5 tips voor de juiste tuinlamp

Tuinlampen

Tuinlampen

5 tips voor de juiste tuinlamp

Kies je voor een losse tuinlamp, sfeerverlichting, een spotlight of LEDstrips? Sfeerverlichting is gezellige verlichting. Met een spotlight kun je iets moois uitlichten of mogelijke inbrekers in het felle licht zetten. 5 tips voor de juiste verlichting:

  • Sfeerverlichting
  • Deurverlichting met bewegingsmelder
  • Lamp met schemerschakelaar
  • Spotlight
  • Tuinlampen solar

 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting
Sfeerverlichting

Tegen het einde van het jaar vindt iedereen het gezellig om de tuin met (kerst)lichtjes te versieren. In deze donkere tijd geven wat lampjes je licht in de duisternis. Veel mensen laten na afloop van de kerstperiode toch wat verlichting hangen.

De tuin oogt niet als een donker gat en het is een mooi gezicht vanuit je raam. De kerstverlichting kun je dan vervangen voor een paar mooie lampen welke je het gehele jaar kunt laten branden. Er zijn veel mooie decoratieve lampen te koop.

 

Denk ook eens aan een tuinlantaarn. Deze kun je overal in de tuin plaatsen. Enkel een stroomkabel is nodig.

 

 

Deurverlichting met bewegingsmelder

Inbrekers staan niet graag in het licht. Zorg dat de toegang tot je huis goed verlicht is. Deuren en ramen op de benedenverdieping kun je het beste voorzien van een lamp met een bewegingsmelder. Bij elke beweging in de buurt van de deur of het raam springt de verlichting automatisch aan. Zet hier een flinke spot op zodat ongewenste gasten goed zichtbaar zijn. En uiteraard is goed hang- en sluitwerk nog belangrijker. Kijk alle deuren en ramen hierop na. Ook balkondeuren en ramen waar je gemakkelijk bij kunt komen. Een spotlight kun je van bovenaf goed richten op de juiste plek. Het geeft een gevoel van veiligheid.

 

Lamp met schemerschakelaar

Padverlichting
Padverlichting

De tuinlamp hoeft overdag niet te branden. Een schemerschakelaar zorgt dat je verlichting aanspringt zodra het begint te schemeren en uitgaat als het weer licht wordt. Je hoeft dan niet steeds je tijdklok bij te stellen of handmatig het licht aan en uit te doen.

Je kunt een losse schemerschakelaar kopen waarop je je lamp aansluit. Of je koopt een lamp met een ingebouwde schemerschakelaar. Ook zijn er schemerschakelaars met een tijdklok te koop. Het voordeel hiervan is dat je midden in de nacht de lamp automatisch uit kunt laten gaan. Deze brandt dan niet de hele nacht door.  Beter voor je energierekening.

Spotlight

Boom in de spotlight
Boom in de spotlight

Met spots kun je bepaalde plekken in je tuin mooi uitlichten. Heb je een grote boom of een mooie vijver? Plaats hier dan een mooie tuinlamp op.

Ook kun je spots langs of in je terras plaatsen. Grondspots prik je in de grond.  Terrasspots kun je in de stenen van je terras (laten) maken. Dit geeft een zeer sfeervol zicht op je terras.

LED-strips zijn in diverse kleuren leverbaar.

 

 

Tuinlampen solar

Voor buitenverlichting wordt meestal 12 volt verlichting gekozen. Dit is veiliger voor buiten. Als je 220 volt lampen gebruikt dan is een veilige buitenstroomkabel noodzakelijk. Laat je goed informeren over de juiste kabel. Een veilige buitenstroomkabel zit goed verborgen in je tuin. Leg deze bijvoorbeeld door een pijp heen zodat je er niet per ongeluk met een schop doorheen kunt steken. Met 12 volt verlichting kan niet zoveel fout. En gebruik buiten waterdichte stopcontactdozen.

Stroomkabels heb je niet nodig als je gebruik maakt van lampen op zonne-energie. Op plekken waar je lastig kunt komen met kabels is dit een uitkomst. Daarnaast is het een zeer milieuvriendelijke oplossing. Je hebt geen stroom nodig. Deze solar lampen slaan overdag energie op en geven deze ’s-nachts af.  Er zijn steeds meer lampen op zonne-energie verkrijgbaar. Ook worden deze lampen steeds zuiniger in gebruik.

 

Hoe maak je een lichtplan?

Een lichtplan is een plattegrond van je tuin waarop je alle verlichting aangeeft. Zo kun je snel zien waar de donkere plekken zijn en waar je nog verlichting kunt toevoegen.
Teken je huis en tuin op schaal op een plattegrond op papier. Geef de plek van de gewenste verlichting aan. Zoek op wat het bereik is van elke lamp. Met een passer geef je het bereik van je verlichting aan.  Je kunt nu goed zien waar je nog verlichting aan kunt brengen om donkere stukken te voorkomen.

Vind je het lastig om zelf een lichtplan te maken? Schakel dan een professional in. Zij hebben ervaring en kunnen je een goed advies geven voor buiten en binnen.  Ook kunnen ze je adviseren over de keuze van je tuinlampen.

 

Maak ook je tuin gezellig met sfeervolle verlichting. Zo kun je zowel overdag als ’s-avonds genieten van het uitzicht op je tuin.

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv