Zinnia – ideale plukbloem

Zinnia plukboeket

Zinnia plukboeket

Zinnia – ideale plukbloem

Zinnia’s, ze brengt de zomer in je tuin. Zelf gezaaid enige maanden geleden en nu een zee aan bloemen in de tuin. Volgens mij is Zinnia de mooiste bloem voor je pluktuin of plukboeket. Stevig, waait niet snel om, lange bloeitijd en staat lang in een vaas.
En voor zelf gezaaide en geplukte bloemen zijn geen bloemenhoezen nodig. Geen energiekosten, transport, bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Alleen een beetje liefde voor de opkweek #bloemenuiteigentuin.

Zinnia in verschillende kleuren
Zinnia in verschillende kleuren

Zelf zaaien

Je kunt Zinnia’s eenvoudig zelf zaaien, heel eenvoudig. In het voorjaar in een bakje (binnen of in kasje) voorzaaien, één keer verspenen en vervolgens uitplanten in de tuin. Een Zinnia is een éénjarige plant en kan niet tegen vorst. Plant ze dus pas uit als de kans op nachtvorst is geweken, na half mei.  Tenslotte haal je uit één zakje zaad je heel veel plantjes, er is weinig uitval. Zinnia, Californische Reuzen, worden zo groot als een gerbera. Prachtige grote Zinnia.

 

Zinnia in een plukboeket

Een paar Zinnia’s in een plukboeket is al mooi. De kleuren halen je boeket op. Mooie combi’s kun je maken met bijenvoer, korenbloemen, gipskruid, etc. Deze bloemen tegelijkertijd. Maar een boeketje met verschillende soorten Zinnia’s kun je ook eens proberen. Ze staan echt een paar weken in een vaas. Ze bloeien mooi verder in je vaas.

plukboeket met Zinnia

 

Stevige plant – haal de zomer in je huis

Zinnia’s zijn bijzonder stevige planten, ze kunnen bijvoorbeeld wel een meter hoog worden. Bijzonder is dat ze echt flinke voorjaarsstormen kunnen doorstaan. De bloemen zijn goed te snijden voor boeket in een vaas binnen. Knip ze dus gerust af, ze zijn lang houdbaar in een vaas en je haalt de zomer in je huis.

Zinnia – close-up

Zinnia van dichtbij is ook heel bijzonder. Bekijk de macro-opnames van deze tuinbloem.

Roze Zinnia
Roze Zinnia

Zinnia

 

Tuinhappy.nl - Zinnia

Standplaats

Zinnia en ageratum
Zinnia en ageratum

Plant ze bij voorkeur op een zonnige plaats. Een beetje plantenvoeding doet wonderen voor de bloeitijd. Zinnia’s kunnen wel tot november bloeien.

Ook leuk: Zinnia’s in potten of bakken. Houd wel rekening met de hoogte.

 

KLEURIG

Het kleurenpallet zal je verbazen. De zaden koop je in tuincentra of online vaak in een mix. Erg mooi. Een aanrader is ook de groene variant genaamd “Envy”. Deze kun je ook mooi in je border mixen met andere vaste en eenjarige planten. De zaden van “Envy” kun je apart kopen.
Zinnia’s zie je vaker bij moestuinders, welke gewend zijn om groente en bloemen zelf te zaaien. In siertuinen zie je ze echter minder vaak. Dit is jammer, want ze zijn heel mooi om naar te kijken.

 

 

Volgend jaar weer…..

Dit jaar ben ik groot fan van de Zinnia’s geworden en zal dit najaar zeker alvast op zoek gaan naar zaden voor mooie Zinnia’s voor volgend jaar.
De combinatie met blauwe ageratum en rose en witte zonnehoedjes bevalt erg goed.

Zinnia in bloemenborder
Zinnia in bloemenborder

 

Heb je al een watervriendelijke tuin?

Elke vierkant meter telt en met veel watervriendelijke tuintjes kunnen we meters maken!

Wat vind je nog meer in dit tuinblog?

 

 

Aanmelden Tuin Nieuwsbrief
Aanmelden Gratis Tuin Nieuwsbrief

 

 

Wil je samenwerken?

Wil je met ons tuinblog samenwerken?  Stuur een email naar info(at)tuinhappy.nl
Wij bereiken mensen met een tuin via dit blog en via onze Tuin Nieuwsbrief. Je kunt een advertentie, blogpost of banner plaatsen. Wij kunnen ook teksten schrijven voor jouw website of blog. Stuur een email naar info@tuinhappy.nl
Samenwerken met tuinblogger
Samenwerken met een tuinblogger?