Hoe kies je je tuinverlichting

12 volts tuinverlichting

12 volts tuinverlichting

Hoe kies je je juiste tuinverlichting

Goede tuinverlichting is belangrijk, niet alleen voor de sfeer. Veiligheid speelt tegenwoordig ook een belangrijke rol. Je wilt je veilig voelen in en om je huis.
Ongenodigde gasten kijken wel uit als ze in het felle licht staan.

Tuinspots 12 volts
Tuinspots 12 volts

Waarom kiezen voor 12 volts tuinverlichting?

12 volts tuinverlichting is veilig en betrouwbaar. Het voltage wordt door middel van een transformator verlaagd naar 12 volt, zogenaamde laagspanning.  Dit betekent dat je tuinlampen op een lager voltage kunnen branden. Het voordeel is dat je dan met een stroomkabel af kunt welke niet zo diep de grond in hoeft. Het is gewoon veiliger. Als je een 220 volts kabel per abuis doorsteekt loop je gevaar. Daarom moeten 220 volts kabels zwaarder zijn beschermd en ook dieper in je grond worden gegraven en is het dus ook veiliger voor mens, dier en water in de buurt.  Met een 12 volts verlichting kun je gemakkelijk meerdere tuinlampen aansluiten en zelf de kabel graven.

Sfeerlicht 12 volts
Sfeerlicht 12 volts

Grote keuze in 12 volts verlichting

Tegenwoordig is er een uitgebreid assortiment beschikbaar van 12 volts verlichting. Van wandlampen tot staande lampen en spotjes. Wat voor een tuin je ook hebt, er is altijd wel iets passends te vinden.  Kijk wel goed welke transformator je nodig hebt als je meerdere tuinlampen gaat aansluiten. Op de website van de diverse leveranciers zoals bijvoorbeeld bij Ledloket kun je, aan de hand van het wattage berekenen welke grootte transformator je moet kopen.

Transformator
Transformator

Alles zelf doen

Vroeger, toen tuinverlichting enkel nog op hoogspanning was aan te sluiten, moest er vaak een elektricien aan te pas komen. Met de 12 volts tuinlampen kun je het eenvoudig zelf. Je koopt lampjes, voldoende kabel en de juiste transformator. Het graven kun je zelf de kabels zijn niet dik. Graaf ze in ieder geval wel zo in dat je ze niet bij het planten van een paar viooltjes door kunt steken.

 

Tijdklok of schemerschakelaar

Met een tijdklok of schemerschakelaar kun je de verlichting op het juiste tijdstip laten aan en uit gaan. Een tijdklok gaat op een vaste, zelf in te stellen tijdstip, aan of uit. Een schemerschakelaar, het woord zegt het al, gaat aan als het gaat schemeren en uit als het weer licht wordt. Deze hoef je dus niet in te stellen als het wat eerder of later licht of donker wordt. De schemerschakelaar past zichzelf aan, lekker handig dus.

Veiligheid
Veiligheid

Juiste plek

Als je tuinverlichting uit beveiligingsaspect gaat plaatsen, zorg dan dat je belangrijkste plaatsen in het licht staan, bij deuren en ramen bijvoorbeeld.
Het is vanuit je achterraam ook een mooi gezicht als je je tuin in mooi sfeer licht kunt aanschouwen.

Tip: Houd rekening met buren zodat ze niet in jouw felle lamp kijken.

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv.