Tuin bemesten siertuin en gazon

Tuin bemesten siertuin en gazon

Tuin bemesten – waarom, hoe en wanneer – 

Dat het gazon regelmatig onderhoud nodig heeft en bemest moet worden, is vaak wel bekend.
Vraag anders het gratis E-book Groen Gazon aan.  Maar ook  zeker je planten in potten en in je borders hebben wat onderhoud nodig.
Tweemaal per jaar bemesten is voldoende voor een heel jaar groene en bloeiende planten. Je merkt echt het verschil. Ik strooi in maart/april de eerste keer organische meststoffen (geen kunstmest!) In juni/juli de tweede keer. Je planten hebben dan voldoende tot het volgend voorjaar.

Meststoffen strooi je op je grasmat, maar bemest zeker ook je planten in borders en hagen! En wacht even tot de ergste hitte weg is en strooi vlak voordat je een bui verwacht. De meststoffen worden dan opgenomen door de bodem. Let op dat je geen kunstmest koopt. Dit geeft kans op verbranding. Ik gebruik organische meststoffen in korrelvorm. Een natuurlijk product welke geen schade geeft aan je planten. Kunstmest werkt snel en is ook bij een paar buien weer uitgespoeld. Organische meststoffen werken wel 3 maanden, ze worden door het bodemleven omgezet waardoor de meststoffen lang werken en niet uitspoelen.

 

Bekalken en bemesten

  1. Bekalken

    Handje kalk
    Handje kalk
  2. Waarom plantenvoeding
  3. Hoe – eenvoudig korrels strooien
  4. Wanneer – 2 x per jaar
  5. NPK waarde

Bekalken

Jaarlijks 1 x bekalken is voldoende. In mijn blogpost over bekalken lees je hier meer over.

 

 

Waarom plantenvoeding / tuin bemesten ?

 

Veel bloemen - tuin bemesten
Veel bloemen – tuin bemesten

Naast kalk hebben je planten ook voeding nodig anders raken ze verarmd. En wil je mooi groen blad en/of veel bloemen dan is het zeker nodig je planten te voeden.
Eigenlijk logisch, wij moeten immers ook eten, dus je plant moet je ook geen voedsel onthouden.

Een niet bemeste tuin is snel herkenbaar. De planten kwijnen langzaam weg en zien er niet goed uit. Vaak zonde, want bij de aanschaf van planten kies je vaak mooie planten uit. Zorg dan ook dat ze lang mee gaan.

Zorg dus voor een gezonde bodem met veel bodemleven. Daar houden je planten van!

 

Hoe? – Eenvoudig korrels strooien

 

Ga goed om met je omgeving

Rhododendron (foto: Tuinhappy.nl)
Rhododendron (foto: Tuinhappy.nl)

Je tuin bemesten kun je het beste door plantenvoeding in de vorm van korrels te strooien. Zo kun je gericht bemesten. Maar kies wel voor milieuvriendelijk bemesten, en dus voor organische meststoffen met een bio-logo. Dit staat duidelijk op de verpakking.
Niet-organische, dus chemische meststoffen (de zgn. kunstmeststoffen), zijn slecht voor het milieu.

Het grote voordeel van organische meststoffen is dat de stoffen gedurende een langere periode vrijkomen voor de plant (ca. 3 maanden). Chemische meststoffen komen direct in één keer vrij en spoelen bij de eerste de beste regenbui uit je bodem. Met alle gevaren van dien voor je plant. Jij wilt ook met regelmaat je eten en niet in 1 keer voor 3 maanden tegelijk 😊

Met een algemene organische meststof voor siertuin kun je zowel bloeiende als groene planten voeden. Planten in potten kun je ook voeden met deze korrels. Je kunt hiervoor ook kiezen voor een vloeibare meststof welke je met de gieter meegeeft. Kies zelf, maar zorg wel dat je ze ook te eten geeft. Bloeiende vaste planten hebben baat bij voeding, Rhododendron en Hortensia bijvoorbeeld bloeit veel minder rijk zonder voeding.  Het verschil is opzienbarend.

 

Wanneer? – 2 x per jaar

Hoe moet je je tuin bemesten?
Hoe moet je je tuin bemesten?

2 x per jaar strooi je een meststof voor je siertuin.

  • Maart/April en
  • Juni/Juli

Een organische meststof werkt zo’n 3-4 maanden. Je plant krijgt dan in het voorjaar een boost en aan het begin van de zomer nog een keer. Zo zorg je voor voldoende voeding gedurende het gehele groeiseizoen.
Rozen bijvoorbeeld, bloeien bij een tweejaarlijkse bemesting werkelijk door tot in november.

NPK-waarde

Een meststof bevat een zgn. NPK-waarde. Een soort vitamientjes voor je plant.
N staat voor stikstof, P voor Fosfor en K voor Kalium.
N zorgt voor groei van je plant, P is goed voor de wortels en K zorg voor stevige planten.
Een algemene organische meststof voor je siertuin bevat de juiste verhouding voor de meeste planten.
Bestaat je tuin voornamelijk bijvoorbeeld uit buxusplanten, kijk dan eens naar een specifieke meststof voor buxus. De vitamientjes zijn hier dan specifiek op gebaseerd.

Een Levende tuin – jouw keuze

Levende tuin met vlinders
Levende tuin met vlinders

In een goed beste tuin bloeien planten rijk en staan er gezonde planten en struiken. Dit trekt vogels en vlinders aan. Ook onder de grond is het bodemleven daar OK. Wormpjes en insecten zorgen voor de nodige beluchting. Een levende tuin dus.

En wil je veel vlinders, zaai dan eens een bloemenmengsel voor vlinders en lees mijn blogpost over biodiversiteit.

Wil je veel vogels, lees dan mijn eerdere blogpost “wil je vogels, plant een boom” of zorg voor een groen gazon, dit trekt ook vogels.

 

Insectenhotel moesmeisje
Foto: Moesmeisje

 

Insecten leven graag in een mooi insectenhuis. Voorbeelden vind je op de pagina met foto’s van insectenhotels.

Als ieder kies voor een beetje minder tegels en een beetje meer groen, dan krijg je vanzelf een levende tuin. Het is Jouw keuze!