Snel groen gazon met graszoden

Snel groen gazon
Onderhoud je gazon op duurzame wijze met deze tips
Een mooi gazon is nóg mooier als deze duurzaam is en bijdraagt aan het milieu. Een gazon kan prima onderhouden worden zonder overmatig watergebruik of chemische bestrijdingsmiddelen. Lees hier praktische tips hoe je je gazon duurzaam kunt onderhouden.
Gras op de juiste plek
De eerste stap is om geschikt gras voor het gazon te kiezen. Een snelle manier om een gazon aan te leggen is door middel van graszoden. Graszoden op voorraad zijn direct beschikbaar, en maken dat je gazon onmiddellijk dicht en groen is. Wil je liever zelf gras inzaaien, kies dan voor biologisch geteelde zaden. Welke methode je ook kiest, houd er bij het aanleggen van het gazon rekening mee dat een grasmat baat heeft bij voldoende zonlicht en een luchtige, humusrijke ondergrond waar het water goed door kan lopen. Op schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld onder bomen, bestaat de kans dat onkruid en mos de overhand nemen. Dit kun je oplossen door op deze plekken schaduwgras te nemen dat bestand is tegen weinig zonlicht. Door met deze factoren rekening te houden zal er minder onkruid en mos groeien, waardoor er minder onderhoud nodig is.

Het waterverbruik verminderen
Wanneer je het gazon hebt aangelegd, heeft het vooral in het eerste jaar extra water nodig omdat de wortels nog niet zo lang zijn. Daarna is het voldoende om alleen in droge periodes te sproeien. Het beste is om dit ‘s ochtends of ‘s avonds te doen, voordat de zon fel schijnt en het water snel weer verdampt. Je kunt het waterverbruik nog verder verminderen door in natte perioden regenwater op te vangen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de regenpijp aan te sluiten op een ton. Heb je een tuin, kun je een kleine waterput aanleggen. Door op deze manier een buffer te maken zul je in droge periodes minder drinkwater nodig hebben.
Gebruik organische bemesting
Als het nodig is om het gazon te bemesten, gebruik hier dan organische meststoffen van compost en dierlijke mest voor. Gebruik hier nooit teveel van, maar strooi slechts een dun laagje uit; overtollige mest kan de bodem en het grondwater verontreinigen. Organische mest geeft de voedingsstoffen langzaam af aan de bodem, in tegenstelling tot kunstmest dat snel werkt en zo in het grondwater terechtkomt. Om nog minder bemesting nodig te hebben, kun je na het maaien een kleine hoeveelheid maaisel op het gazon laten liggen. Het maaisel fungeert als natuurlijke bemesting, en helpt tegelijkertijd om het vocht in de bodem vast te houden. Echter, wees voorzichtig dat je niet teveel maaisel laat liggen, aangezien het gras dan kan verstikken.
Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen
Probeer chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden door onkruid en mos op een natuurlijke wijze te bestrijden. Door met een riek of een prikrol gaten in de bovenlaag van het gazon te prikken wordt de lucht- en waterhuishouding rond de wortels van het gras verbeterd. Ook verticuteren is een optie. Dit is het verticaal maaien of insnijden van het gazon, waardoor afgestorven gras, mos en plantenresten verwijderd worden. Verticuteren kan door middel van een verticuteerhark.
Om te voorkomen dat onkruid en mos vervolgens weer de kop opsteken kun je bodembedekkers in je borders aanbrengen die dit tegengaan. De meest duurzame optie hiervoor is het aanplanten van inheemse bodemplanten als duizendblad, elfenbloem of wilde marjolein die van oudsher de Nederlandse natuur beschermen. Maar ook houtsnippers of hennepstrooisel is een goede keuze.
