Droogte in de tuin

Border vol met tuinplanten

Border vol met tuinplanten

Droogte in de tuin –  5 tips

Steeds warmere zomers, een uitdaging voor je tuin. Hoe voorkom je dat je tuin uitdroogt? En hoe kun je een koele plek maken voor als het erg heet is.

Groen is koel – steen is warm

Koel zitje onder boom in schaduw
Koel zitje onder boom in schaduw

Zorg voor een goede verhouding groen en steen. Hoe meer steen in de tuin hoe warmer het is. Planten en bomen geven verkoeling. Teken je tuin eens op papier en bekijk waar je meer kunt vergroenen.  En lees ook ons blog “Een koel huis begint in de tuin” met 11 tips voor het koel houden van je huis en hoe je droogte in de tuin voorkomt.

 

Water geven

Regenton 100 liter - voorkom droogte in de tuin
Regenton 100 liter – voorkom droogte in de tuin

Vang voldoende regenwater op en zet een goede gieter klaar. Plaats eventueel meerdere regentonnen om meer water op te kunnen vangen. Inmiddels zijn er ook systemen waarbij je onder je terras of gras opvangbuffers kan plaatsen. Sommigen in de vorm van tanks hebben de mogelijkheid om het water weer op te pompen als je het wilt gebruiken om te sproeien. Lees ook ons blog “5 redenen voor een regenton“.

 

Ook kun je zorgen voor een eigen waterput en een puntstuk slaan of laten slaan. Hier komt wel het e.e.a. bij kijken, maar dan beschik je wel over grondwater en hoef je geen drinkwater te sproeien.

 

Voldoende planten en bodembedekkers

Zorg dat je planten de plantenborders volledig bedekken. Dit betekent geen zwarte grond zichtbaar. Hier zitten meerdere voordelen aan. Je hoeft niet te wieden of te schoffelen, er vormt zich nog amper onkruid omdat de plantenwortels de ruimte al innemen.
Het blijft koel onder het plantendek, de grond droogt niet uit.

Juiste planten tegen droogte in de tuin

Ga op zoek naar planten die goed tegen droogte kunnen. Dit wordt steeds belangrijker. Bij erg warm weer zal dunbladig Astilbe het bijvoorbeeld snel opgeven terwijl Sedum, een wat vlezigere plant minder problemen geeft.  Op de website van Appeltern vind je wel 50 soorten tuinplanten die goed tegen droogte kunnen. Let er dus bij aanschaf van nieuwe planten ook of ze droogtegevoelig zijn.

 

Boomschors in plaats van bestrating

Pad van boomschors
Pad van boomschors

Boomschors is een goede vervanger voor bestrating. Zeker voor paden. Als het regent sijpelt regenwater door het schors heen, het houdt de bodem vochtig en deze droogt daardoor minder snel uit.

Ook de uitstralingswarmte van een stenen terras heb je niet  met boomschors. Lees ons tuinblog over verschillende soorten boomschors en afdekmaterialen.

Houten tuinbankje op boomschors - voorkom droogte in de tuin
Houten tuinbankje op boomschors – voorkom droogte in de tuin

Meer bomen en struiken

Schutting met klimop
Schutting met klimop

Een boom is een natuurlijke parasol. Lekker groot en waait niet snel om. Een boom houdt de omgeving koel en ook vogels vinden er een thuis. Daarnaast geeft een boom hoogte aan je tuin. Je tuin is niet een plat iets. Zie het als een 3-d ruimte die je ook in de hoogte kunt vullen. Ook struiken zijn hiervoor geschikt. Het fungeert als een natuurlijke schutting.
Het je niet veel ruimte, bekleed dan een gaashek met klimop. Klimop groeit volledig dicht en geeft schaduw aan je tuin. Ook kun je klimop iets hoger laten groeien dat de 1.80 m. van een schutting.
Snoei het af op de gewenste hoogte.

 

 

 

 

Besproeiingspomp
Besproeiingspomp