Dahlia trendy voor vaas en tuin

Showtuin dahlia bij Kasteel Keukenhof
Showtuin dahlia bij Kasteel Keukenhof

Dahlia is helemaal trendy

Ze zijn zeer gewild ook bij veel jongeren vanwege de prachtige kleuren en vormen. Dahlia is trendy voor in de vaas maar ook voor in de tuin.

 

Dahlia come-back

René Schrama - directeur Fred de Meulder Export
René Schrama – directeur Fred de Meulder Export

Dahlia’s zijn weer hip. De bloem is duidelijk bezig aan een come-back. Jongeren ontdekken de vele kleuren en vormen. Ze kopen Dahlia’s voor in een vaas maar ook de knollen voor in de tuin. Op dit moment wordt ca. 80 % van de dahliaknollen geëxporteerd naar de USA voor de professionele handel. De laatste twee jaar echter is de dahlia voor de consument bezig aan een opmars. Via showtuinen en internet kiest de consument de perfecte kleur passend bij zijn of haar tuin. De knollen kun je gemakkelijk via webshops kopen.

René wijst op een aantal noviteiten zoals Dusty Beauty, Bacardi en Molly Raven (jawel, genoemd naar de dochter van Sarah Raven, bekende engelse bloemstyliste).  Via de website Ilovedahlia.com kunnen consumenten de knollen bekijken en rechtstreeks van de kweker/exporteur kopen. Kwaliteit gegarandeerd.

Dusty Beauty
Dusty Beauty

Holland Dahlia Event

Diverse pompon soorten

In september wordt het jaarlijkse dahlia event georganiseerd. Op diverse plaatsen rondom Lisse en Hillegom staan op dat moment velden vol in bloei. Houdt de website Ilovedahlia.com in de gaten, daar vind je actuele informatie over de dahliadagen.

 

Wat kun je zien?

Kasteel Keukenhof dahliatuinen
Kasteel Keukenhof dahliatuinen

In september 2021 stonden er rondom Kasteel Keukenhof bijna 200 soorten dahlia’s in bloei. Samen met het Clusius College (Bloem & Design) zijn er prachtige dahlia steekwerken gemaakt. Onder andere een dahliastoel waarin je selfies kon maken en grote harten voor romantische foto’s. Met het kasteel op de achtergrond waren er hier prachtige plaatjes te schieten.

 

 

 

 

Selfie plek bij FBT/The Tulip Barn
Selfie plek bij FBT/The Tulip Barn

De Showtuin/The Tulip Barn was ook ingericht voor het maken van mooie Instagram plaatjes. Op diverse plekjes waren attributen geplaatst tussen de Dahlia’s die het maken van foto’s aantrekkelijk maakten.  Met meer dan 400 soorten dahlia’s kon je ook hier je hart ophalen.

 

 

 

Fred de Meulder Export
Dit is een veredelaar en exporteur van dahlia’s. De dahlia’s vinden hun weg wereldwijd. Fred de Meulder Export verkoopt dahliaknollen aan consumenten maar ook aan handel, retail en webshops, openbaar groenbeheerders en snijbloemenkwekers. In de showtuin kon je het assortiment bekijken en de namen noteren van de soorten welke je het mooiste vond. De QR code’s op de bordjes maakte dit gemakkelijker voor je.

Dahlia voor in de tuin

Ik ben groot liefhebber van dahlia’s en heb meerdere soorten op een plukgedeelte in de tuin. Het grote voordeel van dahlia’s is dat je het gehele seizoen van dezelfde plant bossen vol bloemen kunt plukken. De plant blijft namelijk doorbloeien. Dahlia’s bloeien van de zomer tot ver in het najaar.
Lees ook ons blog over “Dahlia’s planten” in de tuin.

Dahlia als snijbloem

Plukboeket met dahlia
Plukboeket met dahlia

Je maakt de mooiste boeketten met Dahlia, vooral als je verschillende soorten combineert. Met zomerbloemen zoals Zinnia, Kantbloem en Alstroemeria kun je mooie boeketjes maken.
Maar zet ook eens losse dahlia’s in kleine vaasjes. De vorm van de bloem komt dan mooi uit.
Het assortiment dahlia is gigantisch groot. Van kleine pompon dahlia’s tot supergroot zoals de Dinnerplate’s. Hier heb je aan één bloem in een vaas voldoende. Dahlia’s heb je met en zonder stuifmeel. De enkelbloemigen bevatten stuifmeel en hier komen veel bijen en vlinders op af.

Bezoek ook eens een showroom volgend najaar. Tijdens een bezoek aan één van de showtuinen kun je een goed beeld krijgen van het enorme assortiment.

 

 

 

Dahlia’s overwinteren

Als je het gemakkelijker vindt koop dan in het voorjaar nieuwe dahliaknollen. Maar je kunt ze ook bewaren. Na de bloei knip ik de stelen af tot zo’n 20 cm. boven de grond. Pas vlak voor de vorstperiode aanbreekt halen we de knollen boven de grond. De knollen gaan naar binnen, ze houden niet van vorst. Laat ze een poosje drogen. In een kratje met wat droge turf of potgrond bewaar je ze het beste. Ze mogen niet vochtig worden want dan kunnen ze gaan schimmelen. In het voorjaar als het warmer wordt lopen de knollen weer uit en plant je ze weer in de tuin.
Zo kunnen dahlia’s jarenlang mee gaan. Ik koop wel ieder jaar een paar van de nieuwste soorten erbij. Zo heb je ieder jaar weer iets nieuws in je tuin.

 

 

Diverse dahlia's

En wil je meer weten over Dahlia’s?  Lees dan het boek “Liefde voor Dahlia’s”, hierin vind je werkelijk alles wat je over de dahlia wilt weten.

Liefde voor Dahlia's
Liefde voor Dahlia’s

 

Dahlia Mozaïeken

In de regio Lisse/Hillegom wordt jaarlijks in augustus een wandeling- en fietsroute georganiseerd langs prachtige Dahlia mozaïeken. Deze expositie wordt georganiseerd door Stichting Dahlia Mozaïeken Bollenstreek.

Dahlia Mozaieken (foto 2019)
Dahlia Mozaieken (foto 2019)

 

Dahlia Mozaiek
Dahlia Mozaïek bij The Tulip Barn Hillegom

 

 

 

 

 

 

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl