Tuinontwerp – organische vormen

Tuinontwerp organische vormen

Tuinontwerp organische vormen

Tuinontwerp met organische vormen

 

Veel tuinontwerpers kiezen voor rechte en strakke vormen. Hiermee kun je een prachtige tuin maken. Maar met wat meer organische vormen geef je je tuin een meer natuurlijke uitstraling.
Afgeronde vormen passen goed bij de natuurlijke lijnen en vormen die je ook in de natuur vindt.
In deze voorbeeldtuin met organische vormen is ook een goede verhouding gecreëerd tussen groen en steen.

Tips voor organische vormen in je tuinontwerp

Bestrating met glooiende lijnen
Bestrating met glooiende lijnen

Glooiende lijnen in je bestrating
Vermijd rechte lijnen en maak golvende, gebogen paden en bloembedden. Maak eerst een plantekening op papier. Bepaal hoeveel bestrating je wilt en teken de paden in op je plattegrond. Zo kun je op papier al zien of de lijnen zich mooi vormen. Zet daarna ook met paaltjes of touwen je paden uit in de tuin. Zachte randen geven een gevoel van beweging en dynamiek.

Natuurlijke materialen

Kies naast bestrating en bloembedden ook voor natuurlijke materialen zoals hout, houtsnippers, grind of schelpen. Ook hiermee kun je natuurlijke lijnen maken.
Ook pergola’s en schuttingen van hout, rotan of bamboe begroeit met planten geven een warmere uitstraling. Ook houten stapstenen helpen bij de natuurlijke vormgeving.

Stapstenen en organische gevormd pad
Stapstenen en organische gevormd pad

Vloeiende beplanting

Lossere beplanting oogt natuurlijker dan strak geknipte vormen. Er zijn veel planten met zachte gebogen groeiwijzen. Dit geeft een meer natuurlijke uitstraling aan je beplanting. Ook kun je denken aan prairiebeplanting. Lees hierover ons eerder geschreven blog “Prairietuin”.

Prairietuin in bloei
Prairietuin in bloei

Water en speelse elementen

En een klein beekje of een gevormde vijver passen bij een tuin met organische vormen. Met planten en rotsstenen kun je de randen een natuurlijke vorm geven. Leuke elementen zoals vogelbadjes, kunstwerken met organische vormen geven een speels element aan je tuin.

Vogelbakjes in de tuin
Vogelbakjes in de tuin

 

Niveauverschillen

Verschillende hoogtes en niveauverschillen geven je tuin meer lagen. Je terras kun je wat hoger leggen zodat je mooi zicht hebt op je tuin. Of je maakt verhoogde bloembedden voor bloemen, groente of kruiden. Zo creëer je lagen in je tuin.

 

Goede verhouding groen en steen

Kies ook voor meer groen en minder steen. Zo zorg je ervoor dat ook jouw tuin een waterbuffer kan zijn bij hevige regenval. En met meer groene en bloeiende planten krijg je vanzelf meer vlinders, bijen en andere nuttige insecten in je tuin.

Goede verhouding steen en groen!
Goede verhouding steen en groen!

Een natuurlijk gevormde tuin met veel groene en bloeiende planten geeft je al snel het gevoel onderdeel te zijn van de natuur. En dat voelt natuurlijk goed!