Met Japanse split een Japanse tuin aanleggen

Aanleg Japanse tuin

Aanleg Japanse tuin

Met Japanse Split een Japanse tuin aanleggen

Hoe leg je een Japanse tuin aan? Vaak komt er bij het ontwerp symboliek of bepaalde ideeën bij kijken. Maar ook zonder symboliek kun je een tuin in Japanse stijl aanleggen.

Wat is er nodig voor een Japanse tuin?

  • Rustige uitstraling
  • Natuurlijke materialen
  • Looppaadjes
  • Hoogteverschillen
  • Waterpartijen


Rustige uitstraling

Een Japanse tuin moet rust uitstralen, het is een plek waar je tot jezelf kunt komen. In je eigen achtertuin kun je zo’n rustplek maken. Zorg voor meditatieplekjes als je daar behoefte aan hebt.

Mooie beplanting in een Japanse tuin
Mooie beplanting in Clingendael


Natuurlijke materialen

Stenen, sierkeien en breukstenen vormen een belangrijk onderdeel van een tuin in Japanse stijl. Naast bomen, bamboe en mos of een andere bodembedekker. De beplanting is vaak kleurrijk, Azalea en Skimmia geven kleur aan de tuin.

Looppaadjes en meditatieplekken

Japanse Split
Japanse Split

De looppaden worden aangelegd met Japanse split. Dit is een sierlijke splitsoort in aardekleuren. Het zorgt voor een natuurlijke sfeer in de tuin. Japanse split is te koop in diverse gradaties en heeft meerdere kleuren.

 

Met grind (bijvoorbeeld Beach Pebbles) wordt vaak een groot deel van de tuin bedekt. Sierkeien of breukstenen zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Deze worden meestal langs de grindpaden of in de tuin geplaatst.  Het grind wordt in mooie vormen aangeharkt.

 


Hoogteverschillen

Zorg dat je tuin niet te vlak is. Hoogteverschillen zorgen voor een natuurlijke uitstraling en geven zicht op onverwachte hoekjes.

 


Waterpartijen

Waterpartijen
Waterpartijen

Water is een belangrijk element. Zorg voor mooie groene beplanting langs vijvers en denk ook eens aan bruggetjes.

Bekijk voorbeelden van tuinen in Japanse stijl, bezoek open tuinen en schrijf je ideeën op. Niets is verkeerd. Het is jouw tuin en die kun je maken zoals je wilt. En ook als je je tuin wilt laten aanleggen door een hovenier is het handig als jezelf al wat ideetjes hebt uitgewerkt. Kom je er niet uit, laat je dan adviseren door een tuinontwerper.

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv