Tuin afscheiding

Randen als afscheiding tussen gras en plantenborder

Randen als afscheiding tussen gras en plantenborder

De mooiste manieren om een afscheiding tussen je tuin en bloemen te creeeren

Een goede afscheiding tussen je terras en je bloemenborder is belangrijk. Dit voorkomt dat zand of tuingrond het terras oploopt bij regen. Of dat grond je gras inspoelt. Daarnaast wil je ook dat je tegels strak leggen en niet verzakken. Zorg dus voor goede randen tussen je terras en je borders. We bespreken een aantal manieren voor een goede afscheiding.

 

Plantenbakken als afscheiding

Cortenstaal plantenbakken zijn ideaal voor een mooie afscheiding tussen je terras en je tuin. Je plaatst ze op de rand van je terras. Zorg ervoor dat je bestrating mooi aansluit tegen de plantenbakken. Aan de andere kant van de plantenbak begint je tuin. Dit kan een bloemenborder zijn, maar ook een stukje gras.

Tip: zorg altijd voor een maairandje. Je grasmaaier heeft altijd ca. 10 cm. nodig langs je graskant om de rand te kunnen maaien. Laat dit stukje vrij met zand of siergrint.

Plantenbakken als tuinafscheiding
Plantenbakken als tuinafscheiding

Vullen van de plantenbakken

Zorg dat je kwaliteitspotgrond gebruikt voor het vullen van de plantenbakken. Lees eventueel ons blog met tips over het oppotten van planten. In een kwaliteitspotgrond zit een standaard bemesting voor ca. 3 maanden. Zo hebben je planten een eerste basisvoeding.
Strooi daarna wat korrels plantenvoeding in de bakken voor de volgende 3 maanden.
Normaal gezien strooi ik in maart en 3 maanden later in juni de organische meststofkorrels (let op, dit is geen kunstmest maar een natuurlijk product!).

Watervoorziening

Je kunt je planten met een gieter regelmatig water geven. Denk ook eens aan een automatisch druppelsysteem. De druppelaars zijn aangesloten op een watercomputer die op ingestelde tijden je plantenbakken voorzien van water.

Grassen als afscheiding

Kies ook eens voor grassen als afscheiding. Je kunt de grassen plaatsen in de plantenbakken. Zo maak je een wat hogere natuurlijke scheiding tussen tuin en terras. Grassen bloeien meestal in het najaar.

Randen van beton of Cortenstaal

Naast plantenbakken kun je ook betonnen randen naast je terras plaatsen. Vraag advies aan degene die je terras legt. Je tegels moeten namelijk “opgesloten” worden, anders verzakt alles.
Cortenstaal wordt ook gebruikt om gras af te scheiden van borders of schorspaden. Het Cortenstaal is buigzaam en kun je in mooie organische vormen leggen. Als je geen randen gebruikt dan waait het boomschors door de wind en door vogels vanzelf je tuin in.

Looppad van boomschors
Looppad van boomschors zonder afscheiding

Goede verhouding groen en grijs

Bedenk wel dat ieder verantwoordelijk is voor het afvoer van regenwater. Zorg dus voor een goede verhouding tussen groen en grijs.
Het water moet van je terras aflopen je tuin in. Belangrijk is dat ieder een flinke buffer in de tuin heeft om water op te vangen.
Denk hierbij aan een stukje gazon wat fungeert als spons. Een pad van waterdoorlatend materiaal zoals grint of boomschors. En voldoende borders voor planten.

Begin met een goede tekening en bepaal aan de hand van de tekening of je genoeg ruimte overhebt voor wateropvang.  Als ieder in zijn/haar tuin hiermee rekening houdt kunnen we gezamenlijk heel wat aan regenwater opvangen. Lees ook ons blog “De tuin mag groener.”

Groene tuin met organische vormen
Groene tuin met organische vormen

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv