Tuinieren in februari

pH waarde meten

pH waarde meten

Tuinieren in februari

Wat kun je doen in de tuin in februari? Laat het tuinseizoen beginnen en ga aan de slag. Begin alvast met nieuwe tuinplannen te maken. Welke acties kun je ondernemen in februari. Voor sommige activiteiten wacht je natuurlijk tot eventuele sneeuw weg is.

  1. Kalk strooien
  2. Borders met grond aanvullen
  3. Paden opknappen
  4. Groene aanslag verwijderen
  5. Lathyrus zaaien
  6. Tuinzaden bestellen
  7. Tuintrends bekijken
  8. Voortuin aanpakken

 

Kalk strooien

Strooi ieder jaar, eenmaal per jaar een tuinkalk. Kalk strooi je zowel op het gras als in de borders. Er zijn verschillende redenen om kalk te strooien. Lees ons blog “4 redenen om kalk te strooien”. Ook kun je de pH van je tuingrond (laten) meten om exact te bepalen wat er nodig is.

Kalk strooien in de tuin - tuinblogger - tuinkalk - tuinhappy
Handje kalk strooien in de tuin

 

Borders met grond aanvullen

Grond klinkt in. Dit betekent dat er minder lucht in de bodem aanwezig is. Omspitten kan helpen om meer lucht in je grond te krijgen. Als de borders flink zijn gezakt vul dan jaarlijks de bodem aan met nieuwe tuingrond. Je kunt dit losgestort kopen of in zakken. Als je een kruiwagen hebt is losgestort makkelijk te vervoeren. Heb je deze niet, bestel de tuingrond dan in zakken.

Grond aanvullen
Grond aanvullen

Paden opknappen

Geen modderpaden meer, maar ga voor een goed onderhouden pad. Je hoeft paden niet altijd te bestraten. Een pad van boomschors ziet er natuurlijk uit. Je hebt geen last van groene aanslag. Wel moet je om de paar jaar er nieuw boomschors opgooien om verzakking en inklinking tegen te gaan.

Lees ons blog “Modderpad of looppad?”

Modderpad of looppad - tuinblogger - tuinhappy
Modderpad of looppad

Groene aanslag verwijderen

Februari is echt een maand om de groene aanslag van je tegels en tuinmeubelen te halen. Er zijn diverse methoden. Lees onze blogpost “Groene aanslag verwijderen”.

Lathyrus zaaien

Lathyrus is een eenjarige bloem welke je gemakkelijk zelf kunt zaaien. Begin van de zomer kun je leuke boeketjes plukken van je eigen gezaaide planten. Lathyrus kun je vrij snel na het zaaien al in de vollegrond planten. Ze kunnen een beetje vorst wel hebben.
Lees meer over “Lathyrus zaaien” op ons tuinblog.

Lathyrus - parfum elfjes
Lathyrus – parfum elfjes

Tuinzaden bestellen

Zaden voor bloemen en eigen groente kun je nu online bestellen.  Maak tuinplannen en reserveer een klein stukje van je eigen tuin voor eenjarige bloemen en groente. Het is eenvoudig om ze te zaaien en op te kweken. Lees ons blog over “Tuinzaden”.

 

Tuintrends bekijken

Tuintrends zijn bekend. Aan de hand van de tuintrends kun je je tuin aanpassen. Het is leuk om je tuin, net als je huis, af en toe even op te schudden en gezelliger te maken. Lees meer over de tuintrends op ons blog.

Tuintrend 2021 Human Touch
Tuintrend 2021 Human Touch

Voortuin aanpakken

De voortuin is vaak een stiefkindje. Toch is het fijn als in een straat er veel groene en bloeiende voortuinen zijn. Als je zelf begint kan het zijn dat de buren ook interesse hebben. Bekijk voorbeelden van voortuinen en stoeptuinen op ons blog.

Geveltuin
Geveltuin

 

Zaden bestellen, tuintrends bekijken, tuinplannen maken en tuinmeubelen te halen.

Februari is een prima maand om het tuinseizoen te starten. Is het nog geen weer, maak dan alvast plannen. Zodra het weer omslaat kun je dan direct aan de slag.