Zelf uien kweken in tuin of moestuin

Zelf uien opkweken

Zelf uien opkweken

Zelf uien kweken in tuin of moestuin – 

Simpel en weinig werk

Zelf uien kweken is één van de gemakkelijkste moestuinklusjes. Je hebt aan een klein stukje grond al genoeg. En de oogst is vaak behoorlijk. Je kunt ze zaaien of je koopt kleine plantuitjes.

 

Hoe ga je te werk met uien kweken

Bepaal eerst of je uien wilt zaaien of wilt opkweken van plantuien. Als je zaait in maart/april dan kun je de oogst verwachten in augustus/september. Als je start met plantuitjes heb je een voorsprong. Je kunt dan al in juni/juli oogsten.

 

Uien zaaien

Uien zaaien - geultje maken
Uien zaaien – geultje maken

Zaai uien op regels. Maak een regeltje grond goed los en strooi de zaden in een zaaigeultje. Zorg dat je grond niet uitdroogt.  Na opkomst kun je ze het beste wat uitdunnen, dan krijg je dikkere uien. Een ui heeft ruimte nodig om te groeien. Laat ze de gehele zomer groeien en bemest ze minimaal éénmaal met een organische meststof. Zo krijg je veel en grotere uien.

Rond augustus/september wordt het blad wat geel en valt het om. Laat ze drogen. Het beste kun je dit doen door ze op te hangen. De wind moet er lekker door kunnen waaien. Als het lof voldoende gedroogd is verwijderd je dit. De uien kunnen dan op een koele donkere plek binnen worden bewaard.

 

Uien - lof laten afsterven in de tuin
Uien – lof laten afsterven in de tuin

Plantuitjes

Plantuitjes zijn kleine uitjes speciaal bedoeld voor de opkweek. Ik plant ze meestal in maart, zo’n 8 – 10 cm. uit elkaar op een rijtje. Je kunt het beste een touwtje spannen waarlangs je de uitjes plant. Gebruik een pootstok om mooie gaatjes te steken. Duw de plantuitjes voor de helft in de grond en laat het steeltje boven de grond. Geef ze water. Als het wat warmer wordt gaan ze vanzelf wortelen en steeds vaster zitten. Zorg dat ze niet uitdrogen, bemest ze éénmaal met een organische meststof en de rest gaat vanzelf.

Uitjes planten
Uitjes planten

 

Je kunt eind juni/begin juli de uien oogsten. Het blad moet vanzelf omvallen en je laat ze drogen zoals de zaaiuitjes.

 

Rode en gele plantuitjes
Rode en gele plantuitjes

 

Je kunt ook kiezen om te zaaien en ook plantuitjes te planten. Het voordeel is dat je eind van de zomer al kunt oogsten. De oogst van de zaaiuien in het najaar kun je dan als bewaar ui voor de winter gebruiken.

Welk soort

Er zijn veel soorten zaaiuien en plantuien te koop. Een bekend soort is de Gele Bolronde en de Rijnsburger. Ook rode uien kun je op deze manier zelf opkweken. En weet je het niet, probeer dan een mix van diverse soorten. Je kunt dan ook de verschillende smaken uitproberen.

Zelf gekweekte rode uien
Zelf rode uien kweken

 

Wil je meer tuin- en moestuintips? Abonneer je op onze Tuin Nieuwsbrief.
Of bekijk onze eerdere blogposts over de moestuin.