Clematis snoeien en bloeien

Nieuwe clematis 2017
Nieuwe clematis 2017

Deel dit bericht met tuinliefhebbers!

Clematis snoeien

Clematis snoeien en nieuwe soorten clematis

Er zijn veel soorten clematis, welke moet je kopen? En hoe en wanneer moet je clematis snoeien?

Er zijn dit jaar weer diverse nieuwe soorten aan het assortiment toegevoegd. Neem een kijkje in het tuincentrum of bezoek eens een plantenbeurs. Je kunt ze dan mooi vergelijken.

 

Nieuwe soorten clematis op Plantarium

Clematis snoeien

Clematis: op Plantarium worden elk jaar een aantal prachtige nieuwe soorten gelanceerd.

Clematis Myosotis

"<yoastmark

Deze gloednieuwe klimplant is bijzonder winterhard en bloeit rijk. De bloei start in de maand mei en bloeit tot in de zomer. Grote bloemen, ca 8 tot 12 cm. De prachtige zacht purperen bloem heeft een mooi donker hart.

Kweker/veredelaar is J. van Zoest B.V. uit Boskoop

 

Clematis Pernille

Clematis Pernille
Pernille

Een bijzondere plant met mooie gestreepte bloemen in wit/paars met een fris geel/groen hart.  Waarom kiezen voor Pernille? Ten eerste de prachtige grote bloemen van ca. 8 – 12 cm. Ten tweede kan de plant tegen een flinke vorst en bloeit rijk.

Kweker/veredelaar is J. van Zoest B.V. uit Boskoop.

Clematis Isabella

Clematis Isabella
Isabella

Een klimplant in een zachtrose romantische kleur. De plant bloeit in mei en bloeit door tot in de zomer. De plant kan tegen een flinke vorst. Maat bloem is ca. 8 tot 12 cm. De bloemblaadjes contrasteren heel mooi met het donkere hartje.  Aanrader voor liefhebbers van deze prachtige kleur.

Kweker/veredelaar is J. van Zoest B.V. uit Boskoop.

 

Clematis – ideaal voor een lelijke of kale muur

Clematis valt pas op op het moment dat deze bloeit. De plant oogt wat iel gedurende het jaar, maar niettemin verschijnen er tijdens bloei de mooiste bloemen.  Er is een enorme diversiteit aan planten. Verdiep je eens in de diverse soorten, of kijk b.v. op Plantarium eens wat er te koop is.
Heb je ook een kale muur, een lelijke schutting of een pergola zonder bloemen. Denk dan eens aan clematissen. Concluderend vult de plant mooi een lelijke muur op.

En met een handje korrels plantenvoeding bloeit deze klimplant de gehele zomer.

Tuinhappy - clematis

Clematissen zijn ook goed  te combineren met b.v. rozen.  Donkere clematissen kun je mooi samenvoegen met roze roosjes. Kies ook eens voor clematissen met verschillende bloeitijden of kleuren zo verleng je het bloeiseizoen en kies je je eigen kleurenmix. Clematis is bovendien ook mooi te combineren met kamperfoelie.

Hoe snoei je een clematis

Snoeien is altijd een lastig iets. Hoe en wanneer is meestal de vraag,  ik maak het mezelf meestal niet zo moeilijk.

Vroegbloeiende clematis: deze bloeit in april/mei op hout van vorig jaar. Deze snoei ik meestal snel na de bloei. Enkel wat wilde takken en dood hout weghalen
Ook de clematis welke in mei/juni bloeit en later in september nog een bloementoef geeft, behandel ik op dezelfde manier.

Een clematis welke uitloopt op takken die dit jaar zijn uitgelopen knip ik in februari/maart zo’n halve meter boven de grond af. Deze plant verwilderd anders teveel en geeft ongecontroleerde bossen takken die niet in de hand te houden zijn.

Kijk vooral uit dat je bloemen die zijn uitgelopen op jong hout niet afknipt, anders kun je bloei wel vergeten.

Tuinhappy - clematis

Meer tuintips, klik HIER

 

 

 

 

Over Tuinhappy 140 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl