Planten oppotten

Celosia's in potten

Celosia's in potten

Tips voor het oppotten van planten

Kamerplanten kun je het gehele jaar oppotten. Wacht voor het oppotten van buitenplanten tot eind april/begin mei. Dan is de kans op nachtvorst het kleinst. Zowel je plant als je pot kunnen dan niet meer bevriezen. Waar moet je op letten bij het oppotten van planten? Onder andere de juiste potgrond en hydrokorrels.

  • Goede afwatering
  • Juiste maat pot
  • Juiste potgrond

 

Goede afwatering met hydrokorrels

Een goede afwatering bereik je door onder in de pot een laagje hydrokorrels te strooien. Hydrokorrels zijn gebakken kleikorrels welke water op kunnen nemen. Zo voorkom je dat je plantenwortels door te veel water kunnen rotten. Hydrokorrels nemen water op en zorgen ook dat je potgrond niet snel uitdroogt.  Hydrokorrels gebruik je met name voor potten zonder gat. Je zult ze dus meestal voor kamerplanten gebruiken. Heb je een mooie buitenpot zonder afwateringsgat, gebruik dan ook hydrokorrels.

 

Juiste maat pot

Schaal met buitenplanten met hydrokorrels
Schaal met buitenplanten (hydrokorrels)

Sierpotten zijn er in allerlei soorten en maten te koop. Koop je sierpot zeker niet te klein. Je planten moeten wat kunnen groeien en er moet voldoende ruimte zijn voor wortelgroei. Als wortels te klem in de pot komen te zitten nemen ze geen water en voedingsstoffen meer op. Je plant gaat dan uiteindelijk dood.

Denk ook eens aan schalen en plant daar verschillende soorten buitenplanten in.

 

 

Kwaliteitspotgrond

Rozen in potten
Rozen in potten

Boven op de hydrokorrels schep je de potgrond tot een paar centimeter onder de rand. Deze gietrand is nodig om goed water te kunnen geven. Zorg wel voor een kwaliteitspotgrond.  Een goede potgrond heeft een bruine kleur en een grove structuur. Zwarte grond is meestal geen goede potgrond. Dit bevat vaak compost met zand. Met compost in je potgrond krijg je vaak ook onkruidzaden mee. Dit wil je niet. Een kwaliteitspotgrond droogt niet snel uit en klinkt ook minder in. Denk dus bij aanschaf van je mooie plant ook aan goede grond.

Lees goed de verpakking. Een goede potgrond bevat vaak al een basisbemesting voor ca. 3 maanden. Je plant krijgt dan gelijk de juiste voedingsstoffen mee.  Strooi na deze periode handmatig wat (organische) meststoffen in de pot zodat ze weer voor 3 maanden voeding hebben. Kamerplanten zou ik vloeibare voeding geven. Voor buitenplanten vind ik de langwerkende korrels het handigst.

Heb je een mooie buitenplant in pot? Stuur ons een foto zodat we anderen hiermee kunnen inspireren. info@tuinhappy.nl

 

Blauwe hortensia in pot
Blauwe hortensia in pot

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.