Tuinvogeltelling 28,29,30 januari 2022

Tuinvogeltelling 2022
Tuinvogeltelling 2022

Tuinvogeltelling – 28,29 en 30 januari 2022

Tel je mee? Vogelbescherming Nederland organiseert binnenkort weer de Nationale Tuinvogeltelling. Vorig jaar werden er ruim 2,7 miljoen vogels geteld! Lok de vogels alvast met een voedertafel, vetbolletjes, nootjes, etc.
En zet de datum alvast in je agenda: 28,29,30 januari 2022. Aan een half uurtje heb je genoeg

Welke vogels leven in jouw tuin? Lees ook mijn eerdere blogpost “Hoe krijg je meer vogels in je tuin?”

Tip: tuinscheurkalender 2022

Tuinscheurkalender 2022
Tuinscheurkalender 2022

 

5 tips voor de Tuinvogeltelling

  1. Tel in de ochtend
Vogel vinkje in bad vogelbad vogelbadje
Vogel in bad

In een koude nacht kan een klein vogeltje wel 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen!

Dus moet er direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor makkelijk te zien.

 

Deelname aan de Tuinvogeltelling duurt maar 30 minuten, maar je zult verbaast zijn hoeveel vogels je ziet in zo’n korte periode.

 

 

 

 

  1. Voer!
Vogels voeren
Vogels voeren

Waarom moeilijk dan als het makkelijk kan? In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal door hebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen. En dat maakt het nu juist zo leuk.

Op een gegeven moment ontdek je welke vogels er inmiddels een vaste plek in je tuin hebben veroverd. Echte huisgenoten dus.

 

  1. Voer voor iedereen
specht met pinda's
Specht met pinda’s

Met vetbollen, zonnebloempitten en strooivoer maak je veel vogels blij. Maar leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggemus. Spechten, boomklevers en ook roodborstjes zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

 

  1. Check de vogels in uw buurt

Als je weet welke vogels er bij jou in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op www.mijnvogeltuin.nl je postcode in en ontdek zo welke 10 vogels u in uw tuin kunt aantreffen.

 

  1. Schrijf alvast in

Wie zich nu al via www.tuinvogeltelling.nl inschrijft ontvangt via de mail gratis herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden.

Op de website van De Vogelbescherming vind je een handige pagina met namen en afbeeldingen van tuinvogels. Zo kun je gemakkelijk herkennen.

 

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl