Verhoogde plantenbakken

Moestuinieren in bakken

Moestuinieren in bakken

Gemak van verhoogde plantenbakken

Waarom zou je kiezen voor verhoogde plantenbakken op hoogte? Simpel, je hoeft niet te bukken. Ideaal dus voor de oudere mens en ook ideaal als moestuin.  Maar dit is niet de enige reden.

5 redenen voor plantenbakken op hoogte:

  • Gebruik van handgereedschap
  • Geen bodembewerking nodig
  • Veel soorten planten
  • Plantenbakken als afscheiding
  • Handig water geven

 

Handgereedschap

Voor iedereen is het handig als je op handhoogte kunt tuinieren. Je hebt geen gereedschap met lange stelen meer nodig. Je kunt eenvoudig met handgereedschap aan de gang. Er is voldoende klein tuingereedschap beschikbaar en je kunt het ook nog eens veel makkelijker opbergen, bijvoorbeeld in een klein kistje of kratje.

Geen bodembewerking nodig

Bij het aanplanten is geen zware grondbewerking nodig. Je hoeft niet je hele tuingrond om te spitten om deze luchtig te krijgen. En ook maakt het niet uit of er zandgrond, kleigrond, veen of een andere grondsoort in je tuin aanwezig is.
Je maakt gebruik van potgrond, deze kun je in handzame zakken kopen. Zorg wel voor een kwaliteitspotgrond bijvoorbeeld met lava. Goedkope potgrond slinkt snel in. Een kwaliteitspotgrond met lava bevat een kleine voorraad basisbemesting en bevat stukjes lava welke voor de nodige lucht in je grond zorgen. Dit zorgt dat de wortels van je planten beter aanslaan.

Verhoogde plantenbakken met voorjaars bolbloemen
Verhoogde plantenbakken met voorjaars bolbloemen

Veel soorten planten

Doordat je niet afhankelijk bent van de grondsoort  in je tuin, maar een juiste potgrond kiest, kun je veel soorten planten in je verhoogde plantenbakken plaatsen. Denk eens aan een moestuin in je bakken. Heerlijk verse groente en fruit uit eigen tuin op plukhoogte. Een vers kropje sla met heerlijke kruiden haal je zo uit je tuin. Maar ook kun je denken aan allerlei soorten bloembollen in de bakken. Na de bloei kun je er een kleurrijke zomerbak van maken met éénjarige planten. Je kunt ook kiezen voor allerlei mooie vaste planten of siergrassen.

Plantenbakken als afscheiding

Verhoogde plantenbakken zijn ook prima te gebruiken als afscheiding. Bijvoorbeeld om je terras af te scheiden van de rest van je tuin. Of om je voortuin van de weg af te scheiden. Ook tussen twee tuinen zijn deze plantenbakken te plaatsen met een mooie groene beplanting. Zo heb je een mooie groene afscheiding in plaats van een lelijke schutting.
En de bakken kun je in allerlei vormen kopen, rechthoekig, zeskantig, rond, etc.  En met een binnenvoering gaat je bak ook nog eens lang mee.

Plantenbakken met een binnenvoering
Plantenbakken met een binnenvoering

Handig water geven

Plantenbakken kun je handig water geven. Of met een gieter, of je plaatst er bijvoorbeeld druppelslangen in. Dan hoef je er helemaal niets meer aan te doen. Zorg in ieder geval dat je planten niet uitdrogen.

 

Tip:
Planten in potten hebben wel af en toe plantenvoeding nodig. Als een plant geen voeding krijgt dan verpietert deze. Een plant welke regelmatig voeding krijgt heeft betere wortels, is groener, heeft mooie bladeren en veel bloemen.

Met verhoogde plantenbakken is het gemakkelijker tuinieren, dus wat wil je nog meer!

Bakken zijn verkrijgbaar in diverse hoogten
Bakken zijn verkrijgbaar in diverse hoogten

 

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gebracht. #adv