Magnolia in bloei

Magnolia Stellata (foto: Tuinhappy.nl)

Magnolia Stellata (foto: Tuinhappy.nl)

Magnolia in bloei –

Bloeiende magnolia’s geven je het ultieme lentegevoel. Opeens zie je overal om je heen de prachtige bomen in bloei. De zoete lucht verspreidt zich door de lucht. Wil je ook een Magnolia of Beverboom in je tuin? Lees verder.

Witte Magnolia x Soulangeana
Witte Magnolia x Soulangeana (Foto: Tuinhappy.nl)

Veel soorten magnolia’s

Tulpenboom (Magnolia) - foto: Tuinhappy.nl
Tulpenboom (Magnolia) – foto: Tuinhappy.nl

De Magnolia familie (Magnoliaceae) bestaat uit veel voor soorten en variëteiten Magnolia’s. De bekendste zijn de tulpmagnolia, ook wel Tulpenboom genoemd (Latijnse naam Magnolia x Soulangeana) en de Stermagnolia (Magnolia Stellata). Maar daarnaast zijn er nog veel andere variëteiten te koop, waaronder een gele en groene versie. De struik blijft na de bloei in de zomer mooi groen. De plant groeit als een struik of als een boom met vaak meerdere stammen. Ook zijn er versies te koop op stam.

Tulpenboom
De Tulpmagnolia heeft mooie grote bloeien in de kleuren wit, roze of paars. De bloemen hebben een komvorm en worden bijna zo groot als je hand. Een fotogenieke struik in het voorjaar. De Hortus Botanicus in Leiden stuurt ieder voorjaar weer een berichtje als de Magnolia Kobus in bloei staat.
Persoonlijk zou ik een tulpmagnolia een vrijstaande plek geven, daar komt deze het mooiste tot zijn recht.

Stermagnolia (Magnolia Stellata)

De Stermagnolia heeft een heel ander uiterlijk. De struik heeft veel meer kleinere witte bloemen. De bloemen zijn prachtig spierwit en de struik geeft een heerlijk lichtzoete geur af. De struik is ook meer gevuld met bloemen. Een stermagnolia kun je ook goed in een border of tussen andere tuinplanten of bomen planten. Deze vult een gat in de beplanting in het voorjaar mooi op met de witte bloemen.

Magnolia aanplanten

Struikvorm M. Stellata
Struikvorm M. Stellata

Je plant ze bij voorkeur in het voorjaar. Graaf een flink gat en spit dit goed om. Plant de struik en druk de aarde goed aan zodat de wortels met de grond contact maken. Pas eventueel bodemverbetering toe.

 

 

Een Magnolia houdt van een lichtzure of normale grond. Op zandgrond heb je al gauw een bodemverbeteraar nodig. Je verrijkt de grond met meer humus. Lees meer over bodemverbetering op ons tuinblog “Bodemverbetering”.
Plant de struik het liefst op een zonnige plek dan is de kans op succes het grootst.

 

 

 

 

Weinig onderhoud

Een magnolia is een gemakkelijke struik/boom. Na de aanplant hoef je de plant niet meer te snoeien. De plant krijgt vanzelf een mooie natuurlijke vorm.
Ik strooi 2 x per jaar een handje natuurlijke organische meststofkorrels rond de plant. Dit is qua bemesting voldoende. De struik houdt wel van voeding.

Donkerpaarse bloemen
Donkerpaarse bloemen (Foto: Tuinhappy.nl)

Magnolia in de winter

Magnoliaknoppen in de winter
Magnoliaknoppen in de winter (Foto: Tuinhappy.nl)


Aan het einde van de winter zie je al heel vroeg de nieuwe knoppen voor de voorjaarsbloei. Dikke behaarde knoppen geven je al een idee van de hoeveelheid bloemen welke je in het voorjaar kunt verwachten. Zodra de eerste warme lentedagen zich aandienen springen de bloemen en open en kun je weer genieten van deze prachtige plant.

Ik zou Magnolia zeker niet willen missen in de tuin.

Struikvorm
Struikvorm (Foto: Tuinhappy.nl)