Dahlia's in diverse kleuren

Dahlia's in diverse kleuren

Dahlia planten – na nachtvorst

–  Het is tijd om dahlia te planten! –

Als er geen kans meer is op nachtvorst, is het tijd om je dahliaknollen te planten. Dahliaknollen kunnen niet goed tegen vorst, dus wacht tot na de “IJsheiligen.

Koop nieuwe dahliaknollen en zet ze liefst eerst even in een pot met wat turfmolm of potgrond. De plant kan dan alvast wat uitlopen en je hebt minder kans op slakkenvraat. Als je de knollen van vorig jaar hebt bewaard dan kun je ze alvast wat warmer zetten en een beetje water geven.

Na half mei plant je ze dan op de juiste plaats in de tuin.

 

Dahlia showtuin

Dahlia showtuin in Voorhout
Dahlia showtuin in Voorhout

Dahlia’s geven je tuin in de zomer tot ver in het najaar kleur. Er is voor elk wat wils. Van knalrood en geel  tot de meest mooie pasteltinten. Er zijn enkelbloemige en gevuldbloemige dahlia’s. Het enorme assortiment kun je het beste in het najaar bekijken in een Dahlia Showtuin. Hier zie je ze tegelijkertijd in bloei en kun je mooie foto’s maken.

Dahlia’s zijn niet kieskeurig, ze groeien in elke normale tuingrond. Geef ze echter wel een lichte plaats. Deze van oorsprong Mexicaanse plant is een zonliefhebber. Beetje schaduw kunnen ze wel verdragen, maar licht hebben ze wel nodig. Zorg ervoor dat ze over voldoende vocht beschikken en de plant niet teveel uitdroogt.

Dahlia’s zijn ook mooi in potten, zorg er dan voor dat 1 knol in minimaal 10 liter potgrond staat.

 

Dahlia’s in pluktuin

 

Diverse dahlia's in een vaas
Diverse dahlia’s in een vaas

Dahlia is prima geschikt voor in een pluktuin. Je plukt er de hele zomer tot ver in het najaar de mooiste boeketten van. De plant blijft groeien en geeft steeds nieuwe bloemknoppen.

Een klein hoekje in je tuin kun je geschikt maken als plukhoek. Hier heb je niet veel ruimte voor nodig.

 

 

 

 

Dahlia's in de pluktuin
Dahlia’s in de pluktuin

roze wit

Oranje bloem in vaasje
Oranje bloem in vaasje

 

Nieuwe soorten

Ieder jaar koop ik er weer een nieuw soort dahlia bij, want ze bloeien heel lang door in het naseizoen. De knollen zien er niet uit, maar de bloemen zijn des te mooier.

Als je vaste planten uitgebloeid zijn geven deze knollen nog een kleuren boost in het najaar. Vroeger vond ik ze wat ouderwets, maar er zijn inmiddels zo veel kleuren en typen dat er voor elk wel wil is. Ze zijn mooi in combinatie met je vaste planten. Ook als snijbloem voor een mooi boeket op je terras kun je ze gebruiken.

D. Labyrinth Twotone
D. Labyrinth Twotone

Labelen

Vergeet niet je dahlia’s te labelen. Aan de knollen kun je later niet meer zien welke kleur en type dahlia het is. Zeker voor mooie combinaties met vaste planten is het handig te weten welke dahlia het betreft. Bewaar daarom de knollen bij voorkeur in een aparte bak of tray. Zo komen ze zeker niet door elkaar.

De knollen kunnen lang zonder water, maar in het voorjaar als ze uit gaan lopen moet je er wel voor zorgen dat ze niet uitdrogen.

Meer tips vind je o.a. op de website van de Nederlandse Dahliavereniging.

 

D. "Sorbet"

 

 

Wil je meer weten over dahlia’s? Lees dan het boek “Liefde voor Dahlia” van Katja Staring, Linda van der Slot en Marlies Weijers. Hierin vind je alles wat je wilt weten over Dahlia’s

Liefde voor Dahlia's
Liefde voor Dahlia’s

 

 

 

 

 

 

 

Zal ik je tuintips sturen? (ca. 1 x per maand)

 

Verificatie

 

Voor meer tuintips: www.tuinhappy.nl

Zie ook mijn item : “7 redenen om deze week te gaan schoffelen”

Meer interessante artikelen

Zie ook: