Kalk strooien

Kalk strooien in de tuin - tuinblogger - tuinkalk - tuinhappy
Handje kalk strooien in de tuin

Waarom tuin bekalken?

  1. Zuurtegraad op peil houden
  2. Voorkom mosgroei
  3. opname voedingsstoffen
  4. verbetering grondstructuur

Zuurtegraad op peil houden

Meten = weten bij bekalken

Sogo ph- en vochtigheidsmeter - bekalken of niet
Sogo ph- en vochtigheidsmeter – bekalken of niet

Wil je de pH waarde weten? Je kunt je grond laten testen, maar je kunt ook zelf de pH-waarde van je grond meten met een pH-meter. Van nature verzuurt je grond en het is voor je planten belangrijk om dit te weten. Regelmatig bekalken verhelpt dit. Er zijn zuurminnende en kalkminnende planten, belangrijk is dat ze in de juiste grond staan.

Een pH <7 : zure grond

pH =7: neutrale grond

Is je pH <7: kalkrijke grond

De meeste planten doen het goed in een neutrale grond. Zuurminnende planten zoals hortensia en rhododendron doen het niet goed in een kalkrijke bodem. Andersom doen kalkminnende planten zoals rozen en buxus het niet goed in een zure grond.
Een zure grond maak je minder zuur door kalk te strooien. Met een bodemverbeteraar kun je een kalkrijke bodem zuurder maken.
Meet dus regelmatig de pH van je grond en neem je maatregelen.

Bij een normale onderhoudsbekalking heb je ongeveer 1 kg / 10 m2 nodig. Maar kijk  tenslotte even op de verpakking voor de juiste dosis.

 

Voorkom mosgroei – ga bekalken

Meet ook de pH waarde van je gazon. De ideale pH waarde voor je gazon ligt tussen de 6 en 7.  Op een te zuur gazon doet mos het goed en gras juist niet. Een jaarlijkse bekalking van je gazon voorkomt dat mos een kans krijgt om te groeien. Je wilt grassprietjes en geen mos.

 

Kalk strooien

Kalk kun je uit de hand strooien over je vaste planten in de borders. Hark het daarna lichtjes in. Let op: hortensia’s , azalea’s en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk. Op een kleine grasmat kun je kalk vanuit de hand strooien. Voor grotere gazons is een strooiertje of strooiwagen wellicht handiger.
Hoveniers gebruiken deze ook vaak.

Planten in pot

Ook planten welke lang in dezelfde pot staan geef ik kalk. Een klein beetje is voldoende.

 

Moestuin

Echte moestuinders weten het, ieder jaar voor het omspitten wordt er kalk gestrooid. Waarom je moestuin kalken? Kolen zijn echte kalkliefhebbers. Een tekort aan kalk kan voor veel problemen zorgen in diverse groentegewassen. Zorg dus dat je de zuurtegraad op peil houdt.

Aanmelden Tuin Nieuwsbrief
Vul alleen je emailadres in (uitgave 2 x per mnd)

 

Planten voeden – waarom tuin bemesten

Na het bekalken volgt de plantenvoeding voor je planten en gazon. Meestal start ik hier in maart/april mee. Binnenkort meer op dit blog over plantenvoeding. Ik zal een onderhoudsschema posten.

Abonneer je op de TuinNieuwsbrief dan blijf je op de hoogte.

Tuintip: Tuinscheurkalender 2021
Tuinscheurkalender 2021
Tuinscheurkalender 2021
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl