Goed tuingereedschap onmisbaar

Elektrische heggenschaar

Elektrische heggenschaar

Goed tuingereedschap – onmisbaar!

Goed tuingereedschap is het halve werk. Zorg dat je over goed gereedschap beschikt, dit maakt het werken in de tuin gemakkelijker en leuker.

  • Wat is goed tuingereedschap?
  • Opslag van je gereedschap
  • Onderhoud in de winter

 

Wat is goed tuingereedschap?

Goed tuingereedschap ligt gemakkelijk in de hand en is ergonomisch gevormd. Het zorgt ervoor dat je met gemak de tuinklussen kunt uitvoeren. Je koopt gereedschap voor langere tijd. Zorg dan ook dat het kwaliteitsgereedschap is en het lang mee kan gaan. Het maakt tuinieren een leuk werkje. Met een elektrische heggenschaar ben je supersnel klaar. En met een elektrische grasmaaier heb je het gras in no-time gemaaid. Er zijn veel soorten maaiers op de markt, bijvoorbeeld een grasmaaier Gardena. Verdiep je in de vele mogelijkheden.

Opslag van je gereedschap

Sla gereedschap op in een droge schuur, garage of tuinkist. Door ze op te hangen heb je minder vloerruimte nodig. Belangrijk is dat ze droog worden opgeslagen. Haal van elektrische apparaten de accu eraf en bewaar deze op een vorstvrije plek. Vorst is niet goed voor je accu’s. Ik zou ze in de winterperiode tussentijds nog een keer bijladen.
Maak elektrische apparaten met een borstel en doek goed schoon. Grasmaaiers kun je in de winter nog een onderhoudsbeurt geven. In het voorjaar kun je dan direct van start. Bel hiervoor je leverancier.

Onderhoud in de winter

Na gebruik van een ijzeren schop, schoffel of hark kun je het beste alle resten tuingrond er met water afhalen. Droog het gereedschap goed af. Veel moestuinders vetten het gereedschap voor de winter nog in met olie of vet tegen het roesten. De draaiende delen worden met olie ingesmeerd zodat ze soepel blijven bewegen. Hang het gereedschap op zodat er geen vocht bij kan komen.

 

Schoffel slijpen met wetsteen - tuinhappy - tuinblogger - blogger tuinieren
Schoffel slijpen met wetsteen

Een schoffel, schop of snoeischaar moet je regelmatig slijpen. Op de website van Groei & Bloei staat een handige video over het slijpen van een snoeischaar.
Met een slijpmachine kun je je schoffel of schop slijpen. Beschik je zelf niet over zo’n machine, laat ze dan minimaal 1 x per jaar elders slijpen. Of ga er met een wetsteen of staalvijl langs om de randen goed scherp te houden. Bot gereedschap werkt niet goed. De snede moet scherp blijven en geen rafels vertonen. Haal vooraf de schoffel of schop van de steel.  Dat maakt het slijpen makkelijker.

De steel van tuingereedschap kun je ook het beste in de (lijnzaad)olie zetten. Het hout droogt dan niet uit en de steel blijft goed aansluiten op het ijzeren gedeelte.

Mooi klusje voor de winterperiode. Goed gereedschap is het halve werk, maar goed onderhoud is net zo belangrijk!

Handige hark voor bladeren
Bladhart

Dit artikel is in samenwerking met Toolnation tot stand gekomen. #adv