Clematis bloeit weer

Clematis aan rek aan de muur

Clematis aan rek aan de muur

Clematis 

Clematis – ideaal voor een lelijke of kale muur

Grote keuze aan Clematis klimplanten
Grote keuze aan Clematis klimplanten

Deze klimplant valt pas op,  op het moment dat deze bloeit. De plant oogt wat iel gedurende het jaar, maar niettemin verschijnen er tijdens bloei de mooiste bloemen.  Er is een enorme diversiteit aan planten. Verdiep je eens in de diverse soorten.

Heb je ook een kale muur, een lelijke schutting of een pergola zonder bloemen. Denk dan eens aan clematissen. Deze klimplant vult mooi een lelijke muur op.

En met een handje korrels plantenvoeding bloeit deze klimplant de gehele zomer.

 

Deze klimplant is ook goed  te combineren met b.v. rozen.  Donkere clematissen kun je mooi samenvoegen met roze roosjes. Kies ook eens voor clematissen met verschillende bloeitijden of kleuren zo verleng je het bloeiseizoen en kies je je eigen kleurenmix. Clematis is bovendien ook mooi te combineren met kamperfoelie.

Hoe snoei je een clematis

Snoeien is altijd een lastig iets. Hoe en wanneer is meestal de vraag,  ik maak het mezelf meestal niet zo moeilijk.

Vroegbloeiende clematis: deze bloeit in april/mei op hout van vorig jaar. Deze snoei ik meestal snel na de bloei. Enkel wat wilde takken en dood hout weghalen
Ook de clematis welke in mei/juni bloeit en later in september nog een bloementoef geeft, behandel ik op dezelfde manier.

Een clematis welke uitloopt op takken die dit jaar zijn uitgelopen knip ik in februari/maart zo’n halve meter boven de grond af. Deze plant verwilderd anders teveel en geeft ongecontroleerde bossen takken die niet in de hand te houden zijn.

Kijk vooral uit dat je bloemen die zijn uitgelopen op jong hout niet afknipt, anders kun je bloei wel vergeten.

Tuinhappy - clematis

 

Combineren met andere vaste planten

Je kunt deze klimplant prima combineren met andere vaste planten. De combinatie met Rozen zie je regelmatig. Clematis bloeit iets eerder, maar daarna zie je de rozen ook al snel in bloei komen. Er is een grote keuze in kleuren Clematis, maar ook in Rozen. Zoek mooie kleuren bij elkaar. Contrasterende kleuren vallen het meest op.
Een donkere C. met een lichte roos bijvoorbeeld of een lichte kleur C.  met een donkere Roos.
Of kies eens voor een blauwe regen in combinatie met een Clematis. De blauwe regen bloeit al vroeg in het voorjaar, de Clematis volgt dan iets later.
Maar er zijn nog veel meer mooie combinaties te bedenken.

Rozenboog met Clematis
Rozenboog met Clematis

Voet in de schaduw

Zet de voet van de klimplant in de schaduw. Volle zon droogt de plant te snel uit. En zorg voor regelmatig plantenvoeding. Tweemaal per jaar, in maart/april en in juni/juli is voldoende. De klimplant bloeit dan het hele jaar door met veel bloemen.
De keuze aan Clematissoorten is enorm. Bekijk in je tuincentrum eens de nieuwste soorten, je zult verbaasd staan over kleuren en bloemtypen.

Clematis is voor mij een plant die niet mag ontbreken aan de tuin. Een tuin is niet plat. Klimplanten zorgen voor hoogte in je tuin. Ook vogels houden van hoogteverschillen in je tuin.

 

Meer informatie vind je bij de Clematisvereniging.