Stoep sneeuwvrij maken verplicht?

Sneeuwvrij maken eigen stoep

Sneeuwvrij maken eigen stoep

Je stoep sneeuwvrij maken of niet?

Sneeuwvrij maken van je stoep, is dit verplicht? Niet alleen je eigen stoepje, maar ook een stukje van de openbare stoep? Is het verstandig of juist niet?

Een flink pak sneeuw zorgt voor prachtige plaatjes. Maar de wegen en stoepen zijn wel glad. Zeker op de stoep en op je terras blijft opgevroren sneeuw lang liggen en blijft het lang glad. Op tijd sneeuwvrij maken zorgt dat je snel weer de weg op kunt. Er zijn voor- en tegenstanders.

 

Stoep schoon maken

Sneeuwvrij terras
Sneeuwvrij terras

Zoveel mensen zoveel meningen. Kijk even wat er gebeurt. Als je sneeuw wegschuift en er blijft nog een klein ijslaagje over dan kan dit een spekgladde laag worden. Lopen over sneeuw is dan minder gevaarlijk. Maar als het af en toe wat dooit kun je de sneeuw beter weghalen. Het kleine ijslaagje is dan zo weg en je hebt een veilige stoep. Ik ben voorstander van het laatste. Zodra het stopt met sneeuwen schuiven we hier ons eigen terras, maar ook de openbare stoep schoon.

Het valt met wel op dat de meeste mensen hun eigen straatje schoonvegen, maar stoppen bij de erfgrens.
Denk dan ook eens aan je (oudere) medebewoners. Ze kunnen snel weer de straat op als het veilig is.

 

 

Verplicht stoep vrij van sneeuw maken?

Het is niet verplicht om je stoep sneeuwvrij te maken. Je moet er wel voor zorgen dat je er niet bewust een glijbaantje voor je kinderen van maakt want dan ben je wel verantwoordelijk voor valpartijen. Voor 2007 was er een wet waarbij je verplicht was je stoep schoon te vegen. Die wet is vervallen voor particulieren. Bedrijven, winkels en overheidsgebouwen moeten wel zorgen dat hun terrein veilig te bereiken is. Voor hen geldt wel een zorgplicht.


Hoe je terras sneeuwvrij maken

Gebruik geen strooizout. Niet milieuvriendelijk en bijzonder slecht voor je planten. Bij het dooien loopt al het zout je plantenborders in. En dat moet je niet willen. De schade merk je pas later in het jaar. Na een sneeuwbui kun je het beste snel met de sneeuwschuiver aan de slag voordat het is vastgevroren. Je kunt sneeuw dan snel wegschuiven. Is het al vastgevroren pak dan een scherpe schop en steek het ijs af. Hoe eerder je dit doet, hoe sneller je terras weer begaanbaar is.

Lees ook ons tuinblog over je grasmat “Gazon onder een dik pak sneeuw wat nu?

Gazon met sneeuw en ijs - sneeuw op gras - blogger tuinhappy
Gazon met sneeuw en ijs – sneeuw op gras –

 

Gladheidsbestrijding

De gemeente heeft het al druk zat met de gladheidsbestrijding van wegen, fietspaden, bruggen en viaducten. De stoepen worden daarom niet gedaan.

Als iedereen zijn stoepje schoonveegt is uiteindelijk de hele straat schoon. Doe dus mee!