Tuinset in de winter

Tuinset in de winter

Tuinset in de winter

Tuinmeubelen in de winter – 

Sla jij je tuinset in de winter op? Of heb je een tuinset welke je het gehele seizoen buiten kunt laten staan? Veel kleinere tuinsets worden naar binnen gehaald. Dan is een verstelbare tuinstoel handig. Deze klap je gemakkelijk in. Zorg er in ieder geval voor dat je tuinmeubelen goed de winter doorkomen zodat je in het voorjaar snel kunt genieten van de zon. Wat kun je doen:

  1. Houten tuinmeubelen blijven buiten
  2. Tuinmeubelen afdekken
  3. Tuinset naar binnen halen
  4. Winterzitje in de serre
  5. Kussens naar binnen halen

 

Houten tuinmeubelen blijven buiten

Houten tuinmeubelen kun je buiten laten staan. Ze kunnen tegen een stootje. Hout wordt echter wel groen in de winter. In het voorjaar kun je dit er met een hogedrukspuit gemakkelijk afhalen. Of gebruik water en soda, een middeltje uit grootmoeders tijd. Het werkt goed. Maak de houten meubelen eerst goed nat met water en soda. Schrob met een harde borstel de groene aanslag los en spoel dit met flink wat water weg.

Tuinmeubelen afdekken

Beschermhoes voor tuinset - tuinhappy - tuinblogger
Beschermhoes voor tuinmeubelen

Je kunt je tuinmeubelen afdekken. Bij veel tuinsets kun je een passende beschermhoes kopen. Let op dat je de hoes goed vastmaakt. Je kunt ze met touwen of met een band afspannen. Met harde wind moet de hoes goed blijven zitten.  Ook moet het water er niet op blijven liggen. Span de hoes zo dat regenwater er gemakkelijk af kan lopen.

Zorg ook dat het set kan ademen anders heb je kans op schimmelvorming.Veel sets van aluminium, rvs en wicker blijven met een beschermhoes vaak buiten staan.

Wicker is een kunststofvezel welke geen vocht opneemt. Ook zijn ze licht in gewicht en gemakkelijk verplaatsbaar. In het voorjaar kun je ze met een sopje schoonmaken en direct weer gebruiken.  Ook hiervoor geldt dat als je binnenruimte groot genoeg is, je ze beter naar binnen kunt halen. Bij strenge vorst kunnen er kleine scheurtjes in het aluminium of wicker ontstaan.
Teakhouten meubelen hebben een behandeling ondergaan waardoor ze wat vergrijzen. Bekijk voor teakmeubelen de onderhoudstips van je leverancier. Dit geldt sowieso voor elk soort tuinset.

Hoes voor parasol - tuinhappy - tuinblogger - tuinblog
Parasolhoes in de winter

Tuinset naar binnen halen

Bij de aanschaf van een nieuw tuinset is het belangrijk om ook de afmetingen voor de winterstalling niet te vergeten.  Beschikt je over een serre, kasje of grote schuur? Dan kun je je tuinset naar binnen halen. Dit scheelt boenwerk in het voorjaar. Je kunt ze opstapelen als je hiervoor de ruimte hebt.
Je parasol kun je het beste ook binnen opbergen. Door zon en regen verkleurt deze en schimmel kan in het doek trekken. Lukt dit niet, gebruik dan een parasolhoes. De betonnen voet kun je zonder problemen buiten laten staan.

Winterzitje in de serre

Heb je de luxe van een serre? Zorg dan dat je met een heater of leuk kacheltje ook in de winter gezellig kunt loungen. Er is een grote keuze aan leuke haardjes. Voor een houthaard of gashaard heb je een afvoerpijp nodig om de rookgassen naar buiten te leiden. De afvoer moet hoog genoeg zijn zodat de rook niet alsnog naar binnen kan komen.

Vuurtafel op gas - tuinhappy - tuinblogger - tuinblog - blog tuinieren
Vuurtafel op gas

Een vuurtafel is een moderne haard op gas. Het geeft sfeer en warmte. Je hebt het voordeel van een open haard en een vuur, maar geen as of vonken. En dus ook geen houtskoolrommel. Je hebt ze als  vierkant, rond en als sta-tafel model. En de warmte is te sturen door middel van de gasknop. Geen rook en geen stinkende kleren dus. Rondom een vuurtafel kun je je loungeset plaatsen. Verdiep je eens in een vuurtafel bij je tuinset. Er is een grote keuze aan vuurtafels.

Droom lekker weg bij de vlammetjes en drink iets lekkers.

 

Kussens naar binnen halen

Kussens moeten altijd naar binnen. Vocht, bladeren en vogelpoep maken ze niet mooier. En onder een hoes is er kans op schimmel. Leg ze dus in de winter in huis op een droge plek. Een kussenbox is handig voor in de zomer. Hoewel de kussens tegen vorst kunnen trekt toch het vocht erin.

Tip: veel kussenhoezen hebben een rits. De hoezen kun je wassen op een lage temperatuur. Was de hoezen voordat je ze opslaat.

 

Denk op tijd na over de winterstalling voor je tuinmeubelen en neem je maatregelen. Plant ook nog wat bloembollen. In het voorjaar kun je snel in je tuinset van het zonnetje en van de bloembollen genieten.

Bloembollen in de tuin - tuinhappy - tuinblogger - blogger tuin
Bloembollen in de tuin

 

Dit artikel is in samenwerking met Tuinmeubelen v.d. Garde tot stand gekomen. #adv