Droogte – plaats vogelbadjes

Vink in vogelbadje

Vink in vogelbadje

Vogelbadjes plaatsen – vogels zijn je dankbaar

Plaats ook een vogelbadje of liefst een paar. Je tuin wordt al snel een vogeltuin met een vogelbad. Het gehele jaar door maken de vogels gebruik van de badjes. Zowel om lekker te badderen als om te drinken. 3 tips voor het plaatsen van vogelbadjes.

  • Keuze vogelbadje
  • Locatie
  • Verzorging

 

Keuze vogelbadje

Koolmeesje in laag badje
Koolmeesje in laag badje

Er zijn veel vogelbadjes te koop. Let vooral op de diepte van het badje. Kleine vogels zoals vinkjes, koolmeesjes en musjes badderen graag in een klein laagje water.

 

Grotere vogels zoals merels houden van meer water en diepere badjes.

Ons ronde blauwe vogelbadje is supergewild. De vogels staan regelmatig in de rij. Vinken, koolmeesjes en pimpelmeesjes zie je vaak in het lage ovale badje.

 

Rond blauw vogelbadje
Rond blauw vogelbadje

Locatie

Een vogelbadje moet op een beschutte plaats staan. Niet te dicht bij het raam want dan durven de meeste vogels niet. Ze kijken ook eerst letterlijk de kat uit de boom. Vogels moeten zich veilig voelen tijdens het baden.  Wat struikgewas in de buurt vinden ze fijn. Ze vliegen dan vanuit de veilig struik naar het badje toe.  Veel tuinen bevatten nog te veel bestrating. Het regenwater loopt zo het riool in. In een tuin met meer groen kan het water worden opgeslagen. Vogels kunnen ook drinken uit bladeren of badderen in een wadi in het gras. Zorg voor een groenere omgeving, dan help je de vogels automatisch. Lees ook mijn blogpost over een klimaatvriendelijke tuin.

 

Verzorging

Vogels drinken uit vogelbadje
Vogels drinken uit vogelbadje

Een vogelbadje moet je regelmatig van schoon water voorzien. Een regenton is hiervoor ideaal. Het opgevangen regenwater is prima drink- en badwater voor vogels.

Je ziet vanzelf als je het badje moet verschonen, er komen dan geen vogels meer. Vogels drinken ook uit het badje. Ook een reden om het regelmatig te verschonen. Ik gebruik een oude afwasborstel voor dit doel. Samen met een gieter regenwater is het badje snel schoon te borstelen.

Zorg bij flinke vorst dat je het bevroren water vervangt. Vogels kunnen niet drinken. Strooi nooit zout in het badje, dat is voor vogels niet goed.

Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels. Naast badjes kun je ook vogels lokken met leuke vogelhuisjes, voederhuisjes en voer. Maar het belangrijkste is een groene tuin.
Hoe meer struiken en liefst nog één of meer bomen, hoe meer vogels je ziet. Lees ook met blogpost “Wil je vogels, plant een boom”.

 

Soorten vogelbadjes

Hieronder vind je een paar voorbeelden van leuke vogelbadjes.

Vogelbadje op voet
Vogelbadje op voet
Roodborstje in bad
Roodborstje in bad
Merel in vogelbadje
Merel in vogelbadje