Hoe verzorg je een buxus in pot

Buxus in pot

Buxus in pot

Buxus in pot

Buxus in pot, ideaal voor grote en kleine tuinen. Weinig werk en het hele jaar door groen!

Tenminste, als je 2 zaken maar in de gaten houdt:

1. Water
2. Plantenvoeding

Geef buxus in pot voldoende water 

Een buxusplant in pot kan zonder water een tijdje voort, maar je moet deze niet laten uitdrogen. Af en toe een scheutje water heeft elke plant in pot nodig.

Plantenvoeding voor buxus in pot

Planten hebben ten eerste – net als mensen – ook voeding nodig. Geef een buxusplant vervolgens in het voorjaar een beetje kalk, strooi 2 x per jaar (maart/april en juni/juli) een handje korrels voeding op de pot en je hebt het gehele jaar een supergroene plant.

Buxusvoeding bevat de ideale NPK-verhouding voor buxus en werkt ca. 3 maanden. De hoeveelheid N (stikstof voor de groei)is in balans met de hoeveelheid P (fosfor voor de wortels) en K (kalium voor stevigheid).

Je wilt immers een stevige gezonde buxusplant welke bijvoorbeeld niet al te hard groeit (denk aan snoeiwerk).

Tip: Kalkkorrels kun je kopen met 15 % magnesium, je krijgt hierdoor tevens groenere bladeren.

In pot is het een SNELLE GROENMAKER in grote en kleine particuliere tuinen . Voor bedrijfspanden geven ze een verzorgde indruk en zelfs in grote parken als Paleis Het Loo is de buxus een niet weg te denken plant.


Kies een leuke mand of pot!

Leuke potten zijn er in allerlei vormen, er is altijd wel een model te vinden welke past bij jouw tuin: strak modern, riet, hout, klassiek of met leuke felle kleuren. Groen past overal bij. Plant de buxus in een goede kwaliteit potgrond en strooi onderin de pot schelpen of hydrokorrels als natuurlijke drainage. Goed aandrukken, water en voeding geven en voila, je groene vriend is geboren.

Buxus in pot
Buxus in pot


Buxusplant in volle grond

Een buxus in volle grond geeft model aan je tuin want een buxus blijft namelijk zomer en winter groen. In een volgend blog kom ik terug op het verzorgen van buxusplanten in de volle grond, het knippen van leuke buxusvormen en de jaarlijkse snoei.

Er zijn leuke workshops waar je buxusfiguren kunt maken.

De buxusmot kan nog wel roet in het eten gooien. De afgelopen jaar zijn er buxusplanten dood gegaan door deze mot. Maar het lijkt de laatste tijd mee te vallen. Buxus wordt weer verkocht in tuincentra. Je kunt ook kiezen uit goede vervangers voor buxus. Lees daarom ook ons blog “4 alternatieven voor buxus