Groener Utrecht

Groene buurt Nieuwe Koekoekstraat Utrecht

Groene buurt Nieuwe Koekoekstraat Utrecht

Groene buurt in Utrecht

Vergroenen helpt verbinden met thema “Van Grauw naar Groen”

Bewoners van de Nieuwe Koekoekstraat in Utrecht hebben de handen ineengeslagen. Bewoner Marchje Oldenbeuving nam het initiatief om samen met de gemeente de buurt groener te maken.  En dat leverde meerdere voordelen op.

Aantrekkelijke straat

Doel van het project: een aantrekkelijke straat met meer bloemen en planten en zo de biodiversiteit bevorderen en een groene buurt. Zelfs de bekende TV-tuinman Ivo Putman hielp mee door de beplantingsplannen te maken. Hij heeft gezorgd voor een goede mix van bloeiende planten, groenblijvers, vaste en één- en tweejarige tuinplanten. Dit trekt vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan en vormt ook voor de bewoners jaarrond een aantrekkelijk plaatje.

Nieuwe aanplant - buurt vergroenen
Nieuwe aanplant – buurt vergroenen

Voordelen voor bewoners

De bewoners hielpen zelf mee met de aanplant. Voor hen heeft een groenere straat ook nog andere praktisch voordelen. Meer groen zorgt ook voor een koelere straat tijdens hete zomerdagen en het vormt een tijdelijke wateropslag tijdens hoosbuien. Het water stroomt dan niet het riool in. Bij flinke regenbuien kan dit voor wateroverlast zorgen. Een groenere tuin absorbeert water, het zakt weg in de bodem.

Meer kleur en groen
Meer kleur en groen

Nieuwe contacten in groene buurt

Het vergroenen heeft ook voor meer contact tussen de bewoners van de Nieuwe Koekoekstraat gezorgd. Door samen voor een mooiere straat te zorgen ontstaan er nieuwe contacten en leer je elkaar beter kennen.

Op 13 april 2024 om 17.00 uur kun je Ivo Putman op TV zien in De Grote Tuinverbouwing tijdens de metamorfose van de Nieuwe Koekoekstraat.

Wil je ook een groenere tuin of een groene buurt? Lees dan regelmatig onze tuinblogs op TuinHappy.nl
Of abonneer je op onze Tuin Nieuwsbrief. Je krijgt de tuintips dan toegestuurd.

Eerdere blogs:

De Tuin mag Groener
TienPuntenPlan Klimaatvriendelijk Tuinieren
7 Tips voor een onderhoudsvrije en toch groene tuin
Een koel huis begint in de tuin
Meer vogels, plant een boom

Onderhoudsvrije groene tuin
Onderhoudsvrije groene tuin (Foto: Tuinhappy.nl)

Bloemenbureau Holland en de promotiegroep Outdoor van Royal FloraHolland voeren de campagne “Van Grauw naar Groen”, waar deze buurtactie een onderdeel van vormt.
Foto’s: Bloemenbureau Holland (met dank)