Tuin ontwerpen doe je zo

Groene tuin met organische vormen

Groene tuin met organische vormen

Tuin ontwerpen doe je zo!

Zelf je tuin ontwerpen? Probeer het gewoon. Een kwestie van een wensenlijstje maken en een beetje creativiteit. En kom je er niet uit, dan kun je natuurlijk altijd een professionele tuinontwerper inhuren. Maar probeer het gewoon. Je tuin wordt exact zoals jij dit wilt. Pak dus pen en papier en ga je tuin ontwerpen.

Na het ontwerpen kun je je tuin zelf aanleggen of contact opnemen met een hoveniersbedrijf om je tuin aan te leggen.  Je kunt natuurlijk ook nog zelf  een schuur bouwen  of een overkapping maken. Maar start met het tuinontwerp.

Bepaal eerst:

  1. Doel tuin
  2. Type tuin
  3. Vorm
  4. Vaste elementen

Ga daarna

  1. Tekening uitzetten
  2. Bestrating aanbrengen
  3. Planten kiezen

 

Stap 1 – Doel

Moestuin - groentetuin - tuin ontwerpen
Moestuin – groentetuin – tuin ontwerpen

Bepaal eerst wat je doel is met de tuin. Wil je een mooie siertuin? Wil je een (stukje) moestuin? Heb je kinderen en/of huisdieren waarmee je rekening wilt houden?

Wil je ruimte voor een loungeplek of een buitenkeuken? Dit alles is van belang voor het bepalen van je verdere tuinplannen.

 

 

 

 

Stap 2 – Type

Voorbeeld Open Tuinen Weekend
Voorbeeld Open Tuinen Weekend

Denk na over het type tuin. Wil je een groene tuin met minimaal onderhoud? Wil je een tuin met meer biodiversiteit? Lees ook ons blog over de juiste verhouding groen/grijs (beplanting of bestrating).  Ik hoop dat je ook kiest voor een watervriendelijke tuin. Het is belangrijk dat ieder een stukje wateropvang op eigen terrein maakt. Beplanting of een stukje gras kan als wateropvang dienen.

 

Stap 3 – Vorm

Maak op papier een plattegrond tekening van je tuin. Bepaal waar de zon schijnt en waar schaduw is.

Houd je van een strakke tuin kies dan voor rechte lijnen en teken diverse strakke vlakken in. Als je tuin is ingedeeld dan bepaal je wat je in de vlakken wilt plaatsen (beplanting, struiken, gazon, boompjes, etc.). De keuze voor de beplanting volgt later.

Houd je meer van een romantische tuin, verdeel je tuin dan in organische vormen. Gebogen ronde lijnen passen bij deze stijl. Je maakt dus eigenlijk eerst een vlakverdeling van je tuin. Daarna ga je bepalen wat je in de vlakken wilt plaatsen.
Vind je het lastig bekijk dan het boek over “Tuinieren met Monty Don”

 

Stap 4 – Vaste elementen

Siertuinborder met verschillende vaste planten
Siertuinborder met verschillende vaste planten

Nu ga je de vaste elementen intekenen. Let goed op de plek van zon en schaduw. Bepaal hoe groot je terras en paden moeten worden. Teken een stukje terras in en looppaden van/naar je berging en huis. Ik zou de paden minimaal 1 meter breed maken om goed te kunnen lopen. Bij een strakke tuin is je pad en terras ook strak uitgelijnd. Bij een organische tuin lopen de paden juist niet recht.

Heb je nog meer zaken waarmee rekening moet worden gehouden, teken deze dan ook in. Een voorbeeld is een schuurtje, tuinhuisje of plek voor de vuilnisbak.

Laat je tekening een aantal dagen liggen en bespreek het met anderen. Houd rekening met zitplekken in de zon en/of schaduw. Bepaal ook waar je verlichting wilt aanbrengen. En hoe je de elektriciteitsdraden wilt gaan aanleggen.  Als je over alle vaste zaken goed hebt nagedacht maak je je tekening definitief.

 

 

 

Stap 5 – Tekening uitzetten

Het is nogal van belang of je vanuit een nieuwbouwtuin start of dat je een bestaande tuin gaat ombouwen. Bij een nieuwbouwtuin kun je direct alle vlakken met paaltjes of stokjes uitzetten.
Zorg in ieder geval dat eventueel bouwpuin uit je tuin is gehaald. Dit is vaak nog wel een klus.
Nu moet je de bodem aanpakken. Lees ook ons blog over bodemverbetering.

Bedenk dat nieuwe planten het amper gaan doen op nieuwbouwgrond. De plekken waar planten of gras komen moet je gaan vervangen door bemeste tuingrond. Een bodemverbeteraar doormengen door scherpzand heeft weinig zin. De plekken waar bestrating komt graaf je uit en deze vul je met straatzand.  Laat je voorlichten op dit gebied door de leverancier van je bestrating.

In een bestaande tuin geef je ook met paaltjes en stokjes aan waar je nieuwe vakken gaan komen. In deze fase kun je nog wijzigingen aanbrengen. Een boom die in de weg staat in je ontwerp kun je door aanpassing van je vlakken nog laten staan.  Op de plaats waar nieuwe tuinplanten moeten komen verbeter je de grond met een bodemverbeteraar. Deze meng je door de bestaande grond.

Denk ook na over een afscheiding. Wil je een natuurlijke afscheiding (haag, leibomen, wand met klimop) of kies je voor een houten/betonnen schutting? Het moet passen bij je eerdere plan.

 

Stap 6 – Bestrating aanbrengen

Voor het aanbrengen van bestrating kun je het beste je leverancier van de bestrating om advies vragen. De ondergrond is van belang voor een goede afwatering. Je kunt bestrating natuurlijk ook laten leggen en de rest van de tuin zelf inrichten. Met boomschors kun je natuurlijke paden maken. Boomschors is decoratief en het water sijpelt door het boomschors de bodem in. Ook kun je boomschors in elke vorm strooien.

 

Stap 7 – Planten kiezen

Verschillende soorten hosta's
Verschillende soorten hosta’s

Maak ook een beplantingsplan. Je kunt hierover verschillende informatiebronnen raadplegen. In het nieuwe boek “Zelf je tuin beplanten” van Modeste Herwig vind je veel handige tips.
Als je niet weet welk soort grond er in je tuin ligt, neem dan een bodemmonster en laat het onderzoeken. Voor de keuze van je beplanting is het goed om te weten of je tuin bestaat uit kleigrond, zandgrond of veen. Veengrond is zurig. Op deze grond plaats je andere planten dan op een kalkrijke zandgrond bijvoorbeeld. Bedenk bij het beplantingsplan ook dat je tuin niet plat is. Zie het als een 3-d vierkant met hoogtelijnen.
Met bomen, struiken en bijvoorbeeld een pergola kun je de hoogtelijnen vormgeven.
Zie de tuin eens voor je met alle vlakken, lijnen en kleuren.

 

Inspiratie

Er is een enorme diversiteit aan tuinplanten te koop. Doe inspiratie op bij een Open Tuinendag bijvoorbeeld. Je ziet dan met eigen ogen hoe groot een plant of boom kan worden. Ook brengt het je vaak op leuke ideetjes.

Ook op Instagram vind je heel veel tuinfoto’s met mooie voorbeeldtuinen. Website’s van hoveniersbedrijven bevatten vaak foto’s van het resultaat. Vertaal mooie tuinvoorbeelden naar je eigen tuin en breng vooral je eigen wensen in. Het is jouw leefomgeving en jouw unieke tuin.
Hoe meer eigen inbreng hoe meer het ook echt jouw tuin zal worden.

 

Tenslotte

Maak eens je eigen tuinplan. Er kan niet echt heel veel fout als je qua beplanting rekening houdt met de omstandigheden in je tuin. Laat je adviseren over de ondergrond van je bestrating. En staat een plant toch niet goed, verplant deze dan in het e.v. najaar.
Een tuin is eigenlijk nooit echt af. Iedere keer zie je weer verbeterpunten. En juist dat maakt tuinieren zo ontzettend leuk. Succes!

Hebe Beefriendly
Hebe Beefriendly

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv