Groene buitenruimte in Nederland

Park Spoorloos Delft

Park Spoorloos Delft

Groene buitenruimte

Wie wil er geen groene buitenruimte om zich heen? In Nederland zijn er al veel prachtige voorbeelden van mooi openbaar groen. In dit blog vooral foto’s van deze mooie groene rustplekken.

 

Treinstation Assen

De omgeving van het treinstation Assen bijvoorbeeld is omgetoverd tot een groene oase. De zitplekken langs de mooie plantenbakken zijn gewild. Het is een prachtige omgeving geworden waar iedere treinreiziger nog even kan genieten van de rust, vogels en vlinders. Een uitgekiende beplanting maakt dat het gebied het gehele jaar mooi oogt.

Treinstation Assen - groene buitenruimte
Treinstation Assen – groene buitenruimte
Zitbanken bij Treinstation Assen
Zitbanken bij Treinstation Assen

Stadstuin Kempkensberg Groningen

Ook de openbare stadstuin Kempkensberg in Groningen is een voorbeeld van hoe het ook kan. De tuin heeft een oppervlakte van ca. 3,5 hectare waarvan 1 ha. op het dak van een parkeergarage is aangelegd. De tuin is ontworpen door Lodewijk Baljon landschapsarchitecten. Er zijn ongeveer 55.000 vaste planten verwerkt en 40.000 bloembollen geplant.

De stadstuin is vrij toegankelijk en het is ook mogelijk om tijdens een uitgebreide rondleiding uitleg te krijgen over de aanleg en het ontwerp.
De tuin sluit mooi aan op het Sterrebos.

Stadspark Kempkensberg Groningen - prachtige groene buitenruimte
Stadspark Kempkensberg Groningen

Park Spoorloos Delft

De Ginkel Groep heeft Park Spoorloos in Delft aangelegd. Landschapsarchitecte Pia Kolfschoten was bij het ontwerp betrokken. Het park is gemaakt boven op een fietsenstalling, vroeger lagen hier de perrons. Het park bevat veel heerlijke zitbankjes in het groen.  Onder de tuin ligt een waterbuffer van ca. 350.000 liter voor tijden van droogte. Bomen en pergola’s in lijn van de oude spoorlijnen zorgen ook voor hoogte. Aanrader om even te bezoeken.

Park Spoorloos Delft - mooie groene buitenruimte
Park Spoorloos Delft

Tuin Rabobank Utrecht

Een tuin voor 6500 medewerkers is wel een uitgaging. Het motto van de tuin is “Eetbaar voor mens en dier”. De tuin is ontworpen door Lodewijk Baljon Landschapsarchitechten en beval een vijver, bloementuin, boomgaard en een moes- en kruidentuin. De ruimte wordt door medewerkers gebruikt als lunchplek maar ook als buitenwerk- en vergaderplek.

Tuin Rabobank Utrecht
Tuin Rabobank Utrecht
Tuin Rabobank Utrecht
Tuin Rabobank Utrecht

Tulpen in Amsterdam


De gemeente Amsterdam plant op veel plaatsen in de stad grote hoeveelheden bloembollen. Een gemeentelijk plantsoen wordt dan in het voorjaar omgetoverd tot een kleurrijke rustplaats.

Een groene buitenruimte zorgt voor rust, ontspanning en koelte tijdens warm weer. Dit geldt natuurlijk ook voor je eigen tuin. Laat je inspireren en plant ook wat meer vaste planten, bomen en bloembollen om zelf ook deze rust en ontspanning te ervaren. Lees ons blog over de groene en onderhoudsvrije tuin.

Scilla's, Narcissen en Fritillaria;'s in Amsterdam
Scilla’s, Narcissen en Fritillaria;’s in Amsterdam

 

Foto’s: met dank aan Iverde