Tuinkleding

Tuinkleding (Foto Engelbert Strauss)

Tuinkleding (Foto Engelbert Strauss)

Tuinkleding

Met de juiste tuinkleding kun je jezelf beschermen en werk je comfortabel.

 

Hoe kies je een geschikte werkjas?

Tuinieren is buitenwerk. Ga daarom goed gekleed aan het werk in de tuin. In goede tuinkleding kun je veilig en comfortabel werken. De basisuitrusting bestaat uit een werkjas, een handige tuinbroek, goede schoenen of laarzen, een petje en tuinhandschoenen.

 

Hoe kies je de juiste werkjas?

Zorg dat je bij het werken in de buitenlucht armen en benen bedekt. Voorkom verbranding door de zon en geef teken geen kans je te steken. Een juiste werkjas zit ruim genoeg voor de bewegingen welke je wilt maken. Niet te strak en niet te los.

 

Wat is een goede werkjas?

Softshell werkjas (Foto: Engelbert Strauss)
Softshell werkjas (Foto: Engelbert Strauss)

Voor het outdoor werk moet de jas in ieder geval winddicht en liefst ook waterbestendig zijn.  De jas moet comfortabel zitten en van kwalitatief goed materiaal zijn. Het moet je voldoende bescherming bieden. Veel jassen worden tegenwoordig van softshell gemaakt. Een materiaal welke licht van gewicht is, lekker warm en ook een goede bescherming biedt tegen de wind. Niet alleen voor hoveniers maar ook voor privé tuiniers zijn werkjassen voor professionals aan te raden. Een voorbeeld hiervan is een professionele werkjas van Engelbert Strauss. Engelbert Strauss verkoopt ook tuinbroeken waarin je kniebeschermers kunt plaatsen. Daarnaast ook tuinschoenen, laarzen, griphandschoenen en petjes.

 

Tuinbroek met kniebeschermers

Een echte tuinbroek scheelt je veel wasbeurten. Ik kleed me om in de schuur en laat de tuinbroek in de schuur hangen. Het is niet nodig deze zo vaak te wassen als een nette broek.
Kniebeschermers helpen echt om je knieën te beschermen. Losse kniebeschermers knellen vaak en deze zakken vaak af. Met een tuinbroek met kniebeschermers heb je de kniekussens altijd bij je. Je kunt ze voor het wassen verwijderen en later handig terugplaatsen.

 

Meer kledingtips:

Dames tuinbroek (Foto: Engelbert Strauss)
Dames tuinbroek (Foto: Engelbert Strauss)

Een petje werkt niet alleen tegen zonnebrand maar ook tegen beten van teken. Ze kunnen ongemerkt in je haren terecht komen.  Maak je haar dus vast of stop het onder je petje. Beten van een teek kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Teken zoeken warme plekjes. Wees dus alert op tekenbeten. Lees ook de 7 tips om een tekenbeet te voorkomen.

Het kan verleidelijk zijn om bij warm weer in een t-shirt met korte mouwen en een korte broek te gaan tuinieren. Doe het echter niet en bedek je armen en benen om verbranding door de zon, tekenbeten of schrammen te voorkomen.
Het voordeel van tuinhandschoenen merk je ook al gauw. Minder nagels borstelen en geen vuile handen meer. Met griphandschoenen kun je heel goed onkruid wieden.

 

En vergeet de zonnebrand niet! Zonder dat je het merkt kun je ook in het voorjaar al behoorlijk verbranden. Zoek uit welke factor voor jouw huid van belang is en smeer je goed in.

 

Met goede tuinkleding kun je veilig tuinieren. Lekker comfortabel bewegen maakt het werken in de tuin een stuk leuker.