Tuinieren in januari

Tuinieren in januari
Tuinieren in januari

Tuinieren in januari

Wat kun je doen in de tuin in januari? Genoeg. Na 1 januari begin bij mij het nieuwe tuinseizoen al. Ik heb zin om voor mijn tuin aan de slag te gaan en nieuwe tuinplannen voor 2021 te maken. Welke acties kun je ondernemen in januari:

 1. Zaden bestellen
 2. Microgreens zaaien
 3. Dahlia’s uitzoeken en bestellen
 4. Kalk strooien
 5. Tuin vogelvriendelijk maken
 6. Tuinplannen maken
 7. Tuintrends 2021 bekijken
 8. Tuingereedschap slijpen

 

Zaden bestellen – start met tuinieren

Tuinieren in januari
tuinieren in januari

Bekijk een webshop voor bloemen, groente- en kruidenzaden. Je komt dan vanzelf al in de tuinstemming en krijgt zin om te tuinieren. Naast zaden verkopen ze ook handige tuinspullen en tuingereedschapjes. Dit jaar ga ik naast bloemen en groente ook verse kruiden op het terras kweken.

Denk ook eens aan een plukhoekje of pluktuin als je hiervoor de ruimte hebt. Op een paar vierkante meter kun je al heel wat snijbloemen telen.

Bloemen zonder chemische bestrijdingsmiddelen, het is absoluut mogelijk.

 

 

 

 

Microgreens (spruitgroente) zaaien

In de vensterbank kun je het gehele jaar door Microgreens zaaien. Van Microgreens eet je de kiem en/of de jonge scheuten.  Je zaait ze een pot of een bakje. Na 1-3 weken kun je er al van eten. Heerlijk door salade’s.  Verdiep je eens in de vele soorten microgreens, het zal je verbazen.

 

Dahlia’s uitzoeken en bestellen

Liefde voor Dahlia's - tuinboek - Tuinhappy - tuinblogger - blogger tuin
Liefde voor Dahlia’s

Je kunt nu alvast op zoek gaan naar de mooiste dahlia’s. Later in het seizoen zijn de mooiste vaak al weg. Ik ben gek van dahlia’s en dan voornamelijk de snijbloem varianten. Ze bloemen de hele zomer door tot ver in het najaar en je plukt continue vazen bloemen. Nadat je de bloemen hebt afgesneden bloeit de plant verder door en heb je steeds verse bloemen in huis. Het assortiment dahlia’s is immens. En als je het niet weet, bekijk dan het prachtige boek “Liefde voor Dahlia’s“, vol met inspiratie en prachtige dahliasoorten.

 

Kalkkorrels strooien, tuinieren

In januari kun je al beginnen met het strooien van kalk. Kalk is niet alleen goed voor de zuurtegraad van je tuin, maar zorgt ook voor een goede bodemstructuur. Ook neemt je bodem beter de meststoffen op. Je planten doen het beter. Lees meer in mijn blog “4 redenen om je tuin te bekalken“. En meet alvast de zuurtegraad van je bodem.

tuinieren - ph-meter
Hulpmiddelen bij tuinieren ph-meter

 

Tuin vogelvriendelijk maken

Vogels zorgen voor leven in je tuin. En een levende tuin maakt je gelukkig. Zorg dat je tuin aantrekkelijk is voor vogels. In voldoende struikgewas en één of meerdere bomen voelen ze zich veilig. Met vogelvoer, vogelbadjes en vogelhuisjes lok je ze naar je tuin.
Bekijk verschillende vogelbadjes op mijn blog “tips bij aanschaf van een vogelbadje“.

Vogels in rond blauw vogelbadje
Vogels in het geliefde rond blauw vogelbadje

 

Tuinplannen maken

Bedenk wat voor je tuin je zou willen. Wil je je tuin klimaatvriendelijker maken?
Wil je een levende tuin? Meer biodiversiteit? Voortuin aanpassen? Meer vogels?
Ga aan de slag zodat je deze zomer al kunt genieten van je nieuwe tuin.
Lees mijn verschillende blogs over dit onderwerp:

 1. Klimaatvriendelijke tuin
 2. Levende Tuin
 3. Biodiversiteit
 4. Voortuin aanpassen
 5. Meer vogels
 6. Groene nieuwbouwtuin

 

Trendtuinen 2021

Bekijk de 3 nieuwste tuintrends voor 2021 op mijn blog. Je kunt er zeker wat ideetjes voor je tuin uithalen. Je tuin is ook je leefwereld. Zorg dat je je daar ook happy in voelt. Tuinhappy!

Tuintrend 2021 Human Touch
Tuintrend 2021 Human Touch

Tuingereedschap slijpen

Tuingereedschap moet je onderhouden. Zorg voor scherp gereedschap en slijp het of laat het slijpen. Met een wetsteen kun je bijvoorbeeld je schoffel al scherper maken. Bij de Wiltfang kun je een nuttige workshop volgen over het onderhoud van je niet motorische tuingereedschap. Of bekijk de video van Heleen van der Sanden over “zelf je snoeischaar slijpen“.  Zo gaat je gereedschap langer mee.

Veel succes en maak er een mooi tuinseizoen van.

Tuinscheurkalender 2021
Tuinscheurkalender 2021

 

Abonneer je op onze Tuin Nieuwsbrief, zo krijg regelmatig ideetjes voor je tuin in je emailbox.

Aanmelden Tuin Nieuwsbrief
Aanmelden Tuin Nieuwsbrief

 

Dit artikel is in samenwerking met DeZaden.nl tot stand gekomen.

 

 

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl