Ligusterhaag – goede keuze

Vogels in de heg (foto: Vroege Vogels - AnnetPiet)

Vogels in de heg (foto: Vroege Vogels - AnnetPiet)

Waarom een ligusterhaag aanplanten?

Een ligusterhaag is een goede keuze voor in je tuin. Waarom?

  • Natuurproduct
  • Weinig onderhoud
  • Plek voor vogels
  • Dichte haag, privacy
  • Vormsnoei

 

We willen met z’n allen meer natuur om ons heen, meer groen, meer vogels. Dan is deze haagplant een prima keuze.

 

Ligusterhaag is een natuurproduct

Groene ligusterhaag - tuinblogger - tuinhappy
Groene ligusterhaag

Met een liguster zorg je voor een mooie groene afscheiding. Geen lelijke schuttingen welke je moet beitsen of schilderen. De fijne blaadjes van een liguster zorgen voor een mooie natuurlijke haag.

Deze bloeit in het voorjaar met fijne witte bloemetjes.

 

 

 

Weinig onderhoud

Aan een ligusterhaag heb je niet veel werk. In februari/maart strooi je eenmaal kalk en siertuinmeststof. En in juni nog een keer alleen siertuinmeststof onder de haag. Dit zijn kleine minikorrels welke je met de hand onder de haag strooit. Zo blijft je haag mooi groen en groeit deze snel dicht. Een ligusterhaag is prima geschikt voor ons klimaat. De planten kunnen goed tegen onze, soms strenge winters. Ook warme zomers zijn geen probleem. Liguster is een bijzonder sterke haagplant.

 

Plek voor vogels

Musje in de heg
Musje in de heg

Vogels zijn gek op hagen. Ze verschuilen zich erin. Als je een haag plant krijg je automatisch meer vogels. Musjes voelen zich erg thuis in een ligusterhaag.

De ligusterhaag is mooi vertakt, een prima mussenhotel. Meer vogels zorgt voor een levendige tuin.

 

Dichte ligusterhaag, privacy

Direct een hoge dichte ligusterhaag
Direct een hoge dichte ligusterhaag

Een liguster groeit mooi dicht. Veel privacy dus. De blaadjes blijven groen en je kunt de haag zo hoog laten worden als je wilt. Een schutting moet vaak aan bepaalde maten voldoen. Een haag op eigen erf kun je zo hoog laten worden als je wilt.
Aanplanten is eenvoudig. Je kunt kleine planten kopen, deze zijn goedkoop. Of je koopt direct een dichte grotere haag per strekkende meter. De haag is dan al ca. 2 meter hoog. Je beschikt dan al snel over een hoge en dichte haag.

 

Vormsnoei

Je kunt de haag in allerlei vormen snoeien. Vroeger werden er in kasteeltuinen zelfs vogels e.d. gemaakt van ligusterplanten. Als strakke haag zie je ze tegenwoordig meer en meer in moderne woonwijken. Het geeft een tuin of wijk met veel bestrating juist een zachtere uitstraling.

Kies jij ook voor een groene haag? Laat het ons weten en stuur ons gerust foto’s van je mooie groene haag (info@tuinhappy.nl)

Dichte groene ligusterhaag
Dichte groene ligusterhaag

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.