Hoe maak je een hanging basket

Hanging basket – 

Hoe maak je een bloemrijke hanging basket? Welke planten heb je nodig en hoe verzorg je zo’n mooie bloementuil?

 

Keuze hanging basket

Hanging Basket DeZaden.nl
Hanging Basket

Het maken van een hanging basket is niet moeilijk. Zorg voor een geschikte basket met een kokos inlegvel. Deze kokosmat is rond en zorgt dat het vocht en de potgrond in de basket blijven.

Knip de mat op maat voor je basket.

De basket zelf moet groot genoeg zijn. Wil je een flinke bloemen- of kruidentuil koop dat ook een flinke mand.

 

 

 

Basket met groente, kruiden en fruit

Hanging basket met kruiden (Foto: Nova Kusady)
Hanging basket met kruiden (Foto: Nova Kusady)

Je kunt variëren met verschillende soorten planten in je basket. Maar kies ook eens voor fruit, groente of kruiden. Een mand vol met verschillende soorten kruiden zoals tijm, mint, bieslook of salie is helemaal hot. Op elk moment pluk je lekkere verse kruiden en het ruikt ook nog lekker.

Tip: hang de mand vlakbij de keukendeur. Je kunt de verse kruiden snel gebruiken in je maaltijd.
Voor mensen met een balkon zijn deze mini-moestuintjes een uitkomst. Het geeft je balkon tevens een groene uitstraling.

Fruitplanten zoals hangaardbeien zijn bijzonder geschikt voor opkweek in een hanging basket. Aardbeiensoorten als Temptation of Ruby Ann kun je zelf zaaien. De aardbeitjes hangen mooi over de rand van de basket, geen last van kikkers die er een hapje uit kunnen nemen.

 

 

 

 

Eénjarigen zaaien

Petunia Purple Wave (DeZaden.nl)
Petunia Purple Wave

 

Eénjarige hangplanten kun je gemakkelijk zelf zaaien. Uit één zakje zaad haal je veel prachtige planten.
Petunia, Begonia en Lobelia zijn erg mooi in een hanging basket. Verbena is een sterke hangplant en zeer geschikt voor een hanging basket. Ze bloeit continue door en is ongevoelig voor lichte vorst. Verbena is goed bestand tegen hitte, koude en meeldauw. De plant heeft mooi fijn blad en kun je kopen in diverse kleuren. De plant bloeit lang, van het voorjaar tot de herfst. Verbena is mooi te combineren met andere planten. Je kunt Verbena ook gemakkelijk zelf zaaien.

 

Paarse Verbena
Paarse Verbena

Petunia

Petunia is ook bekend bij veel openbaar groenbeheerders. De plant wordt in veel baskets gebruikt in winkelstraten en om wijken op te fleuren. Ze bloeien bijzonder lang en zijn gemakkelijk te onderhouden.

 

 

Waar hang je de basket

Hang de basket op een beschutte plek met voldoende zon. Hang de basket pas op nadat de kans op nachtvorst is geweken. Zie mijn blog “IJsheiligen”.
Bevestig een stevige haak als je de mand aan de muur wilt hangen. Als je beschikt over een boog of een pergola dan voldoet een stevig ophangpunt. Bedenk dat de gehele mand na het water geven flink zwaar kan worden.

 

Bemesten

Regelmatig vloeibare plantenvoeding toedienen zorgt voor een boost aan bloemen. Vind je dit lastig, strooi er dan organische siertuinmeststof korrels bij. Deze werken wel 3 maanden. Haal regelmatig verwelkte bloemen weg. De plant zorgt dan zelf voor nieuwe knoppen.

 

Kwaliteitspotgrond

De wortels van de plant zijn het belangrijkste. Als je planten flink wat wortels kunnen maken dan zorgen ze vanzelf voor veel bloemen. Plant ze daarom in een kwaliteitspotgrond. Deze is bemest voor de eerste periode en bevat voldoende organisch materiaal om het vocht lang vast te kunnen houden.
Plant de planten schuin in de grond. De stengels mogen over de rand heen hangen, maar de wortels moeten goed bedekt zijn met grond. Geef flink water en zorg dat de basket niet kan uitdrogen.

Water geven

Water geven hanging basket
Water geven hanging basket

Je moet gemakkelijk water kunnen geven. Hang de mand daarom niet te hoog. Met een telescopische sproeikop kun je er gemakkelijk bij. Of zorg voor een mand waarin onderin een laagje water kan blijven staan. Stel de sproeikop in op een zachte broes zodat je de planten niet kan beschadigen. Is je basket toch een keer uitgedroogd? Zet deze dan zo snel mogelijk in een teil met water.

Gelukkig gaan steeds meer gemeenten ertoe over om kleurige baskets op te hangen. Het maakt het straatleven een stuk gezelliger.

Heb je ook een mooie foto van een hanging basket? Stuur ons een foto zodat we ook anderen kunnen inspireren. info@tuinhappy.nl

 

 

 

 

 

Survida (MNP/Suntory)
Survida (MNP/Suntory)