Longkruid - Pulmonaria - de ideale bodembedekker

Longkruid - Pulmonaria - de ideale bodembedekker

Longkruid – ideale bodembedekker

 

Longkruid of Pulmonaria is één van de beste bodemdekkers en niet bij iedereen bekend. Vandaag dus een blog over deze mooie plant. Waarom zou je kiezen voor longkruid als bodembedekker?

1. Dicht gewas

2. Bloeit vroeg

3. Schaduwplant

4. Bodemverbeteraar

5. Nuttige insecten

 

Dicht gewas

Gevlekt blad van Pulmonaria Sacharata
Gevlekt blad van Pulmonaria Sacharata

Als je een aantal longkruidplanten bij elkaar zet, groeit het mooi dicht. En dat is nu precies waarom je een bodembedekker wilt. Geen zichtbare grond. Zichtbare grond in een tuin droogt uit en is vaak arm. Daarnaast heb je meer last van onkruid op kale grond. Een bodembedekkende plant zorgt ervoor dat er geen licht meer beschikbaar is voor onkruid. De wortels van je bodembedekker zorgen onder de grond voor een netwerk waardoor wortels van onkruid minder ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Bodembedekkers zorgen voor een mooie groene tuin met minder onderhoudswerk.

 

Longkruid bloeit vroeg

Mooie blauwe bloemen van Longkruid, Pulmonaria
Mooie blauwe bloemen van Longkruid, Pulmonaria

Al vroeg in het voorjaar, eind februari of begin maart zie je de eerste bloemen van deze bodembedekker. De bloemen zijn wit, roze of blauw. De kleuren zorgen ervoor dat je tuin er in het voorjaar al snel kleurrijk uitziet. Veel andere planten bloeien dan nog niet. De bladeren zijn er in groen, maar ook gevlekt. Let bij aankoop ook goed op het blad.

 

Schaduwplant

Longkruid is één van de weinige planten welke mooi bloeien in de schaduw. De plant doet het uitstekend in de schaduw, maar kan ook in de zon. Een erg gemakkelijke plant qua standplaats. Longkruid zie je dan ook veel onder bomen, in de boomspiegel. De plant heeft ook niet veel
vocht nodig. Andere planten hebben het vaak lastiger onder bomen.

 

Longkruid als bodemverbeteraar

De wortels van deze plant gaan vrij diep de grond in. Ze zorgen daarom voor een beter bodemleven. Maar het wortelgestel is ook een netwerk onder de grond waardoor onkruid zich er moeilijk kan vestigen.

 

Nuttige insecten

Longkruid trekt nuttige insecten aan
Longkruid trekt nuttige insecten aan

Pulmonaria is een geliefde plant voor nuttige insecten zoals bijen en andere bestuivers. De insecten kruipen soms helemaal in de bloem om de nectar op te halen. Goed voor de biodiversiteit dus.

Conclusie: Longkruid is een mooie bloeiende schaduwplant, welke zorgt voor een mooie bodembedekking.

 

Foto’s: met dank aan Iverde en Perennial Power.