Groente en bloemen zaaien

Groente uit eigen moestuin

Groente uit eigen moestuin

Waarom zelf groente en bloemen zaaien

Groente en bloemen zelf opkweken geeft niet alleen een voldaan gevoel. Je eet verser en gezonder. Het is goedkoop en daarnaast beschik je altijd over een mooie bos bloemen op je tafel. En natuurlijk milieuvriendelijk opgekweekt.

Verse groente en bloemen

Als je zelf zaait kun je ook zelf bepalen wanneer je oogst. Groente uit de winkel is vaak al enkele dagen en soms weken onderweg alvorens het bij jou op je bord ligt. Als je zelf je groente opkweekt, dan oogst je de groente op het moment dat je deze op wilt eten. Ook zelf gezaaide bloemen gaan direct vanuit je tuin de vaas in. Ze staan daardoor langer.

Bouquets - bloemzaden
Bouquets – bloemzaden

Soorten en variëteiten

Er is een zeer breed assortiment groente- en bloemenzaden verkrijgbaar. Bekijk de website van DeZaden.nl eens.  Per soort zijn er nog verschillende variëteiten beschikbaar. Probeer dus gerust wat uit en varieer eens. De smaken kunnen verschillen. Wist je bijvoorbeeld dat er naast rode bietjes ook gele en witte variëteiten zijn? En dat er ronde, halflange en egyptische platronde bietjes bestaan? Of koop een zakje zaad met een mengsel van verschillende soorten bietjes.
Ook in bloemenzaden zijn er mooie mengsels te koop o.a. voor boeketten zomerbloemen, plukbloemen, snijbloemen of droogbloemen.

Mand met zelf gekweekte groente
Mand met zelf gekweekte groente

Goedkoop

De kosten van zaden wegen niet op tegen de oogst. Uit een zakje groente- of bloemenzaad haal je veel groente- en bloemenplanten. Het is dus gauw lucratief.

 

Milieuvriendelijk

Je bepaalt zelf met welke methode je de groente of bloemen opkweekt. Je kunt een biologische opkweekmethode gebruiken, maar ook de natuur haar gang laten gaan.
Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kun je achterwege laten. Ook zonder deze middelen kun je lekkere groente en mooie bloemen telen. En kies bijvoorbeeld ook eens voor biologische zaden, zo start je goed.

Vergeten soorten

Koolrabi
Koolrabi

In de supermarkt koop je enkel de meest gangbare en commercieel interessante groentesoorten. De zgn. vergeten soorten zie je daar niet, terwijl ze vaak wel erg lekker zijn. Denk dan eens aan raapstelen, koolrabi, postelein, pastinaak, schorseneren of rammenas. Op internet zijn er genoeg lekkere recepten te vinden waarin vergeten groenten zijn opgenomen. En hoe leuk is het om een ander eens een bijzondere groente te geven.

Bloemen assortiment

Ook één- of tweejarige bloemen zijn er in veel variëteiten. Dit zijn dan meestal bloemen welke je gewoon buiten kunt opkweken. Gewoon op zonlicht en regenwater. Lekker milieuvriendelijk dus.
Van een zelf opgekweekt boeket word je vrolijk. En je kunt gemakkelijk boeketjes weggeven als kado.

Bloemen uit eigen tuin
Bloemen uit eigen tuin

Tip: geef ook eens groente- of bloemzaden kado.

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen #adv