5 tips voor een perenboom in de tuin

Peren uit eigen tuin

Peren uit eigen tuin

5 Tips voor een Perenboom in de tuin

Er zijn meerdere redenen voor een perenboom in de tuin. Een perenboom plant je niet alleen vanwege het vele fruit. Het is ook een mooie boom met prachtige bloesem in je tuin.

 

Veel peren aan een perenboom

Een perenboom of een andere fruitboom plant je natuurlijk in eerste instantie in je tuin vanwege het vele fruit. En dat is behoorlijk. Onze perenboom geeft jaarlijkse emmers vol peren. Onze boom is een Gieser Wildeman boom, deze geeft stoofpeertjes.
We hebben er onlangs een Conference perenboom naast geplant. Conference is een handpeer.

Oogst Gieser Wildeman perenboom
Oogst Gieser Wildeman perenboom

 

Weinig onderhoud

 

Peren aan de perenboom
Peren aan de perenboom

Een perenboom vergt amper onderhoud. Wij geven de boom 2 x per jaar een beetje plantenvoeding in de vorm van organische meststofkorrels. Wij strooien in het voorjaar, in de maand maart. En de tweede dosis in juni. De plant krijgt dan voldoende kali om vruchten te zetten. Eind september of begin oktober kun je een voorraad peren plukken.

 

 

Mooie bloesemboom

Een perenboom heeft een mooie vorm. De boom wordt niet al te groot en bloeit in het voorjaar met prachtige bloesem.  Alleen daarom zou je een fruitboompje al moeten planten. Je hebt er geen grote moestuin voor nodig. Een klein hoekje in je siertuin is voldoende. De boom houdt wel van zon. Op een zonnige plek geeft de boom meer peren.

 

Eigen fruit, onbespoten

Je weet wat je eet. Dat is mijn motto voor het eten van zelf geteelde groente en fruit. Wij spuiten geen bestrijdingsmiddelen. In de gewone professionele fruitteelt kun je hier niet altijd van op aan. Zelf ben je je eigen bio-kwekerij. In twee emmers peren vonden we maar een paar aangevreten exemplaren. Geen reden om flink met bestrijdingsmiddelen aan de gang te gaan. Dit is gewoon de natuur.
Plant ook gewoon andere fruitboompjes zoals een appelboom, frambozen- of bramenstuik. Weinig werk en lekker fruit.

Schaduwplek

Flinke perenoogst
Flinke perenoogst

Een schaduwplek in de tuin wordt steeds belangrijker. In hete zomers kun je verkoeling zoeken bij je fruitbomen. De bladeren temperen het licht en zorgen voor schaduw.
Plant de boom op een plek waar je fruit zonder schade op de grond kan vallen. Op de grond, op je gras of op schors. Op een stenen ondergrond krijg je beurse plekken in je fruit.

Tip:
Laat je goed informeren over de beste boomsoort. Wil je een zoete of minder zoete peer? Ook bij appelboompjes zit er flink verschil in de smaak van appels. Koop en proef eerst het fruit alvorens je een verkeerde fruitboom aan gaat schaffen. En geniet daarna gerust van de groei, bloei en oogst van je nieuwe fruitboom.

Conference perenboom
Conference peren