Meloenen uit eigen tuin, mmmmm…..

Meloen

Meloen

Meloen zaaien
Meloen zaaien

Meloenen uit eigen (moes)tuin, mmmmm…..

Meloenen uit eigen (moes)tuin, wie wil dit nu niet. Moet je wel wat ruimte voor hebben, meloenplanten groeien wel flink. Maar met een beetje snoeien houd je ze wel in bedwang. Toch is het leuk het een keer te proberen, want ze zijn erg lekker.

Meloen zaaien

Zaai ze zelf binnenshuis of in een kasje en verspeen ze een keer. In het zakje zitten maar een paar zaden, maar dit is voldoende voor een grote meloenenoogst. Aan één plant heb je nl. al genoeg. Ik adviseer je na opkomst van het zaad meerdere plantjes te verspenen en er hiervan minimaal twee in je tuin te planten.

Indien de plantjes voldoende wortels hebben kun je ze gewoon in de (moes)tuin planten. Het verbaasde mij zelf ook dat je gewoon buiten zulke mooie meloenen kunt kweken. Sommigen planten ze in een kas. Na aanplant heb ik ze nog wel bemest met een meststof voor fruit.

Als je zelf niet wilt zaaien, kun je ook plantjes in het tuincentrum kopen.

Suikermeloen

Er zijn veel soorten meloenen zelf te telen op je groentetuin. Ook watermeloen gaat goed. Vorig jaar heb ik de suikermeloen Magenta F1 gezaaid met ca. 12 meloenen als oogst van zo’n 3 planten. Je kunt het beste de zijtakjes eraf halen nadat de plant ca. 1 meter is geworden. Sommigen adviseren daarna nog meer zijtakjes te verwijderen. Ik heb er verder niets aan gedaan. Maar misschien beter om per meloengewas op te zoeken hoe je dit het beste kunt doen.

Watermeloen

Meloenen - zakje zaad
Meloenen – zakje zaad

Aan mijn watermeloen plant kwamen er desondanks niet veel, maar toch, ik was al blij met een paar van die grote watermeloenen. Ga ze dit jaar weer proberen. Supergezond en goed om af te vallen 🙂

De meloenplant groeit plat over de grond en de meloenen liggen op de grond. Zodra je van de suikermeloenen de zoete geur ruikt zijn de “gaar” en kun je ze oogsten. Probeer er eerst eentje en snij deze door. Ze rijpen ook nog wat na.

DE OOGST

De oogst kun je ongeveer verwachten tussen juli en oktober. De geoogste meloen kun je zeker enige dagen bewaren.

MELOENSNIJDER

Na de oogst heerlijk meloen eten. Probeer eens een meloensnijder dan heb je in no time je meloen in leuke partjes

Extreme droogte – reddingsplan voor je tuin

Droogte en vaste planten
Droogte en vaste planten

 

 

 

Heb je al een watervriendelijke tuin?

Elke vierkant meter telt en met veel watervriendelijke tuintjes kunnen we meters maken!

Wat vind je nog meer in dit tuinblog?

 

 

 

 

 

 

Meer tips voor de tuinier:

Zal ik je tuintips sturen? (ca. 1 x per maand)

 

Verificatie

 

Wat vind je nog meer op deze site?

Wat zou je nog meer willen zien op deze site?
Stuur ons gerust een email: info@tuinhappy.nl

 

Zie ook mijn item : “7 redenen om deze week te gaan schoffelen”