Prairietuin

Prairietuin in bloei

Prairietuin in bloei

Prairietuin – 

Prairietuin, een natuurlijke plantentuin met prachtige plantcombinaties, weinig onderhoud en veel ruimte voor de natuur.

 

Wat is een prairietuin

Een prairietuin geeft een bijzonder gevoel. De tuin is kleurrijk en heeft wisselende bloeitijden. Door het natuurlijk evenwicht is deze tuin aantrekkelijk voor nuttige insecten, vogels en vlinders. Er is een grote keuze in plantenmengsels. De planten in een mengsel zijn goed op elkaar afgestemd. In elk jaargetijde is er iets aantrekkelijks te zien.


Eigenschappen prairietuin

 

– Biodiversiteit
– Weinig onderhoud
– Jaarrond mooi en kleurrijk
– Grote keuze

Planten in prairietuin
Prairie® Garden “Topaz” (Foto: Lageschaar)


Standplaats

Kleurrijke planten
Kleurrijke planten – Foto: Lageschaar

Kies een zonnige plek uit voor je planten. De meeste planten doen het beter in de zon.  Komen je planten toch voornamelijk in halfschaduw te staan, stem dan daar je planten op af.

 

Weinig onderhoud

Een prairietuin past helemaal in de huidige vorm van tuinieren. Er is weinig ruimte voor onkruid. De planten groeien op een natuurlijke manier in elkaar over. Een prairietuin wordt aangelegd op een ondergrond van lava. Dit houdt vocht vast en voorkomt dat onkruiden kunnen gedijen. Het ziet er ook mooi uit.

Zoals ook de rest van je tuin kun je deze het beste 1 x per jaar bekalken en 2 x per jaar bemesten.
Zo verzuurt de bodem niet en krijgen je planten voldoende voeding.


Aanplanten

Kies bij voorkeur uit een uitgekiend mengsel. De bloeitijd, hoogte, kleuren en accenten zijn perfect op elkaar afgestemd. Je kunt je tuin zelf aanleggen of door een hovenier laten aanleggen.

Je koopt een mengsel per m² en krijgt voldoende planten. De vaste planten worden door elkaar geplant. Plant ze vervolgens in de grond. Een plantgereedschap is handig als je in lava gaat planten.  Je schuift met de planter de lavakorrels opzij, zet de plant erin en sluit het plantgat weer.

Planten in lavakorrels
Direct na de aanplant in lavakorrels

 

 

Tip: plant ook gerust een boom in je tuin!  Kies een boom welke niet breed aan de onderkant is maar mooi boven je prairietuin uitsteekt.

 

Prairietuin in de winter

Een prairietuin bevat ook wat siergrassen. Deze zijn mooi in het najaar en in de winter.

Knip ze niet af voor de winter, het winterplaatje is ook prachtig en insecten en vogels zijn blij met de niet afgeknipte takken en zaaddozen.

Wintertuin
Wintertuin

 

 

Klimaatvriendelijke keuze

 

Als je een mooie, natuurlijke en klimaatvriendelijke tuin wil is dit type tuin een goede keuze.
De bekende tuinarchitect Piet Oudolf heeft veel Prairie Gardens ontworpen.