10 tips voor het leggen van terrastegels

Terrastegels met gras

Terrastegels met gras

10 Tips voor het leggen van terrastegels

Een mooie natuurvriendelijke tuin bestaat uit een goede combinatie van groen en grijs. Een ruime plek voor je terras en daarnaast nog een deel groen om water op te vangen.  Waar moet je op letten bij het leggen van natuursteen of keramische terrastegels?

Terrastegels voor buiten
Terrastegels voor buiten

1. DE TEGELS MOETEN GESCHIKT ZIJN VOOR BUITEN 

De terrastegels moeten dik genoeg zijn en natuurlijk vorstbestendig. Zorg voor een stroef oppervlak zodat je niet uitglijdt.

 

2. REKEN VAN TE VOREN UIT HOEVEEL TEGELS JE NODIG HEBT

Houd rekening met een snijverlies van ca. 5%. Bestel in één keer, zo voorkom je kleurverschillen.

Buiten terras met grote tegels
Buiten terras met grote tegels (Nibo Stone)

3. ZORG VOOR EEN GOEDE FUNDERING

Om verzakkingen en vorstschade te voorkomen, plaats je de terrastegels op een drainerende ondergrond. Deze bestaat uit breekpuin en een drainage-splitmortel.

 

4. MAAK EEN PLAN

Maak van te voren een stappenplan voor het leggen van terrastegels. Bedenk ook van te voren of je verlichting wilt aan leggen. Dan kun je de bedrading alvast onder je terras leggen.

 

5. LEG JE TERRAS ONDER AFSCHOT

Om te voorkomen dat er water op je terras blijft staan na een flinke regenbui, leg je het terras met een lichte helling (afschot) van ca. 1,5%. Dus is je terras 3 meter diep, dan ligt de tuinzijde minimaal 4,5 cm lager dan de zijde bij het huis.

 

6. PLAATS EEN UITZETTINGSVOEG BIJ GROTE TERRASSEN

Wordt je terras langer dan 4 meter of wordt de oppervlakte groter dan 20 m2, plaats dan een uitzettingsvoeg in zowel de fundering als de tegels.

Hiermee worden bewegingen en spanningen opgevangen .

 

7. LEG DE TEGELS UIT DE VERSCHILLENDE VERPAKKINGEN DOOR ELKAAR

Om de variatie in kleurtinten en structuur zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, meng  je de tegels uit de verschillende verpakkingen goed door elkaar.

 

8. BRENG EEN HECHTLAAG AAN

Door de tegels aan de onderkant te voorzien van een papje van trascement, water en een hechtmiddel, voorkom je dat de tegels los gaan liggen.

 

9. HOUD EEN VOEG AAN MET EEN MINIMALE BREEDTE VAN 5 MM

Deze voeg werkt als een elastische brug tussen de tegels. Zo voorkom je dat de tegels aan de randen beschadigen als erover heen wordt gelopen.

 

10. LAAT HET TERRAS GOED UITHARDEN

Dit kan wel enkele dagen duren. Pas dan kun je gaan voegen. Gebruik een speciaal voor buiten bestemde voegmortel die ook bestand is tegen vorst en dooizout.

Heb je iets gehad aan deze tips voor het leggen van terrastegels, dan zijn deze tips misschien ook wel iets voor jou: 10 tips voor het leggen van vloertegels 

 

Dit artikel is in samenwerking met Nibostone tot stand gekomen. #adv