je tuin. Een tuin is een heerlijke plek voor je hond. Even lekker naar buiten en niet aan de riem. Voorkom dat je hond schade kan aanrichten in je tuin. 5 tips voor een hondvriendelijke tuin.

 

Stevig tuinmeubilair

Zorg voor tuinmeubilair welke tegen een stootje kan. Plaats tuinstoelen welke niet snel om kunnen vallen. Of een VidaXL tuinbank. Zo’n stevige bank is daarnaast een prima rustplek voor je hond. Geef de hond eventueel een eigen kussen. Dat voelt vertrouwd. Je hond zal een plekje in de schaduw bij warm weer zeker waarderen. Een boom in de tuin zorgt voor natuurlijke schaduw.

 

Degelijke bloempotten

Tuinhappy.nl - Agapanthus - africaanse lelie
Agapanthus – africaanse lelie in pot

Een hond zit meestal niet stil en wil spelen. Bij het ravotten kunnen er gemakkelijk bloempotten omvallen. Zorg dus voor zware bloempotten die tegen een stootje kunnen. Hout, steen of beton is geschikt voor een bloempot of bloembak. Een flinke pot met voldoende grond valt niet snel om. Kunststof bloempotten kunnen sneller omvallen.

 

Hek om de tuin

Een hek om je tuin voorkomt dat je hond het perceel kan verlaten. Het hoeft niet hoog te zijn, kijk hoe hoog je hond kan springen. De hond kan binnen het hek vrijuit spelen en rusten.  Met een stevig hek kun je ook met een gerust hart even weglopen.
Denk bij de inrichting van je tuin ook aan de paden. Een stevig stenen pad is beter dan boomschors bijvoorbeeld. Boomschors is mooi maar ligt binnen de kortste tijd overal in je tuin.

 

Bescherm je planten

Kies ook voor stevige tuinplanten. Bomen en struiken kunnen vaak wel tegen een stootje. Bescherm kostbare planten met een kleine afzetting, wat gaas of een hekje. De hond kan er dan niet snel bij.  En probeer je hond aan te leren dat bepaalde delen van de tuin niet toegankelijk zijn. Sommige planten kunnen namelijk giftig zijn voor je hond (rhododendron, taxus, etc.).  Plant dus bij voorkeur geen tuinplanten. Bescherm jonge planten door er iets overheen te plaatsen totdat de plant groot genoeg is. Het is zonde als je mooie perkplantjes door je viervoeter worden beschadigd.

 

Zorg voor een plek voor de hond

 

Hond in gras
Hond in gras

Geef je hond een eigen plekje in de tuin. Een stukje gazon bijvoorbeeld waar je viervoeter heerlijk kan vertoeven. Op gazon kan er niet veel mis en gras is lekker zacht. Gras geeft je tuin daarnaast een zachte uitstraling. En gras kan dienen als wateropvang. Bij flinke regenbuien fungeert je grasmat als een spons. Het water loopt dan niet direct het riool in, maar wordt in de ondergrond opgevangen. Zo help je de natuur een handje mee. Vervang eventueel een stukje terras voor een stukje gras. Ook voor je hond is dit fijner.

Lees ook ons tuinblog “Gras – een stukje groen voor iedereen

 

 

 

Een hond kan dus prima in de tuin.  Het is een heerlijke plek om even lekker buiten te zijn. Houd bij de inrichting van je tuin rekening met je hond. Zo geniet je allebei.

 

Aanmelden Tuin Nieuwsbrief
Aanmelden Gratis Tuin Nieuwsbrief

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.