Tuinverlichting

Tuinhappy.nl - ledlampen op zonne-energie
Tuinhappy.nl - ledlampen op zonne-energie

Deel dit bericht met tuinliefhebbers!

Tuinverlichting – Do’s & Don’t

– waarom tuinverlichting

1. gevoel van veiligheid
2. sfeermaker
3. handig bij avondwerk
4. langer buiten zitten

– soorten tuinverlichting

a. Led of Halogeen
b. lampen op zonne-energie

– aanleg tuinverlichting

1. Gevoel van veiligheid

Tuinhappy.nl - tuinlamp met bewegingssensor
Tuinlamp met bewegingssensor

Een goede verlichting rondom je huis werkt inbraakwerend. Een inbreker staat niet graag in het volle licht. Je kunt lampen op bewegingssensoren laten aanspringen, of op een tijdschakelaar aan laten gaan. Beiden kunnen ervoor zorgen dat ongewenst bezoek uitblijft.

Veiligheid ook voor jezelf. Padverlichting langs paden wijst je de weg naar je schuur en huis.
Voorkom dat je struikelt in het donker.

 

2. Sfeermaker

uinhappy.nl - bijzondere sfeerverlichting op het tuinterras
Bijzondere sfeerverlichting op het tuinterras

Niet alleen in huis, maar ook in je tuin kun je het gezellig maken met de juiste buitenverlichting. Bij een lange zomeravond met een glaasje wijn op het terras, past geen felle bouwlamp. Mooie verlichting zorgt voor de juiste sfeer op een gezellige of romantische avond. Lampen gaan lang mee, neem dan ook wat tijd om mooie tuinlampen uit te zoeken.  Je tuin is immers een verlengstuk van je huis.

3. Handig bij avondwerk

In het najaar wordt het eerder donker, maar wil je vaak nog iets kunnen doen. Een goede spot op het terras of in de tuin verlengt zo je avondactiviteiten. Er zijn spots voor in wanden, onderaan overkappingen of stralers vanaf de grond. Met een staande of hangende lamp kun je precies de plek uitlichten welke je wilt.

 

4. Langer buiten zitten

Romantische tuinverlichting
Romantische tuinverlichting

Met sfeervolle verlichting kun je wat langer in je tuin of op je terras blijven zitten. Een boekje lezen met een zaklantaarn is ook zo ongezellig.

 

 

Zorg wel dat de verlichting past bij de stijl van je huis. Bij een strakke moderne woning past een strakke moderne tuin en soortgelijke verlichting. Tuinlampen zijn in veel mooie designs leverbaar.

Een eigenaar van een meer landelijke tuin zoekt vaak meer nostalgische lantaarns of lampjes.

 

Heb je een lange tuin, plaats dan ook eens een lampje helemaal achterin voor het diepte-effect.

 

Soorten verlichting

A. LED of Halogeen

Een halogeenlamp werkt als een gloeilamp en is goedkoper dan een LED-lamp. Echter een halogeenlamp gaat veel minder lang mee. Je zult dus vaker een lamp moeten aanschaffen.

LED-lampen daarentegen gaan veel langer mee, waardoor je de hogere aanschafkosten terug kunt verdienen.

 

B. Lampen op zonne-energie

Tuinhappy.nl - sfeervolle terraslampen
Sfeervolle terraslampen

Steeds meer mensen gaan voor een duurzame oplossing zoals lampjes op zonne-energie en een levende tuin. Ze zijn te koop in allerlei soorten en maten. De lamp slaat de zonne-energie van overdag op en geeft deze ’s-avonds weer af.

Naast duurzaamheid is ook de aansluiting vaak een reden voor aanschaf van lampen op zonne-energie. Er hoeven geen kabels door je tuin te worden ingegraven.
Zorg er wel dat je voor noodzakelijke verlichting, zoals padverlichting, niet afhankelijk bent van de zon. Veiligheid gaat voor.

 

Aanleg tuinverlichting

Tip: maak voor de aanleg van je tuinverlichting een lichtplan op papier.

Maak een plattegrond waarop je huis en je tuin staan ingetekend. Teken een cirkel om alle lichtpunten en schat in hoever de lichtstralen komen. Je ziet nu goed waar de donkere hoekjes nog zitten.  Met een extra lichtpuntje kun je dit oplossen.

Zelf aanleggen of laten doen?

Laat je goed informeren als je met elektriciteit in de tuin aan de slag gaat.  Elektriciteitsdraden zijn draden met een koperkern en een isolatielaag eromheen. Ze moeten diep genoeg worden ingegraven vaak in een koker om doorsteken te voorkomen. Bij bouwmarkten hebben ze hier vaak goede handleidingen voor. Twijfel je, schakel dan een hoveniersbedrijf of elektriciteitsbedrijf  in die dit veilig voor je kunnen regelen.

 

En denk ook eens aan je huisdier ? ?. Wie komt er nu graag thuis in het donker…

 

Over Tuinhappy 221 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl