Nu tuinzaden bestellen

Zelf bloemen en groente zaaien

Zelf bloemen en groente zaaien

Bestel nu je tuinzaden –

Het is nu de tijd om zaden uit te zoeken voor je siertuin of moestuin. Kweek je eigen groente, bloemen of kruiden.

Begin van het jaar is DE periode voor het maken van tuinplannen en het bestellen van zaden. Je kunt al direct beginnen met het zaaien van diverse groentesoorten. Bekijk de zaaikalender van DeZaden.nl, een zeer handige hulp bij het zaaien. Per gewas (groenten en bloemen) vind je de juiste zaaimaand.
De zadencatalogus staat weer vol met interessante producten. Er is aandacht voor biologische zaden en ecologische opkweekmaterialen

 

Biologische tuinzaden


Biologische tuinzaden zaden worden biologisch geteelt zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De zaden zijn gecertificeerd door stichting SKAL. Deze organisatie houdt toezicht op de hele Nederlandse biologische keten. Je herkent de producten aan het BIO of ORGANIC logo op de zaaizakjes.

Biologisch geteelde zaden
Biologisch geteelde zaden

Zelf kruiden zaaien

Kruiden kun je gemakkelijk zelf zaaien. Je hebt er niet veel ruimte voor nodig. Een klein stukje van je tuin is voldoende als je in de vollegrond wilt zaaien. Kruiden worden ook veel in potten gezaaid. Het is heerlijk om verse kruiden in je gerechten te gebruiken.
Ik heb zelf een etagere tegen de muur geplaatst met allerlei soorten kruiden. Staat ook nog leuk ook.

Etagere met kruiden
Etagere met kruiden

 

Maak een plukhoek(je) voor bloemen

Met een plukhoek(je) vol bloemen in de tuin heb je op elk moment verse bloemen in huis. Voor een hoekje met bloemen is het belangrijk dat je bloemen zaait met verschillende bloeitijden. Voor een plukboeket is het verstandig om een diversiteit aan bloemen te zaaien zodat je een mooi mixboeket kunt maken.
Bloemenzaadmengsels zijn ideaal voor een plukhoek. Het zijn uitgekiende mengsels met verschillende bloeitijden en verschillende soorten bloemen. Ook zijn er mengsels specifiek voor het lokken van vlinders, lieveheersbeestjes en/of andere nuttige insecten.

Hieronder vind je een boeket met o.a. éénjarige zomerbloemen als Zinnia’s, Kantbloem, Klokken van Ierland, Cosmea en Klokken van Ierland. Ook dahlia’s zijn toegevoegd.
Dahlia’s worden als knollen in het voorjaar geplant en bloeien tot ver in het najaar.

Plukboeket met zomerbloemen en dahlia's
Plukboeket met zomerbloemen en dahlia’s

 

Groente uit eigen tuin

Je hoeft geen moestuin te hebben om zelf groente te kunnen opkweken. Bestempel gewoon een stukje van je tuin als moestuin. Zorg wel voor een goede bodem. Spit de grond los en zorg voor een goede bemesting. Dit is sowieso belangrijk voor je gehele tuin. Lees anders ons blog over bemesten en bekalken even door. Op een dichtgeslagen grond blijft water staan en kun je niet kweken.

Sla, wortelen en boontjes
Sla, wortelen en kruiden

 

Spruitgroente kweken

Spruitgroente (Microgreens) kun je zowel binnen als buiten zaaien. Ze zijn handig in bakjes op te kweken, ook in de vensterbank.
Deze spruitgroenten, zoals bijvoorbeeld alfalfa, linzen, tuinkers, snijbiet, etc.  ontkiemen snel en kun je dan ook snel eten. Het zit boordevol vitaminen en mineralen (fosfor, magnesium, ijzer, kalium en calcium). Daarnaast bevatten microgreens antioxidanten, belangrijk voor onze gezondheid.

Start dus je tuinseizoen door nu alvast zaden te bestellen. Op de zakjes staat duidelijke informatie over de zaai-, oogst- en bloeitijden. Succes!

Microgreens - spruitgroente
Microgreens – spruitgroente

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking met DeZaden.nl tot stand gekomen.