4 redenen om je tuin te bekalken

Handje kalk
Handje kalk

Waarom tuin bekalken?

  1. voorkom mosgroei
  2. zuurtegraad op peil houden
  3. opname voedingsstoffen
  4. verbetering grondstructuur

Welke planten hebben kalk nodig ?

Bekalken is noodzakelijk voor een mooie tuin.  Zowel de bodem als de planten hebben kalk nodig, ieder jaar opnieuw.
Maar welke planten moeten kalk hebben?

-------------------------------------------------
Tuintip of idee voor kadootje - Tuinkalender 2021
Tuinscheurkalender 2021
Tuinscheurkalender 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————————————–

Strooien

Kalk kun je uit de hand strooien over je vaste planten in de borders. Hark het daarna lichtjes in. Let op: hortensia’s , azalea’s en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk. Op een kleine grasmat kun je kalk vanuit de hand strooien. Voor grotere gazons is een strooiertje of strooiwagen wellicht handiger.
Hoveniers gebruiken deze ook vaak.

Planten in pot:

Ook planten welke lang in dezelfde pot staan geef ik kalk.

Moestuin:

Echte moestuinders weten het, ieder jaar voor het omspitten wordt er kalk gestrooid. Waarom je moestuin kalken? Kolen zijn echte kalkliefhebbers. Een tekort aan kalk kan voor veel problemen zorgen in diverse groentegewassen. Zorg dus dat je de zuurtegraad op peil houdt.

Aanmelden Tuin Nieuwsbrief
Vul alleen je emailadres in (uitgave 2 x per mnd)

Meten = weten

bekalken
Bekalkt en bemest

Wil je de pH waarde laten meten? Laat dan eens bij een tuincentrum – vaak gratis – je grond testen. Veel tuincentra organiseren in het voorjaar een grondtestdag. Je kunt dan de pH en voedingswaarde van je grond laten testen. In een uitgeprint rapportje kun je zien hoeveel kalk en plantenvoeding je grond nodig heeft.

Bij een normale onderhoudsbekalking heb je ongeveer 1 kg / 10 m2 nodig. Maar kijk het beste even op de verpakking voor de juiste dosis.

Planten voeden – waarom tuin bemesten

Na het bekalken volgt de plantenvoeding voor je planten en gazon. Meestal start ik hier in maart/april mee. Binnenkort meer op dit blog over plantenvoeding. Ik zal een onderhoudsschema posten.

Abonneer je op de TuinNieuwsbrief dan blijf je op de hoogte.

Meer tuinideetjes:

levende tuin met vlinders
LEVENDE TUIN

Kies ook voor een DUURZAME tuin: er wonen vogels, vlinders en bijen en is gezorgd voor een goede waterhuishouding. Lees hier meer over de LEVENDE TUIN

 

 

 

Tip: leuk kadootje voor tuinliefhebbers, Tuinieren voor Dummies
Tuinieren voor dummies
Tuinieren voor dummies

Wat vind je nog meer in dit tuinblog

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl