Parkbankjes

Taart op een bankje

Taart op een bankje

Waarom parkbankjes zo gewild zijn

En waarom gemeenten overal parkbanken neer zouden moeten zetten.

 

Wat is een parkbankje?

Bankje in de natuur
Bankje in de natuur

Met een parkbankje bedoelen we een bankje in de vrije natuur waar iedereen gebruik van mag maken. Het wordt door de gemeente, Staatsbosbeheer of de eigenaar van de grond geplaatst. Parkbankjes worden gebruikt voor mensen die wandelen, fietsen, de hond uitlaten of een sigaretje willen roken. Maar ook als picknickbankjes doen ze goede dienst.
Het onderhoud is voor de eigenaar van het bankje. Ze zijn meestal van onderhoudsvrij materiaal gemaakt zodat je weinig last hebt van bijvoorbeeld groene aanslag.

 

Koffie drinken

Tijdens een fietstocht nemen we vaak bewust onze eigen koffiepot mee. Op een natuurbankje zit je heerlijk rustig in de natuur. Heel anders dan op een druk terras. Soms heb je gewoon behoefte aan wat rust. En dan is een parkbankje op de juiste plek ideaal.

 

Ontmoetingsplek

Bankje ontmoetingsplek
Bankje ontmoetingsplek

Wat mij betreft kunnen er niet genoeg staan. Ouderen in dorpen en steden die niet ver kunnen lopen zijn blij met veel bankjes op korte afstand van elkaar. En voor hen is het ook vaak een ontmoetingsplek om andere ouderen te spreken. Een hangplek voor ouderen dus.
Maar ook als fietser en wandelaar is het fijn als de bankjes niet te ver uit elkaar staan.

 

 

 

Waar staan de bankjes?

Tijdens onze wandel- en fietstochten overleggen we. Nemen we dit bankje of de volgende? En waar staat die dan? In een nieuwe app “allebankjes” kun je zien waar de bankjes binnen een straal van 5 kilometer staan. Zeker nu veel mensen vakantie vieren in eigen land is het handig om te weten waar het volgende bankje staat en of je die nog denkt te gaan halen.

Bankje met koffiepot
Bankje met koffiepot

Herinneringsbankjes

Staatsbosbeheer kan in overleg herinneringsbankjes plaatsen. Op een dierbare plek als herinnering aan een persoon of een moment kan een bankje worden geplaatst. Deze herinneringsbankjes zijn vaak gemaakt van hout uit eigen bossen. En er mag een herinneringsplaatje op de achterkant van het bankje worden geplaatst. De plaats waar het bankje mag komen wordt in overleg vastgesteld.

 

Soorten bankjes

Er zijn veel soorten bankjes. Meestal zijn ze van hout, in steden zie je ook veel bankjes van metaal. Belangrijk is dat het water weg kan lopen en de bank droog blijft. Ik hou van de picknickbankjes. Voor onze koffiepot met wat lekkers zijn ze ideaal.

Zet er dus maar veel neer in de natuur. Zo genieten we met z’n allen van de bankjes en van de natuur.

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.