Hoe duurzaam is siergrind of split

Siergrind in de tuin

Siergrind in de tuin

Hoe duurzaam is siergrind of split in je tuin

5 tips voor het aanleggen

 

Waterdoorlatend

 

Grind tussen buxushaagjes
Grind tussen buxushaagjes

Siergrind of split is een waterdoorlatende halfverharding. Het water sijpelt door je bestrating naar de ondergrond. Er stroomt dus minder regenwater naar het riool en er ontstaan minder plassen. Een duurzame verharding dus. Grind is in dit opzicht beter dan een tegels. Een regenbui op tegels veroorzaakt direct een afwatering naar het riool.

Siergrind of split aanleggen

Het aanleggen is niet moeilijk. Er is een enorm assortiment beschikbaar voor diverse toepassingen (tuinpad, oprit, parkeerplaats, etc.) Je kunt het in bigbags of losgestort thuis af laten leveren.

 

  1. Benodigd gereedschap

Naast het grind heb je een goede schop, anti worteldoek, schaar, waterpas en metselzand nodig. Bij je grindleverancier kun je het anti worteldoek meestal mee laten leveren.

  1. Anti worteldoek

Anti worteldoek voorkomt onkruid in je pad. Onkruid krijgt nagenoeg geen kans. Deze hebben immers lucht en licht nodig. Iets wat ze beiden niet krijgen onder anti worteldoek.
Je koopt het doek vaak in rollen van 1 of 2 meter breed.

Siergrind in nieuwbouwtuin met antiworteldoek
Siergrind in nieuwbouwtuin met antiworteldoek

 

 

  1. Paden uitzetten

Het voordeel van siergrind is ook dat je de gewenste vorm kunt aanleggen. Met tegels ben je afhankelijk van de tegelvorm of moet je flink zagen. Ook op ongelijk terrein is grind gemakkelijker dan tegels. Zet met paaltjes en touw de breedte en hoogte uit.
Wil je echter geen verzakking gebruik dan opsluitbanden van beton. Deze zijn meestal recht. Je graaft de banden in. Zorg dat de bovenkant gelijk komt te staan met het eerder uitgezette touw. Bekijk met een waterpas of de banden allemaal recht staan. Druk een laagje metselzand aan voor en achter de betonbanden en laat dit uitharden.

 

  1. Grind verdelen

    Verdeel het grind over het nieuw aan te leggen pad op het anti worteldoek. Je kunt grindmatten gebruiken, deze zorgen voor stabilisering. Bij voorbeeld op een parkeerplek voor auto’s voorkomt een grindmat dat het grind te veel verplaatst door het gewicht van de auto. Hark het netjes aan.

  2. Weinig onderhoud

    Een terras met tegels wordt in het najaar snel groen. Het is veel werk om met een hogedrukreiniger regelmatig je terras te moeten reinigen. Met grind heb je hier veel minder last van. Grind hark je af en toe aan en met een bladblazer kun je ongewenst blad snel verwijderen. Meer onderhoud vergt een grindpad meestal niet. En wil je het pad wat verleggen dan is dit ook gemakkelijker dat een pad met zware tegels.

 

Handje los grind
Handje los grind

Kortom, kijk bij de keuze voor een pad, oprit of parkeerplaats goed naar je waterafvoer. Siergrind of split is een zeer goed alternatief voor tegels. Het oogt natuurlijk en past goed bij de omgeving.

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv