Gifvrije bloemen – uit eigen tuin

Biobloemen - Dahlia - Alstroemeria - Ammia - Zantedesschia

Biobloemen - Dahlia - Alstroemeria - Ammia - Zantedesschia

Gifvrije bloemen uit eigen tuin

Het is heel eenvoudig om gifvrije bloemen in huis te hebben. Koop ze bij een biokweker of kweek ze eenvoudig zelf op. In je tuin of in je moestuin. Een klein stukje grond is hiervoor al voldoende. Gewoon buiten opkweken. Kies wel de juiste planten.
Alle foto’s in dit tuinblog zijn gemaakt van bloemen uit onze eigen tuin. Er is zo’n enorm assortiment beschikbaar. Een aantal eenvoudig te telen soorten noemen we hieronder.

 

Waarom gifvrije bloemen

Pesticiden zijn schadelijk voor mens en dier. Het is niet goed voor de kweker, niet goed  voor de consument en niet goed voor de natuur.  En waarom zou je dit willen, als je heel eenvoudig aan goedkope gifvrije bloemen kunt komen.
Maak een plukhoekje vrij in je tuin of in je moestuin. En deel alles wat je over hebt met anderen of maak er een bloemstuk of krans van.

Veldboeket met korenbloem, zantedeschia, margriet en kantbloem (met gifvrije bloemen)
Veldboeket met korenbloem, zantedeschia, margriet en kantbloem (met gifvrije bloemen)

Voordelen eigen opkweek bloemen

Er zijn meer voordelen aan het zelf opkweken van bloemen. Het is goedkoop! En je hebt gedurende bijna het gehele jaar een overvloed aan bloemen in huis. En je kiest ze zelf uit. Daarnaast wordt er geen verpakkingsmateriaal gebruikt. Je bloemen gaan direct vanuit je tuin de vaas in.
En omdat je ze buiten opkweekt is er geen gas en electra nodig. Ik verbaas me al jaren over de enorme verspilling aan energie voor bloemen en planten.  Ook het transport van bloemen, welke soms zelfs nog uit het buitenland komen, is niet nodig. Dus wat let je? De bloemen op de foto’s zijn toch prachtig?

Zomers boeket met diverse snijbloemen uit eigen tuin - Biobloemen
Zomers boeket met diverse snijbloemen uit eigen tuin – Biobloemen
Gieter met plukboeket uit eigen tuin - Biobloemen
Gieter met plukboeket uit eigen tuin – Biobloemen

Welke bloemen zijn geschikt

Met een combinatie van vaste planten, éénjarigen en knollen/bollen kun je bijna het gehele jaar plukken uit eigen tuin.
Ik kweek zelf al jaren bloemen en de hele familie geniet mee 🙂
Hieronder de bloemsoorten waarmee ik goede ervaring heb.

Boeket met Zinnia's (gifvrije bloemen)
Boeket met Zinnia’s (gifvrije bloemen)

Vaste planten

Een paar soorten waar ik goede ervaring mee

  • Pioenen
  • Hosta
  • Monnikskap
  • Doorwas
  • Leverkruid
  • Guldenroede
  • Incalelie (topper!)

Pioenen (Paeonia): een vaste plant waar je weinig werk aan hebt. Pioenen bloeien ongeveer 2 maanden van half april tot half juni en zijn prachtig in een boeket of vaas. Aan het eind van het seizoen (oktober/november) knip je de oude stelen van de plant. Het volgend jaar bloeit de plant weer volop. Lees de tip hieronder over voeding voor al je vaste planten. Dit is wel belangrijk als je veel bloemen wilt. Pioenen blijven heel lang goed in een vaas. Lees ons eerdere blog “Pioenen uit eigen tuin

Hosta: ik gebruik van Hosta alleen het blad, de bloem vind ik wat minder mooi in een vaas. Het blad is mooi in een boeket. Haal wel regelmatig slakken uit je Hosta.

Monnikskap (Aconitum): een vaste plant met prachtige blauwpaarse bloemen. De plant kan wel twee meter hoog worden.

Doorwas (Bupleurum): een fijn geelgroen bloemetje wat zeer geschikt is als groene vuller voor een boeket.

Leverkruid (Eupatorium): een mooie roze schermbloem, ook ideaal om een boeket mee te vullen. De plant wordt wel ca. 2 meter hoog!

Guldenroede (Solidago): plant met mooie gele staarten. Een hoge vaste plant.

Incalelie (Alstroemeria): deze mag niet ontbreken in je tuin. Bloeit zo lang dat je er wekelijks van kunt plukken. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren van zachtrose, hardrose naar zachtgeel en oranje. Alstroemeria Indian Summer is mijn favoriet. Ook deze knip je oktober/november helemaal af tot ca. 10 cm. boven de grond. De nieuwe scheuten komen het volgende jaar vanzelf weer in beeld.

Ook Gele Zonnehoed (Rudbeckia), Vlambloem (Phlox) en Zonnekruid (Helenium) zijn geschikt als snijbloem.

Biobloemen - bloemen uit eigen tuin
Krans van o.a. Zinnia, Dahlia, Ammia, Gloriosa – Biobloemen
Tip: geef je vaste planten tweemaal per jaar voeding. Ik gebruik organische meststofkorrels (geen kunstmest!). Zo blijft je plant lang gezond en geeft veel bloemen.
Bloemen zonder pesticiden o.a. Duizendschonen, Gipskruid, Slangenkruid, Allium
Bloemen zonder pesticiden o.a. Duizendschonen, Gipskruid, Slangenkruid, Allium

Eénjarige planten

Deze kun je zelf zaaien in het voorjaar. Ze bloeien nog hetzelfde jaar. Aan het eind van het seizoen haal je ze uit de grond en volgend jaar zaai je ze opnieuw. Er is een enorme keuze aan éénjarige snijbloemen. Ook zijn er mooie bloemenmengsels te koop. Een paar toppers op een rij.

  • Zinnia
  • Siererwt (Lathyrus)
  • Gipskruid (Gypsophila)
  • Goudsbloemen (Calendula Officinalis)
  • Korenbloemen (Centaurea cyanus)
  • Lamsoor (Statice)
  • Slangenkruid (Echium)

Zinnia: een bloem met een hele stevige bloemsteel. Waait echt nooit om. Zinnia is in diverse kleuren verkrijgbaar. Zinnia Californische Reuzen is een mooie mix van heldere bloemkleuren. Zinnia Queen heeft een bijzonder mooie oudrose bloem.
Maar bekijk zelf de vele Zinnia soorten. Ik beschouw deze plant als één van de ideale plukbloemen.

Siererwt (Lathyrus): veel moestuinders zaaien deze ieder jaar. Het zijn heerlijke geurbloemen. Vaak zie je ze ook in stalletjes langs de weg. Lees onze tips over het zaaien van Lathyrus.

Gipskruid (Gypsophila): een scherm met hele kleine witte of roze bloemetjes. Mooi om met grotere bloemen te mengen.

Goudsbloem (Calendula Officinalis): ideale zomerbloem. Prachtig goudgeel en mooi te combineren met blauwe tinten zoals Slangenkruid en Korenbloem.

Korenbloem: een fijne bloemsoort in blauw, wit of roze. Heeft wat steun nodig. Ik plant deze in gaas. Korenbloemen zijn gewilde bloemen voor insecten.

Lamsoor (Statice): is er in prachtige kleuren en is tevens droogbloem. Gaat dus heel lang mee.

Slangenkruid (Echium): een gewilde bloem ook voor bijen en insecten. Prachtige blauwe kleur.

Ik zaai éénjarigen vaak al in maart/april in een hobbykasje. Je kunt ook in een bakje op de vensterbank zaaien. Zo heb je ze al vroeg in bloei. Plant ze daarna uit in potjes of direct in de volle grond.
Vanaf april/mei, nadat de kans op vorst is geweken, kun je ook direct zaaien in de volle grond. Lees goed de handleiding op het zaaizakje. Hierop staat precies vermeld wanneer je kunt beginnen met zaaien van je gifvrije bloemen.

Je kunt ook tweejarigen zaaien zoals bijvoorbeeld Campanula en Duizendschonen. Tweejarige planten zaai je eind van de zomer (augustus/september) en plant je voor de winter uit in je tuin. De plant bloeit in het volgend jaar.

Zinderende Zomerboeketten met gifvrije bloemen
Zinderende Zomerboeketten met gifvrije bloemen

Knollen

  • Dahlia
    Dahlia’s zijn er in zoveel soorten en kleuren dat je zeker iets kunt vinden wat je mooi vindt. Dahlia is een echte najaarsbloem. Ideaal te combineren dus met vaste planten en éénjarigen. Als deze zijn uitgebloeid kun je dahlia’s nog tot eind oktober plukken. De knollen houden niet van vorst. Je moet ze dus of ieder jaar opnieuw planten, of je kunt de knollen uit de grond halen en vorstvrij bewaren. Lees ons blog met tips over “Dahlia’s
Krans met o.a. Dahlia, Cosmea - Kantbloem - Biobloemen
Krans met o.a. Dahlia, Cosmea – Kantbloem – Biobloemen

Bollen

  • Aronskelk (Zantedeschia)
  • Allium
  • Narcissen
  • Tulpen
  • Anemonen

Er zijn nog veel meer soorten bloembollen welke geschikt zijn als snijbloem. Bekijk de catalogi van bloembollenkwekers.
Bedenk wel dat je start met biobollen. Dit zijn bloembollen welke al biologisch zijn opgekweekt. Dan is je start ook goed.

Aronskelk (Calla of Zantedeschia) heeft een statige witte bloem met een tipje paars. Deze bloem blijft superlang goed in een vaas. Ik gebruik deze vaak. Bloeit van juli tot oktober. Ook het mooie gevlekte blad is mooi in boeketten. Je kunt de bollen van Zantedeschia gewoon in de grond laten zitten (mits het niet te drassig is). Het volgend jaar bloeien ze gewoon weer.

Allium: is een meerjarige bol met een prachtige grote bloem. Ik plant ze sowieso in de tuin als “vaste plant”. Bloeit al vroeg in het voorjaar en combineert mooi met gele tinten. Laat de bollen in de grond zitten. Ik plaats er wel stokjes bij zodat je weet waar ze staan. Meer info in ons blog “Allium

De hierboven genoemde bloemsoorten betreffen maar een klein deel van het brede assortiment aan goede snijbloemen. Ga zelf ook op zoek en laat het ons weten als je goede ervaringen hebt (info@tuinhappy.nl)
Alle genoemde bloemsoorten heb ik allemaal buiten opgekweekt zonder het gebruik van enig bestrijdingsmiddel of pesticide. En ik heb geen last van luizen of ander ongedierte. Kies dus voor echte biobloemen of kweek ze zelf op.

Ga je zelf een plukhoekje aanleggen, lees dan de tips in ons eerder geschreven blog “Zelf pluktuin aanleggen” en “Plukboeket zaaien“. En vind je het teveel werk om zelf te zaaien? Ga dan naar een andere gifvrije pluktuin en haal daar je bloemen.

Pioenen uit eigen tuin
Pioenen uit eigen tuin (prachtig toch?)