Winterheide – oubollig??

Winterheide in potten

Winterheide in potten

10Winterheide – oubollig??

Winterheide
Winterheide

 

Winterheide (Erica Carnea) oubollig? Mijn eerste gedachte bij deze plant is zo’n rond cirkeltje in de tuin met in het midden een conifeer en daaromheen een paar heideplanten. Dit was de vroegere versie. Winterheide klinkt misschien wat ouderwets, Erica Carnea klinkt een stuk plezieriger. Maar nog vrolijker wordt ik van de plant zelf. KLEUR in de winter. Weg met die kale tuinen en dorre takken.
“Colour your life” is de kreet van Tuinbranche Nederland. Hier kan ik me prima in vinden, maar je moet het inderdaad wel zelf doen, kleur aan je leven geven.
Kleur in de winter

Winterheide maakt me eigenlijk heel vrolijk. De tuin is een beetje in winterslaap en met Erica’s kun je je tuin en je terras in deze tijd weer opfleuren. Probeer het, het help echt!

Winterheide is er in meerdere kleuren: wit, roze en rood. En als de winterheide is uitgebloeit kun je door met de zomerheide (ook wel struikheide genoemd). Met een combi van zomer- en winterheide heb je dus jaarrond bloei.

Er is een enorm assortiment aan heidesoorten verkrijgbaar, voor elk wat wils. Plant eens een groepje bij elkaar voor een kleurenboost.

 

 

 

Winterheide in pot
Winterheide in pot (foto IVerde)

Gemakkelijke plant

Voor ieder die graag een onderhoudsvrije tuin wil is winterheide de ideale plant. Mits je deze natuurlijk in de juiste grondsoort plant, maar dat geldt voor alle planten. En voor mensen ook, want wie wil er nou wonen op een plaats waar je niet graag bent….

Snoeien kun je doen na de bloei, gewoon met een heggenschaar de topjes afknippen. Niet tot in het kale hout, anders bloeit ie volgend jaar niet meer.

 

Altijd groen – groen – groen

winterheide in groepjes (Ifoto Iverde)
winterheide in groepjes (Ifoto Iverde)

Het struikje wordt zo’n 20 – 50 cm. hoog (afhankelijk voor het soort). Belangrijk vind ik dat deze altijd groen blijft, het gehele jaar door.

Ik ben continue op zoek naar planten die mij groen en/of bloei geven. Er moet iets te beleven zijn, anders kom je als plant mijn tuin niet in. Sommige planten hebben om deze reden het loodje moeten leggen. De verhouding bestrating en groen houden we dan ook goed in de gaten. Bestrating is nodig voor je zitplek en je paadjes, maar de rest moet toch echt groen blijven, anders valt er te weinig te beleven. Als je mijn blogs leest weet je dat ik groot voorstander ben van groene tuinen.

Juiste grondsoort

Winterheide is een zuurminnende plant. Dit betekent dat ze niet houden van een kalkrijke of kleiachtige omgeving. Heb je geen geschikt grond, deze dan is deze nog te verbeteren met een bodemverbeteraar voor zuurminnende planten. Dit raad ik je wel aan. Zelfde verhaal, maak de woonomgeving van je plant een beetje aangenaam.

Overige zuurminnende planten welke goed passen bij heide zijn o.a.: rhododendron, hortensia, krenteboompje, lijsterbes, etc.

Bovenstaande foto’s zijn Iverde (met dank!)

Erica in potjes/mandjes

Winterheide in potten (foto mooiwatplantendoen.nl)
Winterheide in potten (foto mooiwatplantendoen.nl)

Hierboven zie je wat voorbeelden van Erica in leuke potjes en mandjes. Om mooiwatplantendoen.nl vind je regelmatig leuke ideetjes voor planten in potten. Plant ze vlakbij het raam zodat je ze van binnenuit kunt zien.

Winterheide in potten
Combinatie roze/wit in potten (foto mooiwatplantendoen.nl)
winterheide roze
Mooi in potten  (foto mooiwatplantendoen.nl)