Eigen waterput – grondwater – puntstuk

Waterput slaan
Wateropvang tijdens het boorwerk

Deel dit bericht met tuinliefhebbers!

Eigen waterput – puntstuk – grondwater slaan –

Pomp grondwater op in je eigen waterput en laat een puntstuk slaan

Sproeien met dompelpomp
Eigen sproeiinstallatie

Waterputten zijn op dit moment booming. Na de laatste droge en hete zomer denken veel mensen na over een duurzame oplossing voor het watertekort in de tuin.

Als je een sloot in de buurt hebt kun je zelf met een dompelpomp water pompen.
Lees dan mijn blogpost “Help mijn tuin verdroogt.

De meeste tuinen echter liggen niet in de buurt van een sloot.

Een eigen waterput of puntstuk slaan is dan een oplossing. Wil je voor de volgende zomer een put in je tuin, ga dan op tijd in zee met een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn lange wachttijden. Het slaan van een put kan in een dagdeel gebeuren.

Een beregeningsinstallatie met een grondwaterpomp aangesloten op een eigen waterput is dan een ideale oplossing. Je verbruikt geen onnodig drinkwater en haalt zelf gratis water uit de geslagen waterbron.

Nieuw - De Tuinjungle
Nieuw – De Tuinjungle

Wat is een waterput

 

Een waterput is niets meer dan een pijpje wat uit de grond komt.
Er zijn 2 soorten waterputten:

  1. Simpele waterput
  2. Professionele waterput

 

Simpele waterput

De “simpele” waterput, die vaak geslagen wordt door lokale boorders.

Hiermee kun je zeker je tuin voorzien van water. Echter moet er wel
gelet worden op het ijzer- en zoutgehalte dat hierin zit.
Vaak gaat de boorder tot een diepte van max 35 meter, hier zit dus sowieso ijzer en zout in.

Laat je goed informeren door diegene die de put slaat hoe het zout/ijzergehalte is en of deze daar de verantwoording voor wilt nemen mocht er “schade” worden aangericht.
De prijs van een put zoals deze kan variëren van €350,-  tot  €1000,- (zonder pomp).

Met een waterslang wordt met hoge druk een gat gespoten tot het grondwater is bereikt. In een geplaatste pvc-buis komt vervolgens een slang die aangesloten wordt op een pomp.

 

 

Professionele waterput

Puntstuk slaan
Puntstuk slaan

De professionele waterput kan worden geslagen door een professioneel bedrijf welke hierin gespecialiseerd is.

De prijs hiervoor is uiteraard een stuk hoger, maar de put wordt dan ook veel dieper geslagen dan de “simpele” put (vaak dieper dan 60 meter).

Ook hierin zit ijzer want dat zit zelfs tot een diepte van 150 meter,
maar het gehalte is vele malen lager dan bij de andere put.
De prijs hiervoor komt wel al gauw rond de €4500,- mocht je daar nog een zuiveringsinstallatie bij willen zodat het ijzergehalte naar 0,0 gaat dan verdubbelt deze prijs al snel.

 

Duurzaam

De pomp kun je aansluiten op het elektriciteitsnet. Maar heb je zonne-panelen dan kun je de energie hiervan prima gebruiken voor de stroom van je pomp.

 

 

Vergunning

Kleinverbruikers kunnen zonder vergunning een pomp slaan. Grootverbruikers (meer dan 60 kuub per week) moeten eerst contact opnemen met het Waterschap. Bekijk sowieso de website van je Waterschap en je Gemeente over de eisen van grondwaterboringen in jouw gebied.
En bedenk ook dat er kabels onder je tuin door kunnen lopen.

Zout/ijzergehalte

Wees met grondwater voorzichtig met het sproeien van je tegels en het wassen van je auto. Het roestachtige water kan vlekken geven. Voor je gazon en tuinplanten is dit geen probleem. Er is wel apparatuur in de handel om je grondwater van ijzer te ontdoen. Hier zit hangt echter wel een prijskaartje aan.

 

Pomp

Als je de pomp vaak aan hebt staan, let dan op het geluid. Zorg dat je geen overlast veroorzaakt voor de buren. Koop een pomp met een flinke capaciteit. De druk in je beregeningsinstallatie is o.a. afhankelijk van de drukcapaciteit van je pomp.

Controleer jaarlijks je pomp.

 

Laat je goed informeren

Grondwater is een goede manier om je tuin te besproeien. Maar voor de aanleg is het sowieso verstandig hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die ook op de hoogte is van de locale regelgeving.

 

Meer informatie kun je verkrijgen o.a. bij uw-tuinberegening.nl en gespecialiseerde hoveniersbedrijven.

 

 

Over Tuinhappy 152 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl