Tuingereedschap basisuitrusting

Plantschepje (Sogo)

Plantschepje (Sogo)

Tuingereedschap – basisuitrusting

 

Ieder die gaat tuinieren heeft al snel tuingereedschap nodig. Wat heb je sowieso nodig om je tuin te kunnen onderhouden?

 

Klein handgereedschap

RVS handvork (Sogo)
RVS handvork (Sogo)

Handgereedschap is handig voor het kleinere werk. Te denken valt aan een handvork, plantschep en handharkje. Met deze drie gereedschappen kun je niet al te grote tuinplanten aanplanten en de grond los maken.

Koop ze het liefst van RVS (Roestvast Staal). Je tuingereedschap kan dan niet doorroesten. RVS gaat jarenlang mee, het is een stevig materiaal en kan goed tegen water. Het is bestand tegen allerlei weersomstandigheden en wordt veel gebruikt voor tuingereedschap.

 
Tip: 
Maak altijd je tuingereedschap na gebruik goed schoon. Zorg dat er geen grond aan blijft plakken. Spoel het af in een sloot, vijver of in een emmer water. Handvork

Een handvork is een handig gereedschap voor klein spitwerk, voor het aanplanten van nieuwe tuinplanten en het los maken van de grond. Ook voor het rooien van bollen of planten is een handvork prima geschikt.

 

Handharkje

RVS handhark (Sogo)
RVS handhark (Sogo)

Een 3-tands handharkje is een stevige kleine hark met een korte steel. Met een ergonomisch handvat werkt het gemakkelijk. Je kunt met een handharkje de grond los maken, onkruid verwijderen en lucht in de grond brengen. Lucht is belangrijk voor een goede bodem en goede groei van de planten.

Ook voor het werken in potten en bakken is een handharkje een handig gereedschap.
Met een handharkje kun je veilig tussen je planten werken.

 

Plantschep

Een plantschep gebruik je meestal voor het aanplanten en verplanten. Je kunt gemakkelijk de wortels uitgraven. Ook voor het maken van geultjes of het planten van bloembollen kun je een plantschepje gebruiken.

 

Snoeigereedschap

RVS Snoeischaar

Hortensia snoeien met snoeischaar
Hortensia snoeien met snoeischaar

Een goede snoeischaar is een goede investering. Uitgebloeide bloemen knip je gemakkelijk af met een scherpe snoeischaar. Met een scherpe schaar beschadig je de plant het minst. Zorg dan ook dat je schaar scherp blijft.

Met een goede snoeischaar knip je gemakkelijk door dunnere takken en kun je je plant mooi in model houden. Worden de takken te dik en lukt het niet met een snoeischaar, gebruik dan een takkenschaar.

 

 

 

 

RVS Takkenschaar

RVS takkenschaar en snoeischaar
RVS takkenschaar en snoeischaar

Het woord zegt het al. Deze schaar is voor de wat dikkere takken. Met een takkenschaar kun je wat meer kracht zetten en snijd je de tak snel en gemakkelijk door. Met een combinatie van een goede snoei- en takkenschaar kun je bijna alle planten en struiken wel snoeien.

 

Het grotere werk

We hebben hierboven wat kleiner tuingereedschap besproken. Als je grote planten, bomen of struiken gaat planten, verplanten of snoeien heb je zwaarder materiaal nodig.
Dan is een spade of een spitvork aan te raden voor het plantwerk.
En heb je een gazon dan is een grashark, graskantensteker en goede maaier onontbeerlijk.

Voor grote dikke takken van bomen moet je denken aan een boomzaag of kettingzaag. Maar dan praat je vaak al over het professionele snoeiwerk. Laat je, voordat je zelf bomen gaat snoeien, goed informeren. Een eenmaal verkeerd afgezaagde boomtak groeit niet meer aan. De boom kan dan uit model raken, niet meer uitlopen of in een extreem geval uit balans raken. Hoveniers en boomverzorgers kunnen je prima helpen bij het snoeien en kandelaberen van bomen. Zij hebben de ervaring om dit veilig te kunnen doen.

 

Basisuitrusting

Begin dus met de aanschaf van klein tuingereedschap. Je kunt je voorraad gereedschap naar wens langzaam uitbreiden. Investeer in goed gereedschap, het gaat jaren mee.

“Goed gereedschap is het halve werk”