Kerstboom herplanten?

Kerstboom duurzaam herplanten tuinhappy tuinblogger blogger tuin

Kerstboom hergebruiken

Kerstboom na de kerst terugplanten?

Het is zonde als kerstbomen na de kerst worden weggegooid of verbrand. Koop een boom met kluit.
Als je de boom met kluit goed verzorgd kan deze weer in je tuin of in een bos worden geplant. De boom kan dan het volgend jaar weer gebruikt worden. Niet alle bomen komen even mooi weer terug het volgend jaar. Je kunt er dan wel voorzorgen dat er nieuwe bomen worden aangeplant.

 

Verzorging van de boom in huis

Een boom welke je wilt hergebruiken moet je goed verzorgen. Zorg bij het versieren dat er niet te veel takken afbreken en geef de kluit regelmatig wat water. De grond en de kluit mogen niet uitdrogen.  Niet te dichtbij de verwarming dus. En zet de boom zo snel mogelijk na kerst weer buiten om te klimatiseren.

 

Waar terugplanten?

Kerstboom terugplanten tuinhappy tuinblogger blog tuin
Kerstboom terugplanten

Als je ruimte hebt kun je de boom in je eigen tuin terugplanten. Je kunt er ook voor kiezen om dit bij een kerstbomenkwekerij te doen.

Omdat bomen er niet altijd als kerstboom mooi uit blijven zien worden ze ook wel in een bos of op een landgoed geplant.

Ook bij Duurzame Kerstbomen kun je je boom na aanschaf weer inleveren voor herplanting. Zo krijgt de boom toch nog een tweede leven.

 

 

Adopteer een boom

Kerstboom hergebruiken tuinhappy tuinblogger blogger tuin
Kerstboom hergebruiken

Bij adopteer een boom huur je eigenlijk een boom. Je betaalt statiegeld en na de kerst breng je de boom weer terug en krijg je het statiegeld weer retour. De boom wordt op jouw naam geregistreerd en kun je het volgend jaar weer ophalen. Elke boom heeft een uniek nummer welke aan jouw naam wordt gekoppeld. Het is dus echt jouw boom! Leuk om te zien hoe je boom na een jaar is gegroeid.
Adopteer een kerstboom heeft uitgiftepunten in het gehele land. De bomen worden op diverse plekken zo dichtbij mogelijk van het uitgiftepunt teruggeplant. Dit om te voorkomen dat er veel milieu-onvriendelijke kilometers moeten worden gereden. Je krijgt in november van het volgend jaar vanzelf bericht over je boom.

Ook bij BeterBoompje pakken ze het duurzaam aan. Elk jaar worden er 2,7 miljoen kerstbomen weggegooid. BeterBoompje heeft als missie om de wegwerpkerstboom te vervangen door échte kerstbomen die teruggeplant (en hergebruikt) kunnen worden. Zij organiseren rond de feestdagen pick-up points gevestigd door heel Nederland. Op de site reserveer je een kerstboom met kluit of zonder kluit. Deze kun je op de vastgestelde dagen ophalen op het desbetreffende pick-up point. Na de feestdagen breng je de boom met kluit terug en deze boom wordt weer teruggeplant. Voor de bomen zonder kluit worden er twee nieuwe biologische adoptie kerstboompjes aangeplant.  

 

Kunstboom

Hoewel een kunstboom geen natuurlijk product is, kan het wel helpen om de kerstbomenkap te verminderen. Een kunstboom is een eenmalige aanschaf, gaat vele jaren mee en zo voorkom je dat er veel kilometers wordt gereden met echte bomen. Ook weer niet goed voor het milieu.
En er worden niet onnodig bomen gekapt.

Wat je ook doet, denk er in ieder geval over na. En geniet uiteraard van je kerstboom.

Kerstboom versieren
Kerstboom versieren