Geranium – gemakkelijke langbloeier

Geranium geeft kleur aan je terras

Geranium geeft kleur aan je terras

Geranium – gemakkelijke langbloeier

 

Een terras of balkon maak je gezellig met kleurrijke bloemen en planten. En het liefst wil je er niet veel werk aan hebben. Geraniums bloeien lang, zijn er in prachtige moderne kleuren en hebben weinig onderhoud nodig. Ze houden van een plekje in de zon of halfschaduw.

 

Waarom geranium?

  • Langbloeiers
  • Gemakkelijke plant
  • Veel variëteiten

 

Langbloeiers

Tweekleurige geranium
Tweekleurige geranium

Geranium of Pelargonium is een langbloeiende plant voor in je tuin of in potten en bakken. Met een beetje plantenvoeding of organische meststof (geen kunstmest!) bloeien ze de hele zomer door.  Langwerkende meststoffen zijn ideaal voor geraniums. Een handje korrels in je bloempotten zorgen voor wel drie maanden voeding.  Plant ze wel nadat de kans op nachtvorst is geweken. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika met een gemiddelde jaartemperatuur van ca. 25 graden. Is er toch nog een nachtvorstje op komst, haal de planten dan naar binnen of dek ze af met bijvoorbeeld vliesdoek.
Lees meer over het oppotten van planten in ons eerdere blog hierover.

 

Gemakkelijke plant

Geranium vergt weinig onderhoud maar zorg wel dat ze niet uitdrogen. Plant ze daarom in kwaliteitspotgrond. Deze krimpt niet en houdt vocht langer vast. Zorg ook dat ze in een pot of bak staan met één of meerdere gaten in de bodem. Bij een flinke regenbui kan het water weglopen en voorkom je schade aan de plantenwortels. En haal gerust uitgebloeide bloemen of beschadigd blad weg. Dit zorgt voor meer bloemen en een gezonde plant.
De bloemen groeien in schermen. Je kunt een uitgebloeid scherm gemakkelijk met de hand afbreken zonder mesje of tuinschaar.

Veel variëteiten

De veredelaars hebben hun best gedaan om veel variëteiten op de markt te brengen in prachtige tinten. Kies zelf of je je tuin exotisch wilt inrichten met fellere kleuren of meer romantisch met zachte pastelkleuren. En beschik je over een strakke tuin met zwart- en grijstinten dan kun je je tuin mooi aankleden met witte geraniums. Ook zijn er inmiddels diverse tweekleurigen verkrijgbaar.

Veel varianten geraniums
Veel varianten geraniums

Tuintip: zorg voor hoogteverschillen!
Maak bijvoorbeeld gebruik van tafeltjes, kistjes of plankjes aan de muur om Geraniums op te plaatsen. Of plant ze in potten met verschillende hoogten. Zo zorg je voor meer bloemen om je heen en juist dat zorgt voor meer sfeer.

Hoogteverschillen
Hoogteverschillen

Balkontip: Voor een hoogteverschil op je balkon kun je je bloembakken beplanten met een combinatie van zowel staande als hanggeraniums. De planten groeien mooi door elkaar. Met een watergeefsysteem heb je helemaal geen werk meer aan je planten. Ze krijgen dan gedoseerd water.  En gebruik ieder jaar verse potgrond. Deze bevat al een basisvoeding.

 

Balkonbak met staande en hangende geranius
Balkonbak met staande en hangende geraniums

Geranium, een prima sfeermaker voor je tuin of balkon.

Met dank aan Pelargonium for Europe (PfE)  voor de mooie foto’s!